Her otistiğin yerken rahat hissettiği yiyecek farklı olmasına rağmen yoğurt, ekmek, patates gibi yemekler kokulu olmadıkları ve dokuları yumuşak olduğu için birçok otistik arasında bayağı popüler güvenli yiyecekler olarak yer alıyor.
Otizmle savaşta, süt ve süt ürünleri beslenme modelinden tamamen çıkartılmalı, probiyotik takviyesi, turşu ve sirke gibi seçenekler tercih edilmeli, mevsiminde sebzeler yenmeli ve işlenmiş, paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Otistik bir çocuğun beslenme modelinde şeker kesinlikle yer almamalı.
Otizmde Beslenme Alışkanlıklarının İyileştirilmesi
Otizmli çocukların, her öğünde sevdikleri bir yiyecek maddesini en az bir kez denemelerini sağlayarak ve belki de ketçap veya bal gibi çocuğun sevdiği çeşnileri ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Bloklarla ve Legolarla Oynamak: Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir.
– Tahıllar ve Unlu Gıdalar: Otistiklerin dörtte üçünde buğday proteini olan gluten ile ilgili morfin bileşikleri yüksektir. Bu nedenle gluten içeren buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan mamuller (Ekmek, kek, kurabiye, bulgur, makarna, erişte, şehriye, tarhana, un çorbaları) tüketilmemelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Otizmli Çocukların Davranış Özellikleri
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Genel olarak bütün araştırmaların çıkış noktası otizmli çocukların müziğe karşı olan aşırı ilgileridir. Bu aşırı ilgi, yüksek fonksiyonlu otizmli çocuklarda yüksek müzikal algıyı da beraberinde getirir. Yapılan müzik çalışmaları ve çalgı eğitimi ile müzikal algı üzerine odaklanılır.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğundan kuşkulanılıyor. Henüz otizm geni bulunmasa da uzmanlar bir yandan çevre kirliliği, kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin de otizmi tetiklediğini düşünüyorlar.
Brokoli filizleri ve sulforaphane. Brokoli filizlerinde ve turpgillerden bazı sebzelerde bulunan bir bileşik olan sulforaphane , bir çalışmaya göre otizmle ilişkili sosyal, davranışsal problemler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Otizmin tamamen atlatılması için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Rahatsızlığın kişinin kaliteli bir hayat sürdürmesini ve toplum içinde sosyalleşmesini engelleyen etkilerini minimum seviyeye indirmek mümkündür.
Otizmde özel diyetler, doğru gıdalanma ve besin takviyesi konusunda B6 ve magnezyum öneriliyor (Martineau, J., Barthelemy, C., Roux, S., Garreau, B., Lelord, G., 1989). B6 vitamini otizmde negatif belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Vitamine ek olarak çocuklara eğitimin sağlanılması mutlu tablolar ortaya çıkarıyor.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
Otizmde anneler, glutensiz, laktozsuz , süt ve süt ürünleri olmayan, makarna , pilav olmayan , bol yağlı, bol ev sirkesi, ev turşusu içeren ve işlenmiş gıda olman diyetlerle beslenmelidir diyor , Aktaş.
Otizmi olan çocuklarda çok uyumaktan ziyade az uyuma eğilimleri olduğu gözlemlenmiştir. Uykuya dalmaları normal insanlardan ortalama 11 dakika daha uzun sürer ve çoğu gece sık sık uyanır. Otizmli kişilerde uyku, genel popülasyondaki insanlara göre daha az onarıcı olabilir. REM uykuları daha kısa sürmektedir.
Takıntılı ilgi alanlarına sahiplerdir. Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Otizmli Çocuklarda Oyun
Bir eylemi ya da hareketi akranlarına göre daha sık tekrarlama eğiliminde olabilirler. Sevdikleri bir oyuncakla aynı şeyi tekrar tekrar yaparak daha uzun süre geçirebilirler. Sembolik oyunlarda sınırlılık gösterirler.
Bazı kesimler otizm anneden çocuğa geçer diye düşünse de bu durumun da bir dayanağı hala bulunamamıştır. Bugün bilim adamlarının geldiği son nokta ise otizmin genetik olarak olma olasılığının yüzde 80'in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.
Genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Otizmli bir çocuk bu ve buna benzer komutları alamaz, söyleneni ya yapmaz ya da eksik yapar. Komut almada herhangi bir problem güçlü bir otizm şüphesi doğurur ve çocuğunuzun hiç komut alamadığını düşünüyorsanız hızlı bir şekilde bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri