Otistik çocuklar sese karşı çok duyarlıdırlar, gürültü onları aşırı rahatsız eder ve yorar. Yaşadığınız ortamda bunu göz önünde bulundurmalı, sakin mekanları tercih etmelisiniz.
Özellikle otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda işitsel hassasiyeti daha fazla görmekteyiz. İşitsel hassasiyet veya işitsel aşırı duyarlılık, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazen işitme hassasiyeti, kulaktaki tıbbi bir durum veya yapısal bir sorun nedeniyle ortaya çıkar.
Hep aynı şeyi yeme, aynı şeyle oynama gibi belli düzende olma takıntıları vardır. Işık, renk, koku ve seslere karşı değişik tepkiler verirler. Jest ve mimik kullanımı gibi sözsüz iletişim ya hiç yoktur ya da sınırlıdır. Sarılma gibi yakın temastan hoşlanmazlar.
Otizmli çocukların çevrelerindeki duyusal uyarılara çok farklı tepkiler vermelerine karşın, yeni bir nesneyi tanımada genellikle parmaklarının üstünde gezdirerek dokunma, koklama, zaman zaman ağzına alma veya yalama şeklinde keşfetmeye çalıştıkları gözlenmiştir.
Hiperakuzi, kişilerde değişen ölçüde bir dizi tepki ve duygusal tepkilere neden olabilir. Hiperakuzi kategorileri arasında ses yüksekliği, rahatsızlık, korku ve ağrı bulunur. Tinnitus ile beraber olan hiperakuzi kişinin yaşamını önemli ölçüde değiştirebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hiperakuzinin ortaya çıkması için risk faktörleri nelerdir? Gürültüye maruz kalmak hiperakuzinin en yaygın nedenleri arasındadır. Akustik travma, işitme sinirinin hasarı, kafa travması, yüz felci, enfeksiyonlar, migren ve depresyon diğer nedenler arasında sayılabilir.
Misofonia, bazı seslere karşı aşırı bir nefret duygusuyla karakterize edilen bir psikolojik durumdur. Mizofoni veya misofonya olarak da adlandırılan bu durum, belirli seslere maruz kalındığında yoğun öfke, tiksinti ve endişe hislerine yol açabilir.
Otizmli bireylerde çeşitli davranış problemleri gözlemlenebilir. Ağlama, vurma, ısırma, tükürme, saç çekme, çığlık atma vb. Anne-baba ve eğitimcileri en çok yoran davranışlar ise şiddet içeren davranış problemleridir.
Bloklarla ve Legolarla Oynamak: Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir.
Otizmin en temel belirtisi, çocukların göz teması kuramamalarıdır. Kısa süreli, çekingen bakış, göz kontağı varmış gibi bakma ama karşıdakini anlamaya yönelik bakmama gibi durumlar görülebilir. İsmi ile çağrılan çocuklar genellikle tepki veremez ve neredeyse tümünde konuşma problemleri vardır.
Çoğunlukla otizmli çocuklar doğduktan sonraki ilk yıl içinde otizm belirtileri gösterir. Az sayıda çocuk ilk yıl normal bir şekilde gelişiyor gibi görünür ve 18 ila 24 aylık bir gerileme dönemi sonrası otizm belirtileri göstermeye başlar.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Sese karşı hassasiyetin kaynağı her zaman sesin yüksekliği değildir. Bazen sese karşı hassasiyet belirli seslerden ne kadar yüksek veya alçak sesli olursa olsun nefret etme ve çok ciddi şekilde rahatsız olma şeklinde ortaya çıkar. Birçok otistik çocuk motordan, arabadan, balondan korkma tarzı davranışlar gösterir.
Yaklaşık olarak otizmli çocukların % 40 ' ında konuşma gelişmeyebilir ya da sınırlı alanda gelişir. Otizmli çocukların % 80 ' inde, okul öncesi eğitim çağında fonksiyonel iletişim gelişmeyebilir. Bazı otizmli çocuklarda ise 12 – 24 ay arasında var olan dilin tümünü veya bir kısmını kaybederler.
Otizm spektrum bozukluğu, insanların nasıl iletişim kurduklarını, başkalarıyla nasıl ilişki kurduklarını ve çevrelerindeki dünyaya nasıl tepki verdiklerini etkileyen karmaşık bir nörogelişimsel durumdur. Sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklar, tekrarlayan davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile karakterizedir.
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Dış görünüş itibariyle otizmli çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan farklılıkların doğru olarak tespiti için ise testlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda otizm spektrumu bozukluğunun tanısını, çocuk ruh sağlığı doktorları ve çocuk nörologları belirleyebilir.
Özellikle konuşma sorunları ailelerin dikkatini çeker. Kelime söyleme, iki kelimelik cümle kurma, söylenenleri anlama konusunda yetersizlik vardır. Bazı çocuklarda önceden kazanılmış becerilerde (örneğin; daha önce öğrendiği ve kullandığı kelimeleri söylememe) gerileme olması belirgindir.
Konuşmada gecikme ve yaşıtlarından farklı olma. Saldırganlık ve kendine zarar verme davranışları (deri kaşıma ve delme gibi) Yoğun ve şiddetli geçirilen öfke nöbetlerinin kalıcı ve tekrarlı olması Jest, mimik ve vücut dili kullanamama.
Nedeni tam olarak bilinmese de nörolojik ve psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilen hastalığa beynin frontal lobundaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülür. Hastalar çevresel seslerden o kadar rahatsız olur ki bir süre sonra sosyal hayattan uzaklaşmaya başlar ve yalnızlaşır.
Mizofeni tedavisi konusunda, bireyin bu seslere karşı duyarlılığını azaltmayı amaçlayan terapiler uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, bu alanda oldukça etkili bir yöntem olarak bilinir. Ayrıca, rahatlama teknikleri, meditasyon ve farkındalık eğitimleri de mizofeni semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Misophonia, özellikle kulak hassasiyeti fazla olan kişilerde sık rastlanan ve bazı durumlarda dayanılmaz bir hal alabilen nörolojik ya da psikolojik bir hastalıktır. Sesten nefret etme ya da tekrar eden düşük veya yüksek tonlarda sesin kişiyi zaman zaman şiddet davranışına itebilecek kadar sinirlendiren bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri