Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür.
Oto-fiction olarak da bilinen bu terim, yazarın kendi benliğini yeniden kurmasıdır. Öz yaşam öykülerinden farklı olan bu tür kurmacalarda yazar, merkeze kendisini koysa da kendini yeniden kurarak roman ya da öykü kahramanı haline getirir.
Kurmaca gerçeklik kavramı, hayatın ve doğal olanın gerçekliğini değil eserlerdeki karakter, olay ve mekânın birbiriyle ilişkisindeki tutarlığı ve bağlamları (metin içi gerçekliği) ifade eder. Kurmaca gerçeklik, bir çeşit temsil ve taklit bağlamını amaçlar.
Kurmaca metin,yazınsal gelenekteki birtakım metinleri dışında bırakması olasılığıdır. Kurmaca metinde anlatılmak istenen şey kullanmalık metinlerden farklı olarak dolaylı anlatımla yazılır.Yani okuyucuya iletilen mesaj doğrudan verilmez. Sonunda okuyucunun metin hakkında yorum yapması istenir.
Kurmaca kavramının sözlük anlamına baktığımızda karşımıza "Olmadığı halde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış," ifadesi çıkmaktadır. Edebiyatta kurmacanın yer aldığı türlerse roman, öykü, anlatı ve oyundur. Kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler.
İlgili 35 soru bulundu
Başka bir romanın/eserin mekanını, zamanını, olay örgüsünü ya da karakterlerini başka bir perspektifle yeniden sunan benzer/paralel bir roman. (Tom Stoppard'ın Rosencrantz & Guildenstern Are Dead'i - Shakespeare'in Hamlet'inde geçen iki karakterdir.) Okuyucunun hikâyeye tepkisini önceden tahmin eden bir hikâye.
Kurmaca bir metnin anlatıcısı sadece olay örgüsünü aktarmakla yetiniyor ancak karakterlerin duygu ve düşüncelerine değinmiyorsa nesnel, olay örgüsüyle birlikte karakterlerin duygu ve düşüncelerini de dile getiriyorsa öznel niteliklidir.
Olayların gerçekleştiği zaman kendine mahsus bir mantığı gerektirir, yani "kurmaca zaman"dır. Anlatıcı, vaka zamanına şahit değilse, vaka zamanının yanında "anlatma zamanı"ndan söz edilir; bu zaman da kurmacadır.
Kurgu ile aynı anlamda kullanıldığı gözlense de esasen, kurgu, kurmacanın parçalarını birleştirme tekniğidir. Örneğin roman, kurmaca bir türdür fakat Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde anlatılanların birliğini sağlayan şey kurgudur.
Üstkurmaca ile yazılmış bir roman linear olmayan bir romandır. Üstkurmaca romanında olayla ilgili dipnotlar bulunur. Bu tür romanlarda, romanda kurmacanın içinde olduklarını gösteren karakterler vardır. Üstkurmaca romanlarda yazarın kendisi de bir roman karakteri olmaktadır.
Üstkurmaca, yazarlar tarafından roman dünyası ile gerçek dünya arasına bir katman eklemek ve böylece romanın kurgusunu daha "karmaşık", daha derin hale getirmek için kullanılır. “Roman içinde roman” mantığı üstkurmacayı tanıtmak için iyi bir örnek olsa da, bu teknikle oluşturulabilecek sayısız kurgu düşünülebilir.
Kurgu olmayan, gerçeklere ve olgulara dayalı her türlü yazılı, görsel ve düşünsel ürünlerdir. Kurgu olmayan kavramı her ne kadar genellikle yazılı eserler için kullanılıyor olsalar da kurgusal olmayan görsel ve işitsel eserler de mevcuttur.
Kurmaca metinlerde açıklayıcı, tartışmacı anlatım pek görülmez. Kurmaca metinler genel olarak öyküleyici ve betimleyici anlatımla yazılır. Kurmaca metinlerde tanımlama, örnekleme, tanık gösterme, sayısal ve bilimsel verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmaz.
Bildirişim düzeyindeki altı dereceden biri olan ve anlatının iç, tasvir edilen dünyasının esas anlatı derecesi, kurmaca yazar, yani (bizim tercih ettiğimiz kavram olan) anlatıcı yazar tarafından uydurulan ve kabul edilen bir roldür, yani kurmacadır. Kurmaca yazar, anlatıcı ve hikâyeci kavramlarıyla örtüşebilir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Edebiyatta kurmacanın yer aldığı türlerse roman, öykü, anlatı ve oyundur. Kurmaca metinler salt gerçeklikten hareket edilerek yazılsalar bile hayal gücünü içerirler. Yazar bu metinlerde okur için yepyeni bir dünya sunar.
Öykü kurmaca metindir. Yazarın kendi aklından çıkarma şeylerdir. Fakat anı kurmaca değildir. Gerçekte olmuş şeylerin yazıya aktarılmasıdır.
Romanın en önemli özelliklerinden birisi de kurguya dayalı oluşudur. Burada anlatılan olaylar, gerçek hayatta karşılaşılanlardan farklıdır. Romanda gerçek dediğimiz şey değişikliğe uğrayarak edebî metnin içerisinde yer alır.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Özne anlatıcı, olayın hem yapıcısı hem de anlatıcısı olarak sunulduktan sonra “özdeş özne” ve “ayrışmış özne” terimleriyle ikiye bölünür. Günlük formuyla düzenlenen anlatılarda görülen, aktaran ile aktarılan arasında tam bir örtüşmenin olduğu anlatıcı “özdeş”tir.
Üstkurmaca, en basit tanımıyla “okurun bir kurgu okuduğunun kurgu- dan gelen bir hatırlatıcısıdır” (Ören 2013: 235).
📚Bilge Karasu, Mustafa Kutlu, Oğuz Atay üstkurmaca tekniğini kullanan yazarlar arasındadır. Örneğin Mustafa Kutlu Kapıları Açmak isimli uzun hikâyesinde anlatıcı bir karakter olarak karşımıza çıkar. Yazar hikâyenin başında uzunca kendi düşüncelerini okuyucuyla paylaştıktan sonra ''Lafı uzattığımın farkındayım.
Üstkurmaca, bir edebî eserde oluşturulan kurmacanın gerçek olmadığını, bu kurmacanın da içinde bir kurmaca barındırdığını gösteren, “kurmacanın örtülü veya açıkça bozulup başka bir kurmacaya yer vermesiyle oluşan bir postmodern anlatı biçimidir.
Bu yönden baktığımızda gezi yazıları anlatısal metin türüne dâhil edilebilmektedir. Her ne kadar anlatısal metin türü dendiğinde öykü ve roman gibi türler anlaşılsa da bu, anlatısal metinlerin kurmaca olması gerektiği gibi yerleşmiş bir inancın sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri