Genel olarak her öğünde bir miktar protein yememiz gerekiyor ancak yumurta, süt, yoğurt, tohumlar, tahıllar ya da baklagiller gibi protein kaynakları otoimmün diyetinde yasak olduğu için et, balık, tavuk, ciğer ya da diğer sakatatlar ve kemik suları protein kaynağımız oluyor.
Otoimmün diyeti, otoimmün hastalıklarda iltihabi yıkımı durdurabilmek için ortaya atılmış bir diyet. Haşimato, MS, romatoid artrit, çölyak, ankilozan spondilit, tip1 diyabet, vitiligo ve daha birçok otoimmün hastalığın oluşabilmesi için kişide “sızıntılı bağırsak” olması gerekiyor (Fasano, 2012) (1).
Bu, kronik hastalığını minimize etmeye çalışan bir kişinin beyaz pirinç, patates, ekmek, erişte, makarna, irmik gibi herhangi bir şeyi yememesi anlamı taşır. Kilo vermeniz gerekiyorsa nişastalı içerikleri tamamen bırakmanız zaten çok gerekli.
Unu ve şekeri kesmek ya da çok azaltmak, glutenden uzak durmak, doğru yağlar tüketmek, renkli, düşük nişastalı sebze ve meyveler tercih etmek, duyarlı olunan ya da alerji tespit edilen yiyeceklerden uzak durmak, vücuttaki inflamasyonu azaltacak yaklaşımlardır.
Eliminasyon diyeti; şişlik, hazımsızlık, karın ağrısı, reflü, mide yanması, ishal gibi sindirim rahatsızlığı yaşayan bireyler için önerilir. Aynı zamanda migren atağı, kronik yorgunluk, irritabl bağırsak sendromu ve fibromiyalji rahatsızlığı olan bireylere de uygulanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Eliminasyon diyeti yapılırken günde en az 2,5 litre kadar da su tüketilmelidir. Bu sayede hızlı ve etkili olarak kilo verilmesi sağlanacaktır. Kişiden kişiye bünyeye göre bir hafta içerisinde 5 ile 10 kilo arasında kilo kaybı olabilir. Bu diyet uygulanırken kilo kaybı miktarı kişiden kişiye değişebilir.
Eliminasyon diyeti boyunca tüm şeker ve tatlandırıcılar, glutenli tahıllar ve unlar, süt ve süt ürünleri (peynir de dahil), mısır, işlenmiş et ürünleri, sığır eti, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, soya ve soya içeren ürünler, alkol, siyah çay, kahve, çikolata, yer fistığı, domates, biber, patlıcan ve patates yasaktır.
Otoimmün hastalıklar tamamen iyileştirilemez. Tedavide temel amaç, bağışıklık sisteminin aşırı cevabını kontrol altına almak ve belirtilerin şiddetini azaltmaktır. Bu amaçla bağışıklık baskılayıcı ilaçlar tedavide tercih edilebilir.
Otoimmun hastalığa neden olan etkenler arasında besin intoleranslarının yanı sıra (glüten, lektin, süt, şeker), bazı infeksiyonlar, işlenmiş gıdalar, ağır metaller, toksik maddeler, elektromanyetik maruziyet, aşırı geçirgen bağırsaklar gibi birçok faktör sayılabilir.
Uygulanan tedaviler otoimmün hastalıkları tedavi edemez, fakat aşırı aktif bağışıklık tepkisini kontrol edebilir ve iltihapları azaltabilir.
Temizlik ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinden gelen kimyasallar gibi çevresel toksinlere maruz kalma, bağışıklık sistemini bozabilir ve otoimmünitenin gelişmesine katkıda bulunabilir. Stres, bağışıklık sistemi işlevini olumsuz etkilediği için kronik fiziksel veya duygusal stres de rol oynayabilir.
Romatoloji hekimleri romatizmal hastalıkların (eklemler, yumuşak dokular, kalıtsal bağ dokusu hastalıkları, otoimmün hastalıklar) tanı ve tedavisiyle ilgilenirler.
Tip 1 diyabet, multipl skleroz (MS), lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar iyi bilinirken, nadir görülen ve teşhis edilmesi zor olan otoimmün hastalıklar da bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkların çoğunun kesin bir tedavisi yoktur ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirmektedir.
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok farklı alanını etkileyebilir.
Tip 1 diyabet de otoimmün hastalıklar grubuna dahildir. Bilinmeyen bir nedenle harekete geçen bağışıklık sistemi, insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelini tahrip etmektedir. Bu tahribat %80'in üzerine ulaştığında hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Ağrı çok kötü olsa bile artritten (eklem iltihabından) farklı olarak kemik veya eklemlerin yapısında herhangi bir hasar yapmayacağını bilmek ve hatırlamak önemlidir. Fibromiyalji otoimmün yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bir hastalık değildir.
Vücudun birçok organ ve dokusunu etkileyen otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında çevresel faktörler gibi genetik yatkınlıklar da belirleyici olabilir. Ayrıca otoimmün hastalıklar kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Otoimmün hastalıkların tedavisinde, bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak, otoimmün sistemi güçlendirmek için öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Sağlıklı beslenme, egzersiz, düzenli uyku ve stres yönetimi, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen faktörlerdir.
Bağışıklık sistemi yabancı gördüğü bir mikroba karşı savaştığı gibi nakledilen böbreği de yabancı görebilir ve ona karşı koyar. İşte bu aktivasyonu en aza indirmek için bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar(immunsupresyon ilaçları) kullanılır.
Bir bireyin, kendisine veya çevresine ait birtakım nedenlerin etkisiyle enfeksiyonlara daha açık hale gelmesidir.
Eliminasyon diyetinde yasak olan gıda grupları: Şeker ve tatlandırıcılar (Fruktoz şurubu, sükroz, şeker) Glutenli tahıllar ve unları (Buğday, arpa, çavdar vb.) Süt ürünleri (Süt, yoğurt, peynir)
Yumurta ve ceviz gibi Omega içeren yiyecekler ile başlayabilirsiniz. Bunlar denendikten sonra yavaş yavaş diğer yiyecekler diyet listesine alınmalıdır.
Meyveler: Taze meyveler, eliminasyon diyetinde genellikle serbest olan yiyecekler arasındadır. Elma, armut, muz, çilek, yaban mersini gibi çeşitli meyveler tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri