Otojenik eğitim, otonom sinir sistemi üzerinden bedeni kontrollü olarak gevşetme, kişinin ruhunu, psikolojisini rahatlatma metodudur. Adeta kişinin kendi kendini uyur konuma getirmesidir. Ama bu konum bir uyuma hali olmayıp, bilakis gevşemiş olan bedende bilincin açık olma halidir.
Otojen Antrenman, spor psikolojisinin bir alt dalı olarak değerlendirilebilecek bir yaklaşımdır. Bu teknik sporcuların; rahatlama, odaklanma ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirmek için kullanılır. Otojen antrenmanın temel amacı, sporcuların zihinsel ve fiziksel olarak gevşemesini sağlamaktır.
Otojenik egzersizde, egzersiz yapan kişinin zihinsel olarak kendi kendini telkin ettiği, bir tür "kendi kendine hipnoz"dur. Örneğin "Sağ kol sıcak".
Genelde otojenik eğitimin 6 temel basamağı, 60 dakikalık dersler halinde; her dersin arasına 3-7 günlük egzersiz süresi tanınarak 5-7 derste öğretilir. Ders arasındaki süreçte, kursa katılanlar öğrendiklerini egzersiz yaparak pekiştirir, kendilerini bir sonraki derse hazırlarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Start Tembelliği spora ilk başlama esnasında yada spora belirli bir süre ara verdikten sonra tekrar spora dönme sırasında bugün başlarım yarın başlarım tarzında hepimizin başına gelen ya da yakınlarımızda defalarca gördüğümüz bir durumu ifade etmektedir.
Zihinsel antrenman, müsabaka veya antrenmanda meydana gelebi- lecek olumlu veya olumsuz durumlara karşı yapılması düşünülen hare- ketin uygulama olmaksızın planlı ve yoğun bir şekilde hareketin zihinde canlandırılmasıdır. Vücut bilinçli hareketlerinin tamamında beynin ver- diği emirlere uymak durumundadır.
Araştırmalar yapılan egzersizler için en uygun saatin öğleden sonra 14.00 -19.00 arasında olduğunu gösteriyor. Sabah antrenmanları yağ yakmak ve kilo vermek için idealdir ancak öğleden sonra yapılan antrenman, öncesinde bir veya iki öğün yemiş olacağınız için performansınızı artırabilir.
“Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Her gün spor yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır ve birçok faydası vardır. Spor, fiziksel sağlığımızı desteklerken aynı zamanda zihinsel ve duygusal iyilik halimizi artırır. Her gün spor yapmanın önemli faydalarından biri, kardiyovasküler sağlığımızı iyileştirmesidir.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Fiziksel bir eylem yapmadan sadece zihni kullanarak bilinen bir hareketin geliştirilmesi ya da yeni bir hareketin öğretilmesi çalışmasına zihinsel antrenman denir.
Mental fitness, zihninizi ve dolayısıyla duygu durumunuzu optimum düzeyde tutmak olarak açıklanabilir. Mental fitness, düşünce kalıplarınıza ışık tutarak zihninizi berraklaştırmaya yardımcı olur. Bu zihinsel zindelik, duygu ve düşüncelerinizi ayrıştırarak davranış farkındalığına ulaşmanızı sağlar.
Antrenman çeşitleri interval antrenman, tempo antrenmanı, farklet antrenmanı, tepe antrenmanı, drill antrenmanları, uzun koşu antrenmanları, jogging ve rahatlama koşusudur.
Yetersiz motivasyon durumundaki sporcu;
1.Keyifsizdir, 2.Nedensiz yorgunluk hisseder, 3.Yarışmayı bırakma eğiliminde veya bir an önce yarışmanın bitmesi isteğindedir. İşte bu ortamda sporcuda “start tembelliği” söz konusudur.
Bireyin uyarana tepki verebilirliği veya duyarlılığı olarak tanımlanır. Optimum uyarılmışlık bireyin görevle ilgili ipuçlarına odaklanmasını sağlar. Sporcu iyi öğrenilmiş becerileri yapmaya çalışırken bazen görevle ilgili olmayan bilgiye odaklanma söz konusu olmaktadır ve buda performansı negatif yönde etkilemektedir.
İnsanların yaşamlarını ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmek için egzersizden yararlanırlar. Sportif performans fiziksel, teknik, taktiksel ve psikolojik olarak dört boyutta ele alınmaktadır.
Meditasyon, yapacağımız aktiviteleri zihinde görselleştirme, oyun oynamak, puzzle yapmak, sudoku ve satranç oynamak, sosyalleşmek, yeni beceriler öğrenmek, kelime dağarcığını geliştirmek, müzik dinlemek, yeni bir dil öğrenmek, bir enstrüman çalmayı öğrenmek, egzersiz yapmak, dans etmek ve uyumak.
Koşu, yüzme ve bisiklete binmek gibi kardiyo egzersizlerinin, 20 yıllık dönemde düşünme yetilerini ve hafızayı güçlendirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları, Neurology adlı dergide yayımlanan araştırmayla, kalp sağlığının beyin sağlığına da olumlu etkileri olduğu bilgisinin yeni kanıtlarla sağlamlaştığını söylüyor.
Almış olduğum belge ile egzersiz açabilir miyim? Hali hazırda bulunan egzersiz yönetmeliğinde akıl ve zeka oyunları ile ilgili bir alan olmadığından Akıl ve Zeka Oyunları ile ilgili herhangi bir belge ile egzersiz açılması mümkün değildir.
Kompleks antrenman, bir kuvvet antrenmanı programında maksimal kuvvet çalışmaları ile pliometrik çalışmaların arka arkaya uygulandığı antrenman metodu olarak tanımlanabilir (MacDonald, Lamont ve Garner, 2012).
Mutlu olma, zevk alma, öfkeyi kontrol etme, dürtüsel kontrolü sağlama, huzurlu olma, güvende hissetme gibi işlevler ruhsal performansı yansıtır. Dikkat, konsantrasyon, algılama, bellek, planlama, problem çözme, karar verme, muhakeme etme gibi işlevler ise zihinsel performansın göstergeleridir.
Sporda iyi bir performansa sahip olmak için fiziksel ve mental bir toparlanma süreci şart. Öncelikle toparlanma nedir, onu konuşalım; kişinin antrenman öncesindeki fiziksel ve psikolojik durumuna geri dönebilmesi için bedensel ve ruhsal olarak yenilenmesi olarak açıklanabilir.
Paten kaymak hem size antrenman yaptığınızı unutturacak kadar eğlenceli, hem de yağ ve kalori eritme bakımından listede birinci sırada. Dahası, bütün bu faydaları sağlarken dizlerinize ve diğer eklemlerinize çok fazla yük bindirmezsiniz. Güçlü, sabit bir tempoda paten yapın.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri