Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da ...
Aracı kullanmak için vitesi “D” konumuna getirmek gerekiyor. N: “Neutral” sözcüğünün kısaltması. Aracı boşa almak için kullanılıyor. Işıkta ya da trafikte beklerken bu moddan yararlanabilirsiniz.
Işıklarda Vitesi Boşa Almak
5 numara Trafik ışıklarında vitesi boşa almayın . Bazı insanlar kırmızı ışıkta durduklarında ayaklarını fren pedalına tutmak istemez diğerleri ise uzmanlardan duyduklarına göre arabayı kırmızı ışıkta sürüş konumunda tuttuğunda bunun şanzımanı aşındırdığı düşünürler.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Otomobiller kırmızı ışık ya da bir durağa yaklaşırken tıpkı otomatik araçlarda olduğu gibi, debriyajı devrede ve her iki elinizi direksiyonda tutmanız gerekir. Motor devri 1.000'e ulaşmadan hemen önce yavaşlamaya devam ederek ellerinizi direksiyonda sıkıca tutup fren yapmaya başlayabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
1- Vites boşta değil 1. viteste olmalı.
Yapılan son düzenlemelerle beraber, bir sürücü eğer 3 defa kırmızı ışığı geçerse, ehliyetine 30 gün boyunca el koyulabilmektedir. Bundan dolayı, sürücüler, kırmızı ışık konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Ehliyetleri alındığında, ya da el konulduğunda bu durumda trafiğe de çıkamazlar.
Stop ederken vitesi boş konumuna alıp el frenini çekmenize kadar herşey dogru fakat park moduna almadan önce ayagınızı frenden çekinki yük el frenine binsin sonra park moduna alın, aksi halde şanzumanada yük binebilir. Bunu düşünüp duruyodum o zaman park moduna almadan önce freni bırakalım.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız
Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu bildirir. Aksini gösteren bir işaret yoksa hiç bir yöne hareket edilmez, durulur.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir. Yoğun trafikte geçirilen uzun saatlerde tercih edilebilir. D-Sürüş: D vitesi ileri gitmek için kullanılır. Seyahat sırasında otomatik vites arabalarda hızı arttıkça, uygun vites derecesini araba kendisi ayarlayabilir.
Kırmızı Işıkta Doğru Durma Tekniği
Aracı durdurmadan hemen önce vitesi 1'e alabilirsiniz. Eğer kırmızı ışıkta bir süre bekleyecekseniz, ayağınızı debriyajdan çekerek vitesi boşa almak gerekir. Bu sayede aracınızın balatalarına zarar vermemiş olursunuz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır. Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar. Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir. Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P'ye getiririlmelidir.
Frene bas vitesi N'ye al el frenini çek freni bırak sonra vitesi P'ye al bu kadar basit.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
İlk olarak aracı hareket durumundan durma noktasına getirmek için frene basınız. D konumunda olan vites kolunu N konumuna getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmeden el frenini çekmelisiniz. Son adım olarak vites konulunu P konumuna getirerek park etmeyi bitirebilirsiniz.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgu hizmetinden son bir yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan cezaları sorgulayabilirsiniz.
EDS ve diğer denetleyici kamera sistemleri kırmızı ışık yandıktan 2 sn sonra devreye giriyor ve o anda geçmekte olan bir araç yakalarsa resmini çekiveriyor.
Mobese Kırmızı Işık Cezası
Işıklı kavşaklarda bulunan MOBESE sistemler kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit edip cezai işlem uygulamaktadır. Kesilen kırmızı ışık cezalarında idari para cezalarının yanı sıra ceza puanı da işlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri