Uyum Sağlama Nedir? "Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir." Uyum sağlama, belirli bir durumu birçok farklı görüş açısından değerlendirebilme esnekliğine sahip olmayı gerektirir.
Uyum, bir işletmenin pazar stratejilerini ve işletme tasarımını, çeşitli iş zorluklarıyla mücadele edebilmek için çevredeki değişime uyarlayabilme yeteneğidir. Önemli olan, çevrede yaşanan değişimlere karşın işletmelerin proaktif davranarak uyum sağlama kapasitesini artırmasıdır.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Özünde uyum yeteneği, yeni koşullara uyum sağlama, değişim ve belirsizlik karşısında esnek olma yeteneğidir. Yeni fikirlere ve kavramlara açık olmayı, artık kuruma hizmet etmeyen eski uygulamaları bırakmaya istekli olmayı ve gerektiğinde hızlı ve etkili bir şekilde dönme çevikliğini içerir.
Tanım olarak baktığımızda esneklik, değişen ortama uyum sağlama, bunlara tepki verme ve aktif katılım yoluyla yapıcı bir şekilde değişim fırsatları yaratma yeteneği, uyum ise değişiklikle başa çıkmada esnekliğe sahip olmak, birden çok talebi karşılayabilmek ve yeni fikirlerle veya yenilikçi yaklaşımlarla yeni durumlara ...
İlgili 20 soru bulundu
Bunlar; büyük ve küçük kasların kullanımını gerektiren beceriler, el göz koordinasyonu, hareketleri taklit etme, görsel dikkat ve basit emirleri anlamadır. Bu becerileri gerçekleştiren çocukların öz bakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.
Bilişsel esneklik, insanların zihinsel olarak farklı durumlara ve fikirlere açık ve uyumlu şekilde denge sağlamasıdır. Birey, değişen durumlar ve problemlerle başa çıkmak için daha esnek ve dayanıklı hâle gelir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler.
Uymak, katılmak ve iştirak etmek anlamına gelirken, uyum, iki ya da daha fazla sayıdaki kişinin aralarındaki uygunluk demektir. Yeni girdiği ortamlara çabuk alışan ve yeni tanıştığı insanlarla kolay arkadaş olan kişiler ise ''uyumlu'' olarak nitelendirilir.
Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması
Uyma/Uyumsama(Akomodasyon)
Çevredeki yeni deneyimlerden yararlanarak, şemaları değiştirmek yoluyla, problem çözme sürecine Piaget, uyumsama adını verir.
tepkide bulunması, gelişimi sınırlandırır. Bu nedenle, yeni obje, olay, durumları anlamak, bilmek için var olan yapıların yeniden şekillendirilmesi, biçimlendirilmesi de gerekmektedir. Mevcut şemayı yeni durumlara, objelere, olaylara göre yeniden değiştirme, biçimlendirme, şekillendirme sürecine “uyum” denir.
Pİaget'ye göre zeka, uyum sağlayabilme, bireyle çevresi arasında denge sağlayabilme ve zihinsel faaliyettir (Ginsburg ve Opper, 1969). Piaget, bilişsel gelişimin doğuştan gelen üç temel eğilimden, yani uyma (accomodation), özümleme (assimilation) ve dengeden (equilibrium) etkilendiğini öne sürmektedir (Usha, 2001).
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
Uyum etkinlikleri kapsamında oyun temelli etkinliklere, öğrencilerin okula aidiyet duygusunu artıran faaliyetlere yer verilecek. Öğrencilerin öğretmenler gözetiminde oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıması ve okul kurallarını öğrenmesi sağlanacak.
Her ortama uyum sağlayan nadide kişilikler: Onlar aslında ambivert'ler (yani hem içe hem de dışa dönükler)
Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî terimdir.
Bir yaşam olayına bağlı olarak gelişen, depresif ya da kaygı belirtilerinin ön planda olduğu olumsuz ruhsal durumlardır. Bu yaşam olayları, herkes için olmasa da stres yaratma potansiyeli olan olaylardır. Örneğin, emeklilik, boşanma, iflas, işten atılma, aldatılma gibi.
UYUM EŞ ANLAMLISI NEDİR? Uyum kelimesi eş anlamı olan kelimeler arasındadır. Ahenk, intibak, düzen ve armoni kelimeleri uyum ile aynı yazılmayan ancak aynı anlama gelen kelimelerdir.
UYUM: Bilişsel gelişim bir denge kurma sürecidir. Bu dengeleme sürecinin kesintisiz ilerleyebilmesi için karşılaşılan yeni durum, olay, nesne ve varlıklara uyum sağlamak gerekir. ZEKA: Bireyin çevreye uyum sağlayabilme yeteneğidir.
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Sosyalizasyon bu kültürel aktarmayı sağlayan önemli bir unsurdur. Ortak hayatın kuralları ve normları, topluma yeni katılan bireye sosyalizasyon yoluyla aktarılır.
Örgütün teknolojiye adapte olma yeteneği, bir firmanın teknik değişimi izleme, istenen teknolojilere güvenli erişim sağlama, teknolojik tamamlayıcıları elde etme, ürün kalitesini ve performansını geliştirme ve ürünlerin potansiyel risklerini önleme yeteneğine işaret etmektedir (Akgün vd., 2012: 173).
iktisat literatüründe temelde iki esneklik türü vardır. Bunlar; talep esnekliği ve arz esnekliğidir. talep esnekliği; talebin fiyat, talebin gelir ve talebin çapraz fiyat esnekliği şeklinde üç kısımdan oluşurken, arz esnekliğinde ise yalnızca arzın fiyat esnekliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri