Yokuş Kalkış Desteği, bir araç bir yokuşta durdurulduğunda ve tekrar hareket etmesi gerektiğinde devreye giren bir sürücü destek teknolojisidir. Bu özellik, siz fren pedalı ve gaz pedalı arasında manevra yaparken frenleri birkaç saniye basılı tutarak yokuşta geriye kaymayı önleyebilir.
Eğer sürücü eğimli bir yolda frene basar ve aracı durdurursa Yokuş Kalkış Destek Sistemi otomatik olarak devreye girer. Sanılanın aksine tüm otomatik vitesli araçlarda Hill Holder bulunmaz. Ayrıca manuel vitesli olup Hill Holder özelliğine sahip araçlar bulunabiliyor.
Çünkü normal seyir ile yokuş çıkma aşamaları farklı şekillerde kullanımı gerektiriyor. Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir.
Yokuş kalkış destek sistemi anlamına gelen Hill Holder, manuel araçlarda debriyaj kavrama aşamasına ulaşana kadar aracın fren yapmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sayede aracın yokuşta kalkışını kolaylaştıran, ayrıca aracın kaymasını önleyen önemli bir mekanizmadır.
Yokuş Kalkış Desteği Sonradan Takılır mı? Arabaya sonradan yokuş kalkış desteği taktırmak elbette mümkündür. Ancak aracınızın opsiyonel donanımı bu teknolojiye uygun olmalıdır. Güvenlik bakımından oldukça önemli olan bu özellik, ne yazık ki her araca ya da araba modeline eklenemez.
İlgili 18 soru bulundu
Yokuş Kalkış Desteği, oluşan fren basıncını yaklaşık olarak üç saniyeliğine sabit olarak tutar. Bu süre içinde, yani ayağınızı frenden çekip sonrasında gaza basana veya debriyajı bırakana kadar geçen sürede, otomobilin kaymasını önler.
Yokuş Kalkış Desteği, bir aracın yokuşta olduğunu algılamak için sensörler kullanarak çalışır. Siz frenden gaz pedalına geçerken sistem, belirli bir süre boyunca (genellikle birkaç saniye) fren basıncını koruyacaktır. Gaza bastığınızda, bu freni serbest bırakarak yokuş yukarı devam etmenizi sağlar.
Rampada Araç Nasıl Kaldırılır? Komisyon üyelerinin dikkat ettiği önemli bir nokta da yokuşta kalkıştır. %7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz.
Araçlarda yokuş kalkış desteğinin çalışmamasının başlıca sebebi sensörlerde yaşanan arızadır. Fakat başka bir sebepten de kaynaklanma ihtimaline karşı aracı taratmak yapılması gereken şeydir. Yokuş kalkış desteğinin çalışmamasının bir başka sebebi ise çekiş kontrol sisteminin bir arıza tespit etmesi olabilmektedir.
Dik yokuşlarda yokuş kalkış desteği devreye giriyor. Hiçbir şekilde geri kaydırmıyor. Fakat hafif rampalar da, durduğumda kalkarken geri kaçırıyor.
Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz. Ardından el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı yavaş bir şekilde frenden kaldırdığınızda aracın hareket ettiğini göreceksiniz. Bundan sonrası trafik kurallarına uymak ve direksiyona hakim olmakla ilgili.
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
Bunun yukarıda anlattığım nedenleri dışında genel nedeni gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanır. Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz. Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir.
Dik bir yokuştan inmeye başlamadan önce HDC tuşu kullanılır(modellere göre ismi farklılık gösterebilir.). İniş sırasında sürücüyü tamamen yola odaklanmasını sağlar. Akabinde ABS sensörlerinden aldığı bilgilerle yolun durumuna göre gerekli freni yapar. Bunu yaparken aracın tekerlerini teker teker kitleyip geri bırakır.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır.
Yokuşa göre uygun vitese atılmalı ve uygun hızda gidilmelidir. Dik yokuşlarda vites değiştirmek, aracı çok hızlı ya da çok yavaş sürmek güvenliğinizi tehlikeye atar. Dolayısıyla yokuşu gittiğiniz viteste tutmak en güvenli yöntemdir.
Manuel Araçlarda Launch Control Sistemi
Araba 1. Viteste olduğu için geriye kaçma durumu olmaz. Hızlanmak için devir ibresini 3000'de görmemiz gerekiyor. Ve şimdi debriyajdan ani bir şekilde ayağımızı kaldırıp zaten basılı olan gaz pedalına yükleme yapıyoruz. Böylece hızlı kalkış işlemini gerçekleştirmiş olduk.
Bu tutum yanlıştır,Hill Holder sistemi dışarıdan aktif edilecek bir sistem değildir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde otomatik olarak devreye girer. Araç yokuştayken frenden ayağınızı çektiğiniz anda sistem devreye girecek ve araç geriye kaymayacaktır.
Auto hold sistemi sürücülere kolaylık sağlayan bir sistemdir. Çünkü bu sistem araç dururken, aracın öne ya da arkaya hareket etmesine engel olmaktadır. Auto hold sisteminin araçta açık olması halinde, otomobilin durması ile devreye girmektedir. Bu sistem tekerleklere fren uygulayarak aracın kaymasına engel olmaktadır.
Hill Holder sistemi, iki sensör kullanarak araçtaki fren sistemi ile birlikte çalışır. İlk sensör, aracın yokuştaki eğimini ölçer. İkinci sensör ise debriyaj düzenini kontrol eder. Yokuş yukarı konumdayken sürücü fren pedalına bastığında ve debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri