Tavukgöğsü, süt, şeker, pirinç unu ve tavuğun göğüs etiyle yapılan Türk mutfağında bir tatlıdır.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kazandibi, tavuk göğsünün karamelize edilmiş halidir. Tepsiye dökülen şekerler yakılarak tavuk göğsü ile birleşmesi sağlanır. Ana malzemeleri nişasta, pirinç unu ve süttür.
Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Amerika Deniz Kuvvetleri hekimi Komodor de Kay, 1831 de Türkiye'ye geldiğinde tavuk göğsünü ilginç bulan ve beğenenlerden biriydi. Liman reisinin verdiği yemekte bu tatlıyı yiyen Kay, bunun batı mutfağında tanıtılması gereken şahane bir tatlı olduğunu belirtiyor.
İlgili 34 soru bulundu
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Tavuk bonfile, tavuğun sevilerek tüketilmekte olan bölümlerinden birisi olarak bilinmektedir. Tavuk bonfile yapmak isteyen kişilerin tavuk alırken göğüs bölümünü tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
Ayrıca şekil bakımından farklılık gösterirler. Tavuk bonfile dar ve incedir. Tavuk fileto olarak da bilinen tavuk bonfile, göğsün altında bulunan tavuğun parçalarıdır.
Sağlıklı beslenme açısından tavuk eti; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi besin kaynaklarının başında geliyor. Tavuk eti vitamin B2 (riboflavin), niasin, vitamin B6 ve vitamin B12 bakımından zengin besinler arasında.
Uzmanlar, 89 ülkede 600'den fazla bölgede bulunan tavuk kalıntılarını yeniden değerlendirdi. Kesin bir evcil tavuğun en eski kemiklerinin, merkezi Tayland'daki Neolitik Ban Non Wat'ta olduğunu ve MÖ 1650 ile MÖ 1250 arasına tarihlendiğini buldular.
Pratik ambalajı sayesinde rahatlıkla istediğiniz her yerde tüketebileceğiniz Eker Tavukgöğsü, pastörize edilerek bakterilerden arındırılmış taze sütten elde edilir. Hijyenik koşullarda, tam otomatik makineler sayesinde el değmeden üretilmiştir.
Tiftiklenmiş tavuk eti, sübye, süt ve şekerle hazırlanan tavukgöğsü... Tepsilere döküldükten sonra altı yakılan kazandibi... Temelde yapımı aynı olan bu iki tatlıyı kıyasladığımız anketimizde yanıksı tadıyla kazandibi belirgin bir şekilde öne çıktı.
Süte iyice karışan tavuk etini koyultmak için badem eklenir ve yeniden karıştırılırmış. Son aşamada tatlandırmak için bal konurmuş. Bizans'tan Türklere geçen tavuk göğüsü ek olarak kazandibi icat edilmiş.
Artık kazandibi tatlınızı konuklarınıza servis yapabilirsiniz.. bence hiç gerek yok ama sunum anında arzu eden kazandibi diliminin üstüne çok az miktarda tarçında serpebilirsiniz..
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Tavuk bonfile nedir? Kemiksiz tavuk göğsünden genişçe parçalar kesilerek hazırlanan beyaz ete bonfile tavuk veya piliç bonfile denir. Kemiksiz bir et ve ekonomik fiyatlı olması sayesinde, farklı halleriyle genelde ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.
Kemiksiz tavuk göğsü en sevilen tavuk türlerinden birisidir. Bu tavuk türünde kemik olmadığı için birçok yemekte rahatlıkla kullanılabilir.
Tavuk fileto, tavuk göğüs etinin incecik kesilmesiyle elde edilen halidir.
Son olarak bahsetmek istediğimiz bölüm ise tavuğun kalçasıdır. Tavuk eti kadar lezzetli ve bol et bulunan bu bölümü tencere yemekle ri için tercih edebilirsiniz. Özellikle sebzelerle bir araya geldiğinde mutfağınızı muhteşem kokular saracaktır.
Örneğin, en zararlı pişirme yöntemi kızartmadır. Tavuk göğsünün derisini çıkarmalısınız çünkü çok miktarda yağı emen çok fazla karbonhidrata sahiptir, yani kızarmış yiyecekler yediğinizde çok miktarda lipit tüketiyorsunuz. En çok önerilen tavuk göğsü pişirme yöntemleri kaynatma, pişirme, ızgara ve buğulamadır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuğu tavaya alın ve 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirin. Diğer tarafını da aynı şekilde 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirmeye devam edin. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı çok önemli. Kesinlikle yüksek ısıda pişirmeye kalkmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri