Türkiye'deki finansal kuruluşlarda tutulan finansal hesap bilgilerinden; hesap sahibinin adı-soyadı, • adresi, • yerleşik olduğu ülke, • yerleşik olunan ülkedeki vergi kimlik numarası • yıl sonu bakiyesi • hesaba ödenen yıllık toplam brüt gelir otomatik bilgi paylaşımı kapsamında aktarılır.
Bireysel emeklilik sözleşmeleri bu kapsamda değildir.) Soru 22: Gayrimenkul bilgileri paylaşılacak mıdır? Cevap 22: Gayrimenkuller (ev, bina, arsa vb.) ve araç gibi finansal nitelikte olmayan varlıklara ilişkin bilgilerin otomatik temelde değişimi söz konusu değildir.
Bilgi paylaşımının en geç 2021 yılının Eylül ayının sonuna kadar başlatılması öngörülüyor. Otomatik bilgi paylaşımının başlangıçta 2018'de gerçekleşmesi gerekiyordu. Ancak, Türkiye ile yapılacak bilgi paylaşımı iki kez 2020 yılına kadar ertelendi.
Cevap 4: Türkiye'nin ilk otomatik bilgi değişimi, 2018 yılında Norveç ve Letonya ile başlamıştır. Çok taraflı anlaşma kapsamında karşılıklılık sağlanan ülkeler ile ilgili yılın bilgilerine ilişkin bilgi paylaşımı, takip eden yılın Eylül ayı sonuna kadar gerçekleştirilmektedir.
Otomatik Bilgi Değişimi uygulaması; kişilerin, yerleşik (mukim) olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, mukim olunan ülkeye, diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esaslı (karşılıklı) olarak her yıl gönderilmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti'nin 01.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Karar'ı (T.C. Resmî Gazete (resmigazete.gov.tr) ile Türkiye'nin finansal hesap bilgilerinin Almanya ile otomatik değişiminin yolu açılmıştır.
1 Temmuz 2021 itibariyle de Belçika, Avusturya, Almanya, Fransa ve Hollanda ile 2019 yılına ait finansal bilgiler otomatik olarak paylaşıldı. 30 Eylül 2021 tarihinde de bu ülkelerle 2020 verilerinin paylaşılması öngörülüyor.
Otomatik bilgi değişimi, diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin yerleşik (mukim) olunan ülkeye her yıl karşılıklı (mütekabiliyet esasına göre) ve otomatik olarak elektronik ortamda gönderilmesidir.
Yılda 10 bin € üzerinde maaş alan ve Türkiye'de yaşayan emekliler, Almanya'ya vergi ödemek zorundalar.
Android üzerinden Whatsapp bilgi paylaşımını kapatmak için ilk olarak Whatsapp uygulamasına dokunun. Ardından Ayarlar>Hesap adımlarını izleyin. Hesap sekmesindeki Hesap Bilgilerini Paylaş kısmının sağ tarafında yer alan onay işaretini kaldırın.
Evlilik Birliği İçerisinde Ödenen Bes Primlerinin Hukuki Durumu Ve Paylaşımı Eşlerin evlilik birliğine nokta koyarak boşanması halinde evlilik birliği içerisinde ödenen Bireysel Emeklilik Sigortası primleri edinilmiş mallara katkı olarak kabul edilir yani mal paylaşımına konu edilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Siz katılımcı nam ve hesabına katkı paylarını ödeyebilirsiniz fakat devredemezsiniz. Bireysel emeklilik sözleşmesinin başka bir kişiye devredilmesi mümkün değildir.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Maaş Bağlama Oranı Artırıldı
Batı Almanya'da 36,02 Euro, Doğu Almanya'da da 35,52 Euro olan emeklilik maaşı bağlama oranı 37,60 Euro'ya çıkarılarak eşitlendi. Eşitlemeyle, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren emeklilik maşı bağlama oranı hem Doğu Almanya'da hem de Batı Almanya'da aynı olacak.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, 31 Aralık 2022 itibarı ile Almanya'da 45 sene sigortalı çalışmış bir erkek ayda ortalama 1637 euro emekli maaşı alıyor. Yine 45 yıl boyunca sigortalı çalışmış ve emeklilik aidatı ödemiş bir kadının eline geçen aylık emekli maaşı ise 1323 euro.
Ortak Raporlama Standardı (CRS) vergi şeffaflığı için mücadeleye destek olmak ve vergi sistemlerinin bütünlüğünü korumak amacıyla, katılımcı ülkelerdeki ve bölgelerdeki finansal kurumlara yönelik yeni bir bilgi toplama ve raporlama gereksinimidir.
Vergi mukimliği, esas olarak yerleşik olunan ülkede oluşmaktadır. Yerleşme ise, ikamet edilen ülke veya bir takvim yılında devamlı olarak en az 6 ay süreyle oturulan ülke olarak belirlenebilir.
Finansal kurumlar; mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, borsalar, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları, portföy yönetim şirketleri, yatırım danışmanlık şirketleri, faktoring şirketleri, forfaiting şirketleri, leasing (finansal kiralama) şirketleri, sigorta şirketleri, sosyal güvenlik ...
Bu konuda resmi gazetede bir düzenleme yer alırsa bunu sizlerle paylaşacağım. İlgili kanunlar ve uygulama yönetmelikleri çıkmadan insanları telaşa sokmak doğru olmayacaktır. Netice itibariyle Almanya şu anda Türkiye'deki malvarlığınızı öğrenme imkânına sahip değildir.
o “Nakdi Değer Sigorta Sözleşmesi”: 50.000 dolardan fazla nakit değere sahip (reasürans hariç) sigorta sözleşmesi olarak tanımlanmıştır. Yukarıda yer alan açıklamalar uyarınca, hayat ve emeklilik branşlarında yapılan üretimlerin anlaşma kapsamında olduğunu söylemek mümkündür.
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri