Ayrıca zencefil, soğan ve sarımsak tüketilmesi de varis tedavisinde faydalıdır.
Soğan, proteinlerin vücuttaki emilimini ve dağılımını düzenlemek için mükemmel bir doğal etkendir. Buna bağlı olarak, varisli damarların oluşmasını ya da cilt üzerinde görünür hale gelmesini engeller.
Skleroterapi yöntemi ile damar içinden ilaç verilerek anesteziye gerek kalmıyor. Varis tedavisinde kullanılan skleroterapi yöntemi lokal anestezi altında ameliyathane şartlarında hastaya herhangi bir kesi yapılmadan ultrasonografik destekle yapılarak damar içinden ilaç verilerek tamamlanır.
Kabız kalınması durumunda, varis gelişimi toplardamarlara binen yük nedeniyle hızlanmaktadır. ŞEKER VE TUZA DÜŞMAN OLUN: Şeker, dondurma, kızarmış gıdalar, cips, tütün, tuz ve alkolün aşırı tüketiminden uzak durulmalı.
İlgili 24 soru bulundu
Yürüyüş en iyi egzersizlerden biridir.
Ayrıca varisli damarlarınız olsa bile hareket etmek ve aktif kalmak için iyi bir yoldur. Çünkü bu damarlar genellikle daha zorlu aktivitelerde yürüdüğü yoldan yürümekten çok fazla stres altına girmezler. Genellikle koşu veya ağır halter gibi sporlardan uzak durmak en iyisidir.
Önemli bir damar hastalığı olan varislerden korunmak için; korse giymemeli, dar kemer kullanmamalı, her gün 20 dakika yürümeli, düz ayakkabılardan uzak durmalı ve günde en az iki litre su içmelisiniz. 1 Soğuk su toplardamarların büzülmesine neden oluyor ve kanın daha çabuk kalbe dönmesini sağlıyor.
Limonla varis tedavisi mümkün değildir.
Limon, C vitamininden zengin bir meyvedir. Evde C vitaminini sağlaması dışında varisle ilgili bir faydası yoktur.
Kahvenin Varis Oluşumuna Etkisi Var Mıdır? Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır.
Varis tedavisinde kullanılan en yaygın yöntem, skleroterapidir. Bu işlemde tüm varisli damarlara, esası tuzlu su olan bir karışım enjekte edilir. Bu ilaç, damar cidarlarının birbirlerine yapışmasını sağlar ve böylece damar işlevini yitirir.
Elma Sirkesi: Varis tedavisinde oldukça etkili olan doğal maddelerden biri de elma sirkesidir. Elma sirkesi vücut temizliğinde kullanılan doğal bir maddedir ve aynı zamanda kan dolaşımını ve akışını da arttırır. Kanın akış hızı doğal seviyesine geldiğinde varisli olan damarlarda şişlik ve ağırlık azalacaktır.
Bir bitki pigmenti ya da biyoflavanoid olan 'rutin'; elma kabuğu, karabuğday, üzüm, kiraz, yeşil çay, kuşkonmaz, soğan, incir ve narenciye meyvelerinde bulunur. Bu besinler, varis gelişmesi için yatkınlığı olan kılcal damarlarınızı güçlendirerek yararlı etkilerini gösterirler.
Kan basıncını dengeleyen soğan suyu dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Böylelikle de dolaşım bozukluğu kaynaklı damar sertleşmesi, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltırken tedavisine de destek veriyor.
Toplardamarların rahatsızlığı sonucu ortaya çıkan varisler, yaygın kanının aksine erkeklerde de en az kadınlardaki kadar sık görülüyor. Genetik yatkınlığın yanında başlıca risk faktörleri arasında uzun süre ayakta durulan meslekler, gebelik, hızlı kilo almak ve bazı doğum kontrol ilaçları bulunuyor.
Elma sirkesini pamuklu bir bez yardımıyla ıslatıp varisli bölgede bitkisel tedaviye başlayabilirsiniz. Elmalı sirkeye batırdığınız bezi 30 – 35 dakika varisin olduğu bölgeye sararak bekletebilirsiniz. Bu esnada bacaklarınızı vücut hizasını geçer vaziyette yukarıya doğru uzatın. Bu pozisyonda 10-15 dakika bekleyin.
''Allisin'' adı verilen bir bileşik içeren sarımsak, kan damarlarının iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olur ve varisleri azaltmada da oldukça etkilidir. Buna ek olarak, kanda bulunan toksinleri yok ederek kan dolaşımını iyileştiren sarımsak, genel sağlık durumunu iyileştirmek için de sıklıkla kullanılır.
Suyunu çıkararak içeceğiniz ya da demleyerek tüketeceğiniz maydanoz suyu, dolaşım sitemini harekete geçirerek varis oluşumunu engelleyici etki yapıyor.
Uyku pozisyonunuzu değiştirin. Sırtüstü ya da yüzüstü yatmak yerine sol tarafınıza doğru yatmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Karın içindeki ana toplar damar (vena cava inferiyor) bacaklarınızdan gelen kanın kalbe iletilmesini sağlar ve anatomik olarak orta hatta sağda yer alır.
Bozkurt, "Sıcaklarla birlikte damarlar genişlediği için varis şikayetleri artar. Yani varis sıcak sever. Bu nedenle güneşte fazla kalmayın, sauna ve SPA merkezlerinden uzak durun. Uzun süre sabit oturmaktan kaçının.
Varis tedavisinde; ameliyat, lazer, radyo frekansı, zamk ve skleroterapi kullanılmaktadır. Cerrahi müdahale, varis tedavisinde en son tercih edilen tedavi yöntemdir. İlerleyen aşamalarda, varisli damarın ameliyatla alınarak vücuttan atılması işlemidir.
Varisli hastalara yaz aylarına özel öneriler veren Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Varisli hastalara, saunaya girmek, yaz aylarında aşırı güneşlenmek gibi sıcağın etkili olduğu her türlü aktiviteden uzak durmalarını ve mümkünse bacaklarına soğuk suyla masaj yapmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Özellikle ayakta durarak çalışan kişilerde ve doğum yapan kadınlarda sık görülen varis şikayetleri artan yaşla birlikte; bacak ve ayaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini gösterirken önemsenmeyen varisler kalp yetmezliğine yol açabiliyor.
Varis çorabı bacaklara dıştan yaptığı baskı nedeniyle bacaklardaki şişmeyi engeller. Ancak varis çorabının çıkarılması üzerine bacaklarda şişme yeniden başlar ve varisin ilerlemesi durdurulamaz. Bu nedenle varis çorabının varisi tedavi etmediği kabul edilir.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri