Düdüklü tencere yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
Elektrikli düdüklü tencere ise buharı içinde hapseder. Hapsedilen basınç ve içerideki sıvının kaynama noktasını artırarak çalışır. Bu sayede geleneksel tencerelere göre daha sıcak ve daha hızlı bir şekilde yemek pişirmenizi sağlar. Ayrıca buharın hapsedilmesi, yiyeceğin nemli ve lezzetli kalmasına yardımcı olur.
Düdüklü tencereyi açmak için öncelikle tencerenin kapağı kaldırılıp, düdük kısmının arka tarafındaki küçük metal vidası çıkarılmalıdır. Ardından, tencerenin üstünde bulunan düdük kısmını sağa veya sola doğru çevrilir. Bu çalışma hareketi sayesinde düdüklü tencere açılmış olacaktır.
Düdüklü Tencerede CE İbaresinin Olması
Bu tencereleri diğer tencerelerden ayıran birçok özellik vardır. Düdüklü tencere için en önemli özellik, CE ibaresidir. Düdüklü tencere seçimi yapılırken üzerinde sadece CE yazan tencereler seçilmelidir. CE, Avrupa standartlarına uygun bir sertifika anlamına gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
En sık tercih edilen elektrikli düdüklü tencere 5, 10 lt hazneli modeller olmakla birlikte 6 lt, 4.2 lt gibi farklı kapasitelere sahip cihaz çeşitleri de vardır. Klasik tencerelere kıyasla %70 daha hızlı pişirebilen elektrikli düdüklü tencere modelleri, ortalama 80 kPa basınç oluşturarak pişirir.
İşte tam bu noktada teknoloji devreye giriyor. Düdüklü tencerelere sensör ve mini LCD ekran ekleyen üreticiler bu sayede kullanıcıların tencerenin içindeki yiyeceğin ne kadar piştiğini ve ne kadar daha pişmesi gerektiğini bu LCD ekranlarla takip edebiliyor.
Islatılmış ve Islatmadan Nohut Düdüklü Tencerede Hangi Ayarda Pişirilir? Öncesinden ıslatılmış olan ve düdüklü tencerede yapılması tercih edilen nohutun, genellike orta ateşte pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Ortalama 20 dakika kadar bekledikten sonra düdüğü yavaş yavaş kaldırın. Eğer hava çıkışı yoksa kilitli kapağı uygun şekilde açın. Her yemek sonrasında kapak kısmındaki hava çıkış deliğini güzelce silin ve yıkayın.
Ekmek, pizza gibi hamur işlerini elektrikli tencerede hazırlayabileceğiniz gibi, güveç, çorba, bakliyat gibi sulu yemekleri de sorunsuzca pişirebilirsiniz. Tatlınızı ve yoğurdunuzu da elektrikli tencerede hazırlayarak, tam bir menüyü tek bir aletle sofraya getirebilirsiniz.
Düdüklü tencerede yemek pişirmek isteyenler düdüklü tencere ne zaman açılır? Sorusunu mutlaka sorarlar. Çünkü yanlış zamanda açılırsa buharlaşma olabilir ve dışarıya zarar verebilir. Yemeğin pişmesinin ardından en az on dakika beklenmesi gerekmektedir.
Eğer otomatik düdüklü tencerelerden değilse tencerenin düdüğünden ses çıkmaya başladığında 30-60 saniye gibi bir süre hava çıkmasını beklemeli ve sonrasında düdüğü indirip ocağı kısmalı, yemeğinizin pişirme süresine göre bir süre daha düdüklü tencerenizi ocakta tutmaya devam etmelisiniz.
6 - Düdüklü tencerenizin bakanlıkça saptanan kullanım ömrü 5 yıldır.
Fissler vitaquick düdüklü tencerenin pişirme süreleri hakkında “fissler düdüklüde yaprak sarması kaç dakikada pişer?” için cevap 1. çizgide 7 dakika ve düdüklüde pırasa pişirmek isteyenlerin “fissler vitaquick pırasa düdüklüde kaç dakikada pişer?” sorusuna da 2. kademe 2 dakika cevabı verilmektedir.
Etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin.
Eski model düdüklü tencerelerde, tencerenin düdük kısmı elle ayarlanıyor. Hava çıkışının doğru bir şekilde sağlanması için, tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdüğü mutlaka dik konuma getirin. Yeni model tencerelerde bu işlem otomatik olarak yapılıyor. Düdüğü bir dakika sonra indirin.
Kaynadıktan sonra pirinçleri de ekliyoruz (bu arada düdüklünün düdüğü dik konumda olacak) tıslama sesini duyduğumuzda düdüğü indiriyoruz. En kısık ateşte en küçük gözde sadece 5 dakika pişiriyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını alıp afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Düdüklü Tencere İle Normal Tencere Arasındaki Fark
Hava almayan ortamda yoğun su buharı oluşur ve yemek çok daha çabuk pişer. Normal tencerelerde ise su, 100 derecede kaynar ve yemekler normal zamanında pişer. Fiziksel olarak da düdüklü tencere ile normal tencereler arasında fark vardır.
Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz. Yemeğin besin değeri de daha iyi korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri