İlk sürümler olan USB 1.0 ve 1.1 ile saniyede 12 MB aktarım yapmak mümkünken USB 2.0'da bu sayı saniyede 60 MB'dir. Yüksek hızlı USB 3.0 bağlantısında yakalanan 4,8 Gbps hız, saniyede 600 MB veri aktarımını mümkün kılar. USB 3.1 ise 10 Gbps, yani saniyede 1,22 GB aktarım hızına erişebilmektedir.
Hız. USB 3.0'ın hız açısından USB 2.0'ı çok geride bırakıyor. Yukarıda verdiğimiz aktarım hızlara bakarak bu farkı çok net bir şekilde görebilirsiniz. Teorik olarak, bir USB 2.0, verileri 480 Mbit/saniye hızında aktarabilirken USB 3.0 10 GBPS ve daha üstü hızlara ulaşabilir.
USB 3.2 Gen 2x2, teorik 20Gbps veri aktarma hızını gerçekleştirmek için iki taneye kadar 10 Gbps hattına olanak tanıyan, yeni makineler ve cihazlar için çok kanallı bir çalışma yöntemidir. USB veri saklama biriminin temel taleplerini karşılamak için güçlü performans artışı sağlar.
Diğer iyileştirmelerin yanı sıra USB 3.0, SuperSpeed USB (SS) olarak adlandırılan yeni aktarım hızını ekler. 5 Gbit/s'ye (625 MB/s) kadar veri aktarabilir. 2000 yılında sunulan USB 2.0 standardından yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
USB 3.0, USB 3.1 Gen 1 ve USB 3.2 Gen 1 isimleri birbirinin yerine kullanılabiliyor ve veri aktarım hızı maksimumda 5 Gbps'ye çıkıyor.
İlgili 39 soru bulundu
En yüksek hız olarak 250 Mbit hıza ulaşıldı ancak çalışmalar ilerledikçe USB 2.0 480 Mbit/sn hıza ulaştı ve kullanılmaya başlandı.
Yüksek hızlı USB 3.0 bağlantısında yakalanan 4,8 Gbps hız, saniyede 600 MB veri aktarımını mümkün kılar. USB 3.1 ise 10 Gbps, yani saniyede 1,22 GB aktarım hızına erişebilmektedir. En son sürüm olan USB 3.2, veri aktarımını 20 Gbps hıza kadar çıkarabilmektedir.
Standart bir Micro USB veri aktarım hızı 480 Mbps ise Type-C 5 Gbps'ye kadar çıkmaktadır.
USB bellek modellerinin hafıza kapasiteleri 2 GB ile 16 GB arasında değişir. Eğer cihazınızı yalnızca küçük boyutlu dosyaların depolanması ve bu dosyaların veri aktarımı için kullanacaksanız, 2 GB ile 8 GB arasındaki hafıza kapasiteleri sizin için uygun olacaktır.
USB Flash Benchmark ile ölçüm yapmak için indirdiğiiniz FlashBench adlı dosyayı yönetici olarak çalıştırın. Drive sekmesinden USB belleğinizi seçin ve Benchmark seçeneğine tıklayın. Kısa süren bir taramadan sonra karşınıza çıkacak web sayfasında belleğinizin ortalama yazma ve okuma hızını görebilirsiniz.
Bir USB 3.0 sürücü, USB 2.0 bağlantı noktalarına sahip cihazımda çalışır mı? USB 3.0 cihazları, USB 2.0 ve USB 1.1 bağlantı noktaları ile uyumludur ancak yalnızca ana makinenin performansında çalışacaktır.
Eğer bir USB bellek alacaksanız USB 3.0 teknolojisine sahip olanları tercih etmelisiniz, USB 2.0 ve USB 3.0 teknolojisine sahip bellekler arasında çok büyük fiyat farkı bulunmamakta. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık 3.0 bile kendini eski hissettirebiliyor.
USB 3.0 bağlantısı 4.80 Gbit/sn yani saniyede maksimum 600 MB aktarım yaparken, USB Type-C 10Gbit/sn ile saniyede 1.22 Gigabyte veri aktarımı yapabiliyor.
USB 3.0 giriş özelliğine sahip çoğaltıcı 2.0 girişiyle kullanılırsa cihazınız istenilen performansı göstermeyecektir.
Type C To HDMI kablosu ile televizyon, bilgisayar, monitör ve projektöre görüntü, ses aktarımı yapılabilir.
2014 yılında piyasaya sürülen USB-C (USB Type-C olarak da bilinir), akıllı cihazların tek bir kablo üzerinden şarj edilmesini ve veri aktarımını sağlayan, kablolu bağlantı için evrensel bir standart olmayı amaçlayan arabirimdir. Bir USB-C konektörünün her iki tarafta 12 adet olmak üzere toplamda 24 pini vardır.
Type-C bir tür bağlantı çeşididir. USB bağlantı noktasının teknolojisini ifade eden terim, USB bağlant çeşidini tanımlar. Telefon, dizüstü bilgisayar, flash bellek, fotoğraf makinesi bağlantılarında kullanılır. Aygıtların şarj edilmesini, güç çıkışını, araçlar arasında veri aktarımını, video çıkışlarını sağlar.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Akıllı uyumlulukÇok çeşitli cihazlarla uyumludurÇeşitli hızlı şarj protokolüyle uyumluluk ile birlikte Samsung S10, iPad Pro ve Nintendo Switch gibi çeşitli popüler cihazlar için hızlı şarj özelliği. Geniş gerilim girişi aralığıyla uluslararası alanda kullanımUluslararası seyahatlere uygundur.
Intel'in geliştirdiği Thunderbolt 3 aktarım kablosu, C girişine sahiptir. USB Type C konnektörünün en önemli özelliği, hızlı veri aktarımı sağlamasıdır. Böylece 4K filmleri HDMI bağlantısı olmadan aktarabilirsiniz. Ayrıca 4K çözünürlükte ve saniyede 60 Hz sinyal veren iki ekranı aynı anda destekleyebilirsiniz.
USB-C kabloları bunlara ek olarak güç aktarımı için de kullanılmaktadır. Genellikle taşınabilir cihazları, akıllı telefonları, dizüstü bilgisayarları ve hatta güvenlik kameralarını şarj etmek için kullanılırlar.
İlginç USB 3.0 portlarının normalde mavi renkli olması lazım. USB portu yanındaki USB simgesi üzerinde "SS" harfleri görünen usb 3.0 olmalı.
Yeni standartların geriye dönük uyumlu olduğunu belirtmekte fayda var. Yani eski USB cihazları yeni USB 3.2 portunda kullanabileceksiniz. Yine de portların yeni isimlendirmesi, PC ve bilgisayar satın alan kullanıcıların kafasını gereksiz yere karıştıracak gibi görünüyor.
Örneğin, USB 1.0, tam hızda, saniyede 1,5 Megabayt hızında veri aktarabilir. Öte yandan, SuperSpeed USB 3.2, saniyede 2,5 Gigabayt hızında veri aktarabilir. Bu inanılmaz bir gelişmedir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri