Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nelerdir? – Klasik Tam Otomatik Şanzımanlar: Elektrovalf grubu, hidrolik ünite, yağ pompası, dişli sistemi gibi temel kısımlardan oluşur. Şanzımanın çalışmasını, şanzıman kontrol ünitesi (ecu) yönetir.
Otomatik Şanzıman Kullanımı ve Bakımı nasıl olmalıdır? Otomatik şanzıman Tork konvektörü, debriyaj, servo, hidrolik sistemi, solenoid, sübap ve vites kademeleri gibi unsurları içinde barındıran alüminyum muhafazaya sahip şanzıman türüdür.
Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
Manuel Şanzıman: Manuel şanzımanda vites aracı kullanan kişi tarafından elle değiştirilir ve bu tip araçlarda debriyaj pedalı bulunur. Otomatik Şanzıman: Otomatik olarak vitesin değiştirildiği şanzıman sistemleridir. Debriyaj pedalı bulunmaz.
Şanzımanın içerisinde dişliler, miller ve vites çatalı bulunmaktadır. Motordan gelen güç ile ve parçaların yardımıyla sürücün belirlediği güç ve oranla tekerleğe iletir. Motorun devri ve tork kuvveti, şanzımana geldiği zaman belirli olan vitese göre değiştirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
7 ileri S tronic, iki çoklu plakalı kavramadan ve iki alt-şanzımandan oluşur. Bunların her ikisi de sürekli etkindir fakat bir kerede sadece biri motor tarafından çalıştırılır. Örneğin sürücü, üçüncü viteste hızlandığında, ikinci şanzıman bölümünde dördüncü vitese geçilmiştir bile.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder. Otomatik vitesin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir.
Gaz pedalına basıldığında motorun krank mili daha hızlı dönmeye başlar ve bu da tork konvertörü içinde daha fazla basınca yol açar. Araç ileri doğru hareket ederken, şanzımanın hidroliği ve elektroniği, hızını motor hızına göre algılar ve şanzıman buna tepki olarak otomatik olarak vites değiştirir.
Bu sistem en yüksek vitesle en düşük vites arasında sorunsuz bir şekilde değişkenliği sağlayan bir kasnak sistemi üzerinde çalışıyor. CVT şanzımanın üç temel bileşeninde oluşuyor. Bunlar, dayanıklı bir zincir, tahrikli bir değişken girişli kasnak ve tahrikli çıkış kasnağıdır.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
EDC Şanzıman, debriyaj pedalına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir tür otomatik çift kuru debriyaj şanzımandır. Tek ve çift dişliler için iki giriş miline bölünmüş iki ayrı kavrama kullanır. Bu, araç hızlanırken ve yavaşlarken şanzımanın vitesler arasında geçiş yapmasına olanak tanır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Pek çok kaynakta doğrudan çift kavramalı şanzıman olarak da geçer. DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir. Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır.
Otomotiv dünyasının amiral markalarından biri olan Mercedes-Benz, modellerinde “9G-Tronic” isimli tam otomatik şanzımanları tercih ediyor.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
Bu nedenle, maliyetler sadece şanzımanı değiştirmenin ne kadar olduğuna yakındır. Bir şanzımanın revizyonu ne kadara mal olur? 2.500-6.500 ₺.
Yukarıda bahsedilenin aksine tam otomatik vitesli araçlar, yokuşta kayma yaşamazken vites geçişlerinde de yavaşlık yapmaz. Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri