Üretici firma şanzımanın ömrünü genellikle 400 bin km olarak belirlemiştir. Bu km'ye ulaşan araçların belli şanzıman parçaları değiştirilerek revizyona gidilebilir.
Ancak buradaki konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir. Bakımları, 120 bin, 180 bin kilometre gibi aralıklarda periyodik olarak yaptırmak, olası arızaların önüne geçmeniz ve kesintisiz sürüş konforu yaşamanız anlamına gelir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Özellikle römork bağlı, hızlı duruş kalkış yapan, dağ bayır inip çıkan sürücüler şanzıman yağının kontrolünü aksatmamalıdırlar.
100 TL - 15000 TL
Profesyonel ve güvenilir Otomatik Şanzıman Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Otomatik Şanzıman Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Ancak burada konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
Otomatik şanzıman arızasında, mekanik parçalar arıza sebebiyse bu parçaların değişimi yapılır. Arıza elektronik parçalarda ise sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğu araştırılıp ona uygun bir tamir / değişim işlemi uygulanmaktadır.
Tam Otomatik Vitesli Araç
Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi, aracın genel bakımının yapılmaması veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder.
Yağsız kalan şanzımanın iç yapısındaki metal aksamlar sürtünerek aşınmakta ve bozulabilmektedir. Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzıman yağı eksilir ve / veya biterse aracınız vites değişimi yapamaz hale gelir, aracınızın performansı düşer ve sürüş güvenliğiniz de azalmış olur.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder. Otomatik vitesin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir.
Otomatik vites araçlarda ise şanzıman tipine göre şanzıman yağının litresi 40-90 tl arasında değişmektedir. Ortalama bir vites kutusu ortalama 3-5 Litre yağ alıyor.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Aks Keçeleri (Şanzıman Çıkış Mili Contası)
Şanzıman yağ kaçağına en çok neden olan parça aks keçeleridir. Görevi sıvı sızmasını engellemek olan bu parça, zamanla bakımsızlık ve yıpranma gibi nedenlere bağlı olarak eskir. Eskiyen aks keçeleri ise sıvıları sızamaz ve yağ damlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri