Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Buğday tarımında verim üzerine etki eden faktörler nelerdir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Buğday tarımında verim üzerine etki eden faktörler nelerdir?

Buğday tarımında dekardan alınan verim miktarı ve elde edilen ürününün kalitesi üzerine etki eden başlıca üç faktör bulunmaktadır. Bu faktörler; * Çevre olarak buğday tarımının yapıldığı arazi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı ve sıcaklık. * Çeşit olarak ekilen buğday tohumluğunun genetik olarak verim potansiyeli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: organicgroup.eu

Buğday verimi nasıl arttırılır?

Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Buğdayın yetişme koşulları nelerdir?

Buğday genellikle serin ve ılık iklim şartlarında yetişir. Gelişmenin ilk devrelerinde yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.Sıcaklık 5-10 C ; nisbi nem %60'ın üzerinde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbul.tarimorman.gov.tr

Buğday en çok neye ihtiyaç duyar?

Buğday genel olarak derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi seven bir bitkidir. Unutulmamalıdır ki, toprakta bulunan organik madde arttıkça, buğdayın verimi de aynı oranda artmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tohumgubre.com

Buğday verimi nedir?

Verim, birim alandaki başak sayısı, başaktaki tane sayısı ve başaktaki tane ağırlığının birlikte değerlendirilmesi ile ortaya çıkan ve çevre şartlarından en fazla etkilenen unsurdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

DEKARA 1.15 TON VEREN BUĞDAY HASADI ÇİFTÇİ MUTLU BİÇERCİ İSYAN EDİYOR

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Buğday dönüme ne kadar verim verir?

Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tzob.org.tr

Buğday verimi nasıl hesaplanır?

Toprak yüzeyinden kılçıklar dahil bitki uzunluğudur. Soğuk zararı gözlemleri kış sonrası dönemde 1-9 skalasına göre yapılır. Parseldeki bitkilerin %50'sinin başaklandığı tarih kaydedilir. Parsel başına alınan verim kg/da olarak hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimorman.gov.tr

En verimli buğday çeşidi hangisi?

Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drt.com.tr

Buğday için hangi gübre kullanılır?

Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cropscience.bayer.com.tr

1 dönüm buğdaya ne kadar gübre atılır?

Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü kardeşlenme döneminde 1/3'ü sapa kalkma döneminde verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adana.tarimorman.gov.tr

Hangi bölgede buğday yetişmez?

Buğday yetiştiriciliği için rakımı yüksek bölgeler ve yıllık yoğun yağış miktarına sahip alanlar uygun değildir. Örnek olarak, Karadeniz Bölgesi kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri verilebilir. Yaz yağışları almayan ve sürekli kurak bölgelerde de buğday ekmek doğru değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Buğday gübre ister mi?

Tarımsal üretimin önemli bir aşaması olan gübreleme, buğday üretiminde kalite ve verimliliğin sağlanabilmesi açısından da önemlidir. Buğdayda gübreleme, ekim aşamasından hasada kadar geçen sürede bitkinin beslenmesi ve zararlı bileşenlerden daha az etkilenmesi için olmazsa olmazdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Buğdaya potasyum ne zaman verilir?

Buğdayın potasyum kullanımı gelişme dönemi başında düşük, sapa kalkma döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek düzeye ulaşır. Bu nedenle, potasyumlu gübrelerin uygulanması ekimde, kardeşlenme döneminde veya sapa kalkma dönemlerinde yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: progenseed.com

Buğday üst gübresi hangi ayda atılır?

Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ve Nisan aylarına ertelemek gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.tarimorman.gov.tr

Bugdaya Hangi sıvı gübre atılır?

EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ile Buğday tohumu karıştırarak ve harmanlayarak ıslatılır. Tohum gübreli su içine yatırılmamalı, harmanlanarak gübreli su ile nemlendirilmeli ve bir gece bekletildikten sonra ekim yapılmalıdır. 1 dekar tohum için 20 cc. EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekosol.net

En iyi yaprak gübresi hangisi?

Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mugavero.it

Buğdaya üst gübresi ne atılır?

Üst Gübrelemede Kullanılacak Azotlu Gübre Çeşitleri

Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler % 26 N CAN gübresini veya % 46 N ÜRE gübresini tercih etmelidir. Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imecemobil.com.tr

Buğdayda fosfor ne işe yarar?

Fosfor ağırlıklı gübredir. Topraktaki fosfordan yeterince faydalanamadığı için fosfor noksanlığı bulunan, bu nedenle büyüme ve gelişimi zayıflayan bitkiler için ideal besin kaynağıdır. Bitkinin ilk gelişme dönemlerinde uygulandığında kök gelişimini hızlandırır ve kök sistemini güçlendirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gubretas.com.tr

Kuraklığa dayanıklı buğday hangisi?

Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Susuz tarlaya hangi buğday ekilir?

Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ekiz buğday dönüme kaç kilo ekilir?

Kök hastalıklarına orta dayanıklıdır. Dekara getirisi Bezostaja-1 çeşitinden daha yüksektir. İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde Ekim ayı içinde ekilmesi ve dekara 18-20 kg tohum kullanılması tavsiye edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekiztohumculuk.com

Buğdaya ne kadar taban gübresi atılır?

Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zmo.org.tr

1 dönüm yere kaç kilo buğday gider?

Buğday, hemen hemen her toprak yapısında yetişir. Suya çok fazla ihtiyacı olmadığı için bozkır alanlarda dahi buğday yetiştirmek mümkündür. Kaliteli tohum, gübreleme ve sulama faaliyetlerinin yeterli olması halinde 1 dönüm tarladan 750 kg'a kadar buğday hasat etmek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

1 dönüme ne kadar üre gübre atılır?

Azotlu gübre olarak Üre gübresi kullanılacaksa; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır. Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak üre gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg / dekardır. Yani dekara 11 kg üre gübre atılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT