Özetlemek gerekirse düz vitesli araba aldığınızda otomatik vitese göre vites değişimlerinde daha hızlı hareket eder, daha az yakıt harcar, daha ucuza şanzıman ve yedek parça alabilirsiniz. Ayrıca düz vites arabaların, aynı model otomatik vites arabalara göre fiyatları biraz daha uygundur.
Manuel Vites Araçların Avantajları
Hızlı devir alırlar. Günümüzde gelişen otomatik vites teknolojisi bu açığı büyük ölçüde kapatmış olsa da hâlâ pek çok düz vites araç, vites değişimine daha hızlı uyum sağlayarak daha hızlı devir almaktadır.
Yarış arabaları örneğin otomatik vitesli araçlar değillerdir. Düz vites arabalar daha çok avantajlara sahiptir ve yetenekli sürüş gerektirir. Düz vitesli arabalar yakıtta otomatik vitesli araçlara nazaran daha verimlidir.
Otomatik vitesli araçlar satın alım ve kullanım açısından daha fazla maliyete sebep olabilmektedir. Öncelikli olarak otomatik vitesi sahip araçların fiyatı, manuel araçlara göre daha pahalıdır. Bunun yanı sıra satın alımdan sonrasında ise otomatik vitesli araçlar daha fazla yakıt harcamaktadır.
İlk olarak bu viteslerin arasındaki farkın çalışma şekli olduğunu söyleyebiliriz. Düz vitesli olan araçlar ile kişi manuel olarak vitesi değiştirmektedir. Ancak otomatik vitesli olan araçlarda, motor hangi viteste olması gerektiği otomatik olarak ayarlamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Özetlemek gerekirse düz vitesli araba aldığınızda otomatik vitese göre vites değişimlerinde daha hızlı hareket eder, daha az yakıt harcar, daha ucuza şanzıman ve yedek parça alabilirsiniz. Ayrıca düz vites arabaların, aynı model otomatik vites arabalara göre fiyatları biraz daha uygundur.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
vites dişli oranları göz önüne alındığı zaman en güçlü vites geri vitestir. doğru. 1. viteste çıkamadığınız yokuşları geri viteste çıkabilirsiniz. ancak bu durum size ekstra beygir kazandırmaz. ayrıca geri vites dişlisin düz dişli olduğundan o muhteşem sesi çıkartır. bazen zor geçmesinin sebebi de budur.
Yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olanların ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer almaktadır. Yani, otomatik vites ehliyeti ile manuel vites kullanmanın önüne geçilmiştir.
Şanzıman beyni ve elektrik motoru nem almış olabilir. Otomatik şanzıman kartı arızalı olabilir. Periyodik bakımlarda şanzımanın durumu hakkında bilgi edinebilir ve şanzımandaki parçaları daha uzun ömürlü kılabilirsiniz. Düzenli şanzıman yağı değişimi de yine şanzıman sorunlarının önüne geçer.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır.
Yarı otomatik bir arabaya sahip olmanın en büyük faydalarından biri, manuel arabalara göre daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf ederken aynı zamanda hedefinize daha hızlı varabileceğiniz anlamına gelir.
Hangi Vites Türü Tercih Edilmeli? Çok uzun süre direksiyon başında olmayan ve araçta konfor arayan kişiler için tam otomatik ya da yarı otomatik vites daha mantıklıdır. Uzun süre araç kullanacağı için yakıt tüketimini önemseyen ve araca tam hakim olmak isteyen kişiler için ise düz vites daha uygundur.
YERLİ OTOMOBİL TOGG OTOMATİK VİTES Mİ, MANUEL Mİ? TOGG prototipi otomatik olarak üretilmiştir. Bu araçların otomatik üretileceği öngörülüyor. Ama ilerleyen zamanda seri üretim ve diğer aşamalar tamamlandıktan sonra ekonomik araç için üretilebilir.
Kalkış anında gazı sabit tutun, çok fazla gaza basılırsa, yakıt harcaması artmaktadır. Bu sabit gaz korunduğunda yakıt tasarrufu artmaktadır. 2000 devirlerini çok fazla geçmediğimiz takdirde, yakıt sarfiyatı azalacaktır. Düz yolda üst vitesleri kullanmak daha avantajlı olabilir.
Hatta her iki ehliyet türünde de adaylar ortak teorik sınava girer. Sürecin farklılaştığı tek nokta direksiyon sınavıdır. Otomatik vites ehliyeti alacak olan adaylar direksiyon sınavında otomatik şanzımanlı araç kullanırlar. Manuel vites ehliyet alacak olan adaylar ise sınava manuel vitesli araç ile girerler.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
2016 yılı itibariyle yönetmelikte yapılan değişikle sürücü adayları istemeleri halinde otomatik vitesli araç kullanabilmek için sürücü kursuna başvuru yapabilir ve sadece otomatik araçlarla eğitimlerini tamamlayarak sınava da bu araçlarla girip ehliyetlerini alma hakkı kazandılar Otomatik vites için ayrı bir sınıf ...
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder. Otomatik vitesin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri