Çift kavramalı şanzıman türlerinden biridir. Performans kaybını en aza indirerek yakıt tüketimini de azaltan bir hedefle çalışır. Otomotiv endüstrisinin geliştirdiği önemli sistemlerden biridir.
Power tuşu ise yuksek devirde vites atilmasini sagladigi için performans tuşu gibi gozuksede aslında bir nevi kesintisiz güç tuşudur. Bunu şöyle aciklayayim. Normal modda uzun soluklu bir rampa çıkarken araç sürekli (gaz pedalına uyguladığınız basınca göre) vites yukseltir ve sonra tekrar düşürür.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Peki et işareti nedir? Et işareti, e-posta adreslerinde ve gönderilerde belirli kullanıcıları etiketlemek için kullanılan bir semboldür.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
M nedemek? farklari nedir? E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi. E Elektronik gecisin otomatikman olusu, M Manuel yani kulaklardan vites atisi.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
AT tip lastik olarak da adlandırılan All Terrain lastikler, ”bütün zeminler” için kullanılabilen lastikler olarak karşımıza çıkarlar.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
Geleneksel hibrit elektrikli araç sistemlerinde, tekerlekler bir elektrik motoru ve bir benzinli motor tarafından çalıştırılır. Ancak e-power sisteminde benzinli motor tekerleklere bağlı değildir, sadece pili şarj eder. Tam bir elektrikli aracın aksine, güç kaynağı sadece pil değil aynı zamanda da motordur.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Ufak bir tuş var, basınca gösterge panelinde O/D yanıyor (Over Drive) ve otomatik vites kutusu daha yüksek bir vites aktarma oranında gidiyor.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı yer alır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Işıklarda Beklerken Vites Değişimi Yapmayın
Kırmızı ışıkta duran araçlar çok uzun süre yeşil ışığın yanmasını bekleyebilirler. Işığın yanması beklenirken aracın “D” modundan “P” ya da “N” moduna alınması doğru değildir. Işıkta bekleme süresi ne kadar fazla da olsa araç bu süreçte zarar görmez.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor. R – İngilizcede “Reverse” kelimesini temsil ediyor. Aracınızın geri gitmesini sağlıyor. N – İngilizcede “Neutral” kelimesini temsil ediyor.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri