Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
sorusudur. Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Otomobil yokuşta park edilecekse öncelikle el freni çekilmeli ve en sonra vites P konumuna getirilmelidir. Ancak önce P konumuna getirilir ve sonra el freni indirilirse aracın ağırlığı şanzımana biner.
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
İlgili 23 soru bulundu
P-Park etme: Yolculuğunuzu sonlandırmak istediğinizde kullanmanız gereken vitestir. R-Geri Gitme: Aracı ters yönde hareket ettirmek için kullanılan vitestir. N-Boşa Alma: Aracı boşa alma işlevi görür. Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir.
Vites P veya N konumuna getirilmediği sürece araba çalışmaz. Araba ilk çalıştırılacağı zaman gaz pedalına basılarak arabaya gaz verilmesine gerek yoktur. Sadece araba kalkış yaparken frene basılmalı ve vites D konumuna getirilmeli, el freni indirilmelidir.
Otomatik arabalarda boş vitesi temsil eden N modu sürücünün araç üzerindeki kontrolünü azaltıyor. Bu sebeple araç ilerlemiyor olsa dahi vitesin Drive (D) modunda olması gerekiyor. Sürdüğünüz aracın türüne ve yaşına bağlı olarak şanzıman onarımları maliyetli olabiliyor.
D: Sürüş moduna geçmek için kullanılıyor. R: Geri vites anlamına geliyor. P: Park halinde kullanılması gerekiyor. N: Vitesi boşa almaya yarıyor.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
Işıklarda Vitesi Boşa Almak
5 numara Trafik ışıklarında vitesi boşa almayın . Bazı insanlar kırmızı ışıkta durduklarında ayaklarını fren pedalına tutmak istemez diğerleri ise uzmanlardan duyduklarına göre arabayı kırmızı ışıkta sürüş konumunda tuttuğunda bunun şanzımanı aşındırdığı düşünürler.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
1 dk'dan uzun beklemelerde vitesin boşa (N) alınması tavsiye ediliyor. Gerekçe olarak da az bir miktar da olsa benzin tasarrufu yapılması ve balatalara yük bindirilmemesi gösteriliyor. Otomatik şanzımanlı arabalarda vites "D" pozisyonunda iken motor arabayı sürekli olarak itmeye, ilerletmeye çalışıyor.
Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir. Yani N pozisyonu düz vitesli araçlardaki boş vitesin karşılığıdır.
Otomatik viteste P, “Park Ayarı” anlamına gelen dişli ayarıdır. Vitesi P harfine aldığınızda, şanzıman dişlileri kitlenir ve aracınızın tekerleklerinin ileri ya da geri dönüşü engellenir. Otomatik viteste P, aracınızı park etmek ya da sabitlemek istediğinizde kullanmanız gereken bir ayardır.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Tam otomatik araçlarda aracın tüm fonksiyonlarını kontrol eden bir bilgisayar bulunur. Bu araçlarda kontrol sürücüde değil bu mekanizmadadır. Aracın hareket halindeyken hızlanması ve yavaşlaması haricindeki tüm komutlar otomatik olarak devreye girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri