“Know-what” (gerçekler), “know-why” (bilim), “know-who” (networking) ya da “know-how” (bir şeylerin nasıl yapılacağına ilişkin pratik bilgi) gibi kelimelerin tam olarak bir Türkçe karşılığı yoktur. Buna rağmen önemli olarak kabul edilen know-how terimini biraz daha açmak ve anlatmakta fayda var.
Bir işletmenin, üretim yöntemleri ya da teknolojisinin, aynı dalda çalışan veya aynı işi yapmaya hazırlanan bir başka firmaya satılması veya kiralanmasıdır. Kısaca, bir üründen ya da yöntemden en verimli ve kolay biçimde yararlanabilmek için o konudaki bilgi ya da başka bir ifadeyle ticari sırların tümüdür.
you know what teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
(deyim) biliyor musun?
Rekabet kurulu tarafından çıkarılmış olan 2002/2 sayılı Tebliğ'in 3. maddesinde know-how tanımına “Sağlayıcının tecrübe, denemeleri sonucu elde ettiği ve patentli olmayan, uygulamaya yönelik, gizli, esaslı ve belirlenmiş bilgi paketi anlamına gelir” şeklinde yer verilmiştir.
Know-how bir şirketin içinde oldukça az insanın bildiği ve paylaşmaktan kaçındığı teknik bilgiler veya detaylardır. Kısacası ticari sır veya sırlar olarak özetleyebiliriz. Patent ise, know-how'dan pek çok noktada ayrışmaktadır. Patent alınırken, yapılan üretimin tüm detaylarıyla yazılı olarak anlatılması gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir kavram olarak know-how, bir firmanın veya kişinin, bir ürün veya yöntem üzerinde sahip olduğu, gizli olarak addedilen, bir işin nasıl en iyi/kolay şekilde nasıl yapılacağını söyleyen bilgi veya ticari sırdır.
Know-how, bir üründen, bir yöntemden en verimli şekilde veya en kolay biçimde yararlanmayı sağlayan ticari sır veya meslek sırrı anlamına gelir. Yani bir işin nasıl yapılacağı konusundaki püf noktaların, şirketlerin sözleşmeleri doğrultusunda belli bir bedel veya anlaşma karşılığında kullandırılmasıdır.
Know-how ile ilgili anlaşılması gereken en önemli nokta ise ; know-how'ı oluşturan bilgi ve tecrübelerin, ister ticari , ister teknik alanda olsun, mutlaka sınai alana ilişkin olmasıdır.
İşletme adı, işletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işlet- melerden ayırt etmek için kullanılan addır. İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir.
Ticari işletme tanımının unsurları: 1) Esnaf faaliyeti sınırlarını aşma, 2) Gelir sağlama amacının bulunması, 3) Devamlılık, Page 9 63 4) Bağımsızlık. Bu dört unsurun tamamı bulunmazsa işletme bir ticari işletme değil esnaf işletmesi olarak nitelendirilir.
So what are you, man or woman? Nesin sen be?
Bunun ne olduğunu bilmiyorum. I don't know what it is it, could be anything. Ne olduğunu bilmiyorum, her şey olabilir.
bunu nereden bildin? did you know that? expr. bunu biliyor muydun?
I. TEK KİŞİ İŞLETMELERİ: Bir kişi tarafından sermayesi temin edilerek kurulan ve yönetilen işletmelerdir. İşletme sahibi, işletmenin tüm borçlarından sınırsız sorumludur. Bir işletmenin şirket olarak kabul edilebilmesi için, iki veya daha fazla kişi tarafından kurulmuş olması gerekir.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır.
Ticaret unvan belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar
Bunun için Ticaret Sicil Gazetesi'nden sorgulama yapabilirsiniz. İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe olması kaydıyla ticaret unvanınızı serbestçe (yabancı dilde) belirleyebilirsiniz.
554 Sayılı KHK'nın 12. Maddesine göre, tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılabilme imkanına sahiptir.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda bağlantılı olan hak sahipleri için koruma süreleri ise 70 sene olarak belirtilmiştir. Buluşlarda ise iki farklı koruma söz konusudur. patent 20 sene ve faydalı model belgesi 10 sene korunmaktadır.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserlerini kapsar. Sınaî mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlarda marka, buluş ve tasarımları kapsar.
Yes, that's what I said. Evet, ben de öyle dedim.
expr. tekrar söyler misin lütfen?
I don't know what you're saying. Ne demek istediğini anlamadım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri