Otoriter anne baba tutumunu benimseyen ebeveyn çocuğunu sürekli denetleyerek ve kontrol ederek onun kendine olan güvenini ortadan kaldırıp kişiliğini hiçe saymaktadır. Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar.
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Araştırmacıların yaptıkları gruplamalar doğrultusunda ebeveyn tutumları aşağıdaki gibi sıralanabilir: 1. Otoriter Anne Baba Tutumu: Cezanın eşlik ettiği bu tutumda ebeveynler, çocuklarına katı kurallar koyarlar. Çocuğun davranışları üzerinde anne babanın kontrolü fazladır.
Baskıcı ve Otoriter Aile Yaklaşımı:
Bu aileler çocuğun kişilik özelliklerini, duygu, ihtiyaç ve ilgilerini dikkate almazlar. Ailede katı bir disiplin anlayışı hakimdir. Çocuk tüm kurallara itirazsız uymak zorundadır. Çocuğun kendi kendini yönetmesine ve kendi başlarına karar almasına izin vermezler.
OTORİTER TUTUM
Ailede katı bir disiplin anlayışı ve anlayışsız, hoşgörüsüz, katı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuk, anne babanın kurallarını yerine getirme çabasında olduğu için kendini ifade edemez. Ailenin belirlediği kurallar ve sınırlar içinde çocukların kendine özgü yapıları adeta yok sayılır.
İlgili 31 soru bulundu
1- OTORİTER ANNE BABA TUTUMU
Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar. Kurallara uyulmadığı durumda fiziksel şiddet ve baskı kullanılabilir. Bunun sonucunda kendi kararlarını kendi veremeyen, özgüveni düşük bir çocuk yetişir.
İHMALKAR ANNE-BABA TUTUMU (YETERSİZ İLGİ, YETERSİZ KONTROL) İhmalkar tutum; herhangi bir kural, sınır ya da ilgi ve sevgi barındırmayan bir tutumdur. Olumsuz annebaba tutumları içinde bu tutum çocuk için, yaşaması en zor olanıdır. Bu tutumu benimseyen anne-baba adeta çocuğu yok sayar.
Çocuğun ihtiyaç ve isteklerinin göz ardı edildiği, lazım olanın değil de doğru olanın yapıldığı sistem “aile baskısı” olarak tanımlanabilir. Çocuğun içine kapanması, sağlıklı sosyal ilişkiler kuramaması, sık ve şiddetli öfkelenmesi aile baskısının zararlarından bazılarıdır.
Helikopter ebeveynlik kavramı anne, baba ve çocuğu anlık etkilemek ile kalmayıp; çocuğun bütün hayatı boyunca her anına etkileri olan bir kavramdır. Bu tutumu sergileyen anne babaların beklentileri, niyetleri iyi olsa da, bu tutumun çocuklar üzerine olumsuz etkileri olduğu bildirilmiştir.
Baba otoriteyi temsil eder
Elbetteki bir çocuğun sınırları bilerek büyümesi önemlidir. Bu açıdan hem annenin hem de babanın otoriteyi birlikte sağlaması gerekir. Ancak bunun yolu kesinlikle şiddet, psikolojik baskı ve tehdit olmamalıdır.
Değerli kardeşimiz, Evlatların, anne-babalarına karşı görevlerini yerine getirmemeleri, onların kalplerini kırmaları, rencide etmeleri ve onların helal isteklerini yerine getirmemeleri, anne-babaya isyan etmek anlamına gelir.
2. Gevşek Tutum: Bu tutumu sergileyen ebeveynler çocuklarına boyun eğerek onların egemenliğini kabul ederler. Çocuğun istekleri ne olursa olsun kabul edilerek yerine getirilmeye çalışılır. Bu tarz bir aile yapısı içinde büyüyen çocuk doyumsuz bir birey olabilir.
Aile yapılarından/tutumlarından biri olan aşırı hoşgörülü/aşırı serbest aile tutumu, kuralsız, sınırsız aile tipi olarak bilinir. Aşırı hoşgörülü aile, çocuğu için kurallar koymaz ve onu olabildiğince serbest/sınırsız yetiştirir. Çocuğunun her şeyi özgürce kendisinin yapabileceğini düşünür ve onu kendi haline bırakır.
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
Baskıcı tutum : Bu tutumda anne baba güçlüdür. Her istediğini olumsuz yöntemlerle şiddetle ve baskıyla çocuğa kabul ettirir. Çocuğun hemen hemen hiç söz hakkı yoktur. Anne baba tek ve mutlak otoritedir.
Sosyal fobi rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın yanında aile baskıları neticelerinde kişilerde anksiyete bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Depresyon, sosyal fobi, anksiyete, alkol ve madde kullanımı, agorafobi bu baskıyı yaşayan insanlar görülen en önemli rahatsızlıklardır.
Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, anne-baba ve çocuk ilişkisinde denge kurmanın önemine işaret ederek sınır koymanın öğretilmesi gerektiğini söyledi. Çocukla iyi bir iletişim kurmak için çocukla arkadaş gibi olmaya çalışan ebeveynlere rastlanabildiğini belirten Çetin, bu durumun sağlıklı olmadığına dikkat çekti.
Bu tutum ile yetiştirilen çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemez. Çocuk çelişkili davranışlar sergileyebilir, kararsız ve tutarsız kişilik özelliklerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca anne-babanın otoritesini hiçe sayma, kendisine ve topluma saygısız tutumlar da gözlenebilir.
Anne babası sık kavga eden çocuklar da özgüven eksikliği, ders başarısında düşüş, depresyon, davranış problemleri, huzursuzluk ve mutsuzluk gibi durumlar sıklıkla görülür. Bu çocuklar dış dünyaya karşı güvensiz bir tutum geliştirirler.
Her şeyin en iyisini isteyen ve çocuğunun da mükemmel olmasını bekleyen anne baba tutumudur. Bu tutumda olan anne babalar, çocuğunu dört dörtlük yani mükemmel yetiştirmek isterler. Bu nedenle de çocuğa kaldırabileceğinden çok daha fazlasını yüklerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri