Otoriter anne baba tutumunu benimseyen ebeveyn çocuğunu sürekli denetleyerek ve kontrol ederek onun kendine olan güvenini ortadan kaldırıp kişiliğini hiçe saymaktadır. Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar.
OTORİTER TUTUM
Ailede katı bir disiplin anlayışı ve anlayışsız, hoşgörüsüz, katı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuk, anne babanın kurallarını yerine getirme çabasında olduğu için kendini ifade edemez. Ailenin belirlediği kurallar ve sınırlar içinde çocukların kendine özgü yapıları adeta yok sayılır.
Araştırmacıların yaptıkları gruplamalar doğrultusunda ebeveyn tutumları aşağıdaki gibi sıralanabilir: 1. Otoriter Anne Baba Tutumu: Cezanın eşlik ettiği bu tutumda ebeveynler, çocuklarına katı kurallar koyarlar. Çocuğun davranışları üzerinde anne babanın kontrolü fazladır.
Otoriter Ebeveynler
Otoriter ebeveynlik stiline sahip ebeveynler çocuklarına karşı daha az sıcaklık ve daha yüksek düzeyde kontrol davranışı göstermektedirler. Bu ebeveynler koydukları kurallara karşı çocuklarından kesin itaat beklerler ve bu kurallar aile içerisinde tartışılmaz niteliktedir1.
İlgili 37 soru bulundu
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Doktor Byron Norton, oyun terapisinin babası, şöyle demiş: “Bir çocuğun üç ebeveyni vardır: Annesi, babası, annesi ve babasının ilişkisi… Bu üçüncü ebeveyn çok önemlidir.”
2. Gevşek Tutum: Bu tutumu sergileyen ebeveynler çocuklarına boyun eğerek onların egemenliğini kabul ederler. Çocuğun istekleri ne olursa olsun kabul edilerek yerine getirilmeye çalışılır. Bu tarz bir aile yapısı içinde büyüyen çocuk doyumsuz bir birey olabilir.
Çocuklarından yüksek başarı bekleyen, sürekli çocuklarının etrafında pervane olan ebeveyn tutumudur. Helikopter ebeveynlik özelliklerine sahip çocukların, aileleri tarafından aşırı derecede ilgi görüyor olmaları olumsuz sonuçlar ile neticelenmektedir.
Otoritatif (Demoktarik) Ebeveynlik: Baumrind tarafından tanımlanan ikinci bir ana stil, otoritatif tarzdı. Otoriter ebeveynler gibi, otoritatif ebeveynlik tarzına sahip olanlar, çocuklarının izlemesi beklenen kurallar ve yönergeler oluşturur. Ancak, bu ebeveynlik tarzı çok daha demokratiktir.
1- OTORİTER ANNE BABA TUTUMU
Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar. Kurallara uyulmadığı durumda fiziksel şiddet ve baskı kullanılabilir. Bunun sonucunda kendi kararlarını kendi veremeyen, özgüveni düşük bir çocuk yetişir.
Helikopter ebeveynlik kavramı anne, baba ve çocuğu anlık etkilemek ile kalmayıp; çocuğun bütün hayatı boyunca her anına etkileri olan bir kavramdır. Bu tutumu sergileyen anne babaların beklentileri, niyetleri iyi olsa da, bu tutumun çocuklar üzerine olumsuz etkileri olduğu bildirilmiştir.
Paralel ebeveynlik ise ne çatışma ne de işbirliğinin olduğu fakat ebev- eynliğin ebeveynlerce bağımsız olarak yerine getirildiği durumları ifade etmektedir (Furstenberg ve Cherlin, 1991). Literatüre bakıldığında, ortak ebeveynliğin çeşitli değişkenler açısından ele alındığı görülmektedir.
Sözlük tanımına bağlı olarak, otoriter kelimesi ile kendi kişisel özgürlüklerinden vazgeçme pahasına otoriteye katı bir itaati tercih etme tutumu ve diğerlerinin görüşlerini dikkate almayan bir kişi işaret edilmektedir.
Otoriter tutumu benimseyenler çocuğu, kendini yönetebilecek ve kendisi hakkında bazı kararları alabilecek güçte görmez. Çocukla ilgili her türlü kararı kendisi alır. Çocuğun bağımsız bir kişilik geliştirmesi, bireysel tercih ve davranışları desteklenmez.
Çocuğun aç kalmasına ya da uykusuz olmasına karşı aşırı duyarlı ve kaygılı olan kar küreyici ebeveynler, sürekli olarak çocuk- larının ihtiyaçlarını baz alır. Çocuklarının yalnız kalmasına izin vermezler. Kar küreyici ebeveyn, özellikle okul öncesi çocukları- nı yalnız bırakma konusunda aşırı kaygılıdır.
Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ...
İHMALKAR ANNE-BABA TUTUMU (YETERSİZ İLGİ, YETERSİZ KONTROL) İhmalkar tutum; herhangi bir kural, sınır ya da ilgi ve sevgi barındırmayan bir tutumdur. Olumsuz annebaba tutumları içinde bu tutum çocuk için, yaşaması en zor olanıdır. Bu tutumu benimseyen anne-baba adeta çocuğu yok sayar.
Toksik anne babalar çocuklarının yetişkin olduklarında bile doğru kararlar alabileceğine güvenmez, sürekli sorgular, yargılar ve kendi doğru bildiklerini empoze ederek çocuklarının hayatlarını kontrol etmeye çalışırlar.
Toksik ebeveynlik, ebeveynlerin manipülatif (yönlendirici ve müdahale edici) davranışlarla çocuklarının hayatını kontrol etmeleri, duygu sömürüsü yapmaları ya da katı kurallar koymaları gibi davranışları da içeriyor.
'Baba' biyolojik ebeveyn, üvey ebeveyn, sosyal ebeveyn veya sadece çocuğun bakıcısı anlamında kullanılabilir. Bu duygudurum bozukluğu, kaygı, uykusuzluk, sinirlilik, sürekli çöküntü ve ağlama dönemleri ve düşük enerji dahil olmak üzere doğum sonrası depresyona (PPD) benzer semptomlar gösterir.
Pozitif Ebeveynlik Nedir? Pozitif ebeveynlik, ebeveyn ve çocuk arasında sevgi ve saygının temel olduğu sıcak ve destekleyici bir aile ortamını temel almaktadır. Her çocuğun benzersiz olduğu kabul edilmekte ve ebeveyn yaklaşımının çocuğun mizacına ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Yetkili ebeveynlik (authoritative): Ebeveynin çocuğuna yaklaşımı yakın ve sıcak, aynı zamanda da disiplinlidir. Çocuğun yaşına, gelişim düzeyine uygun beklentiler sunar. Kuralları net sınırlar çizer. Çocuğun özerkliğine özen gösterirler, ancak çocuğun davranışlarının sorumluluğunu da ihmal etmezler.
Tek ebeveynli aileler anne ya da babanın, ebeveyn olarak tek başına ve çocuk bakımından sorumlu olduğu ailelerdir. En sık rastlanan tek ebeveynli aileler; boşanma, ölüm ve tercih sonucunda ortaya çıkan ailelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri