Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir. Yani tercih yapmamak ya da tercihlerine yerleşememek durumunda yaşanılan durum.
5. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) kimler başvurabilir? Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler. 6. 2023-YKS Kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?
Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
İlgili 18 soru bulundu
Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz. Şu an nasıl sınava giriyorsak o zamanda aynı şekilde sınav günü herkesle beraber sınava girecek mezuna kalan kişiler. Mezuna kalmayı kaldırma gibi bir şey söz konusu olamaz.
OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
Mezuna kaldıysanız öğrenci sayılmıyorsunuz üniversiteye girene kadar.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Merhaba. Her mezuna kalan bireyin özel dersler alacağına veya dershaneye gideceğine dair bir kural yok.
YKS, ülkemizde ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından 2018 yılından bu yana uygulanmakta olan ve her sene tekrarlanan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemine verilen isimdir. YKS, lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye gidebilmek için girmesi gereken sınavdır.
YKS, 3 oturumlu bir sınav olarak bilinmektedir. YKS'ye başvuran tüm adaylar, ilk aşama olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılmak zorundadır. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.
Ülkemizde üniversite eğitimi alabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) zorunludur.
Ayrıntılar haberimizde... MEZUNA KALMAK NE DEMEK? Mezuna kalmak, öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır.
Tercih Dönemi: Üniversite sınavından aldığınız puanla birlikte tercih dönemi başlar. Üniversite tercih listenizi hazırlarken hala hangi okul ve bölümü seçeceğiniz konusunda kararsızsanız bu konuda eğitim almış rehberlik hocalarına danışabilirsiniz. Tercih listenizi kısa tutmanıza gerek yok.
Bu ifade çoğu zaman merak edilmektedir. Mezuna Kalmak Ne Demek? Mezuna kalmak lise son sınıfta üniversite sınavına giren öğrencilerin istedikleri puanı alamamaları halinde bir sonraki sene tekrar sınava gireceklerini anlatmak için kullandıkları bir terimdir.
Lise dönemi boyunda aldığı notlar sonucunda diploma notu 70 olan bir öğrencin OBP puanı 70x5=350 olacaktır.
2. kez mezuna kalırsan ve yeniden sınava girersen OBP katsayıları tekrar düşmez.
OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
Ayrıca mevcut kartı olan öğrencilere otomatik vizeleme talimatı gönderilerek işlem yapmaları sağlanacaktır. 2022 mezunu olan bir vatandaşımız kartını kaybetmediği veya yeniletmediği sürece İstanbulkart'larını 1 yıl daha bir sonraki öğretim yılının yıl sonuna kadar (31 Aralık 2023) indirimli kullanacaklardır.
Karara göre liseden mezun olup üniversite sınavına girmiş ancak hiçbir bölüme yerleşememiş öğrenciler de kartlarının süresini vizeleme işlemiyle bir yıl uzatabilecek.
MezunKart nedir? MezunKart, Bülent Ecevit Üniversitesi mezunları için özel olarak hazırlanmış bir karttır. MezunKart, kimlik kartı özelliği taşımaz ancak mezunların Bülent Ecevit Üniversitesinin sunduğu olanaklardan yararlanabilmelerini sağlar.
Türkiye'de ise bu kavram mezuna kalmak şeklinde çoğunlukla lise veya üniversite sınavından umduğunu bulamamış olan ve bir sene daha hazırlanma kararı alarak sene boyunca tek hedefe yoğunlaşan kişiler için kullanılmaktadır.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Mezuna kaldıktan sonra çalışmaya en geç iki hafta içinde başlamış olmalısınız.araya çok uzun zaman girmemeli mevcut konular unutulabilir bu yüzden 2 hafta. Tabii bi sınav yılından çıktınız çok yoğun bir şekilde başlayamazsınız yavaş yavaş düzenli bir şekilde çalışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri