İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır ancak 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine 1 kat ceza eklenecektir.
Yeterli bakiye bulunmadığı durumda hesaplar 15 gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde hesap kapatılır. Ayrıca yasal işleme tabi tutulmaktadır. 15 gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda geçişin yapıldığı mesafe ücretinin 11 katı cezalı olarak tahsil edilmektedir.
Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde (son gün 20/7/2022) yapılacak ödemelerde sadece geçiş ücreti ödenecek. 15 günlük süre içinde geçiş ücretinin ödenmemesi halinde ise araç sahibine Genel Müdürlük tarafından geçiş ücretinin dört katı tutarında idari para cezası verilecek.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş ücretine ek olarak 4 katı ceza ve tebligat, yargılama ve takip masrafları, avukatlık ücreti, işleyecek yasal faiz ve diğer her türlü yasal gider ile karşı karşıya kalmamak için 15 gün içinde ödemenizi yapmayı unutmayınız.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT'nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
HGS olmadan geçiş cezası 2022 yılı için tek giriş ücretinin 5 katı olarak belirlenmiştir. Yani 2022 yılı için HGS'siz geçiş ceza bedeli, 15 TL HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır. Araç sahipleri ceza olarak 2022 yılında 90 tl ödeme yapmak zorundadır.
Bu geçişin ödemesi sadece Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılabilir.
Borcun ödenmemesi halinde ise ceza kesilmesi söz konusu olur. Burada önemle belirtmek gerekir ki cezalı geçiş ücreti normal ücretin 4 katı olmaktadır. Bu nedenle HGS uygulamasından ödeme yapmadan geçen kişinin sonraki 15 gün içerisinde bu borcu ödemesi daha fazla ödeme yapmaması için büyük önem taşır.
45 gün içerisinde ihlalli geçiş cezası ödenmezse, HGS geçiş ücretinin 4 katı kadar ödeme yapılması gerekir. Bu tutara her ay faiz uygulanır ve araç satışı yapmak istediğinizde sorun çıkabilir.
Peşin ödeme yapanlardan ise gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı alınmayacak. Motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası ile köprü ve otoyol geçiş ücreti borçları da yapılandırma kapsamına alındı.
Bu işlem için HGS alınan banka şubesine giderek HGS ödeme ya da yükleme işlemi yapabilirsiniz. Veya HGS alınan bankanın internet şubesine giriş yaparak HGS ödeme ya da yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
HGS içerisinde yeterli bakiye bulunmadığı durumlarda 15 gün içinde yükleme yapma şartı ile geçiş yapılabilir. 15 gün sonunda yükleme yapılmaması durumunda ödenmeyen geçiş ücreti için ceza tebliğ edilir. Araç kullanıcıları anlaşmalı oldukları finansal kuruluşa otomatik ödeme talimatı verebilir.
İhlalli geçişin yapıldığı tarihten itibaren 15 günü aşan ödemelerde cezalı geçiş ücreti uygulanıyor. Plaka sahibi, ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren 15 gün içinde HGS sistemine para yükler ise yalnızca standart geçiş ücreti tahsil ediliyor.
HGS etiketinizin geçiş esnasında okunamaması durumunda, plakadan tespit yöntemi ile geçiş tutarınız etiketiniz üzerinden tahsil edilecektir.
HGS kaçak geçiş borcunu geçiş ihlali sorgulaması yaptığınız PTT, Karayolları Genel Müdürlüğü sistemi ile ödeyebilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı bankaların ATM'lerinden, mobil uygulamalarından ve internet bankacılığından da kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının e-Devlet'te hayata geçirdiği uygulamayla vatandaşlar artık HGS ve OGS borç ve bilgilerini görebilecek.
Borç kaydına ilişkin ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir.
HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ve HGS Mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Belirtilen kanallara üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Geçiş İhlali Ödemeleri Nereye Yapılır? İhlalli bir geçiş yaptıysanız bunun ödemelerini HGS hesabına bakiye yükleyerek yapmanız gerekir. Bunun için PTT HGS bakiye yükleme sayfasını kullanabilir ya da anlaşmalı bankaların internet şubelerinden yüklemenizi yapabilirsiniz.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da geçişlerin ücretsiz yapılacağı açıklandı. Duyuru, 16 Haziran 2023 tarihli ve 32223 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 7315 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapıldı. Kararda köprü ve otoyollarla birlikte toplu taşımaların ücretsiz olmasıyla ilgili bir madde de yer alıyor.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri