Duha Namazı, Oturarak Duha Namazı Kılmak Sünnet midir? Duha Namazı 2, 4, 6, 8 Ve 12 Rekat Olarak Kılınabilir. Soru: Duha namazının son 2 rekatı oturarak kılınır deniyor.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı."
Bunlardan birisi de oturarak namaz kılınması olmaktadır. Namaz kılarken kişilerin eğilmesi ve rükuya gitmesini zorlaştıracak bir rahatsızlığı var ise ayakta namaz kılması da oldukça zor olabilir. Normal ayakta namaz kılamayan kişiler namazını oturarak da kılabilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivayet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nafile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.
İlgili 37 soru bulundu
“Kim Cuma akşamı iki rekat namaz kılarak her rekatta Fatiha'dan sonra 15 defa Zilzal suresini okursa Allah onu kabir azabı ve kıyamet gününün korkularından korur.”
Hz. Cabir (a.s)'ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV), Secde ve Tebareke yani Mülk suresini okumadan uyumazmış. Bizler de olabildiğince bu sureleri gündelik yaşantımız içerisinde okumayı alışkanlık haline getirmeli, kabir azabından korunmaya çalışmalıyız.
Evvabin Namazı farz olan akşam namazının kılınmasının hemen ardından kılınan namazdır. İki rekat, dört rekat ya da altı rekat olarak kılınan namazdır.
Evvabin namazının fazileti hakkında peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur; " Eğer bir kişi Akşam namazının ardından hiç konuşmadan altı rekât namaz kılsa, kıldığı o namaz sevap bakımından on iki senelik ibadete denk gelir."
Kul hakkı namazı var mıdır? İslam dininde ibadetler, Allah ve Resûlü tarafından belirlenmiştir. Ne Kur'an'da ne de Sünnet'te “kul hakkı namazı” diye bir namazdan söz edilmiştir.
Genel olarak hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil de oturarak kılmalarının daha uygun olduğu karara bağlanmıştır. Dizlerini bükemeyen hasta kişiler, yere oturarak namaz kılabilirler.
Ayakta durmaya gücü yetmeyen, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak kılar, rükû ve secdeleri îmâ ile yerine getirir.
Koltuğa, sandalyeye oturursa ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak kılabilir. Bunları da yapamayan hasta yatarak ima ile kılar. Tekerlekli sandalyesinde oturan felçli, ayaklarını önündeki sehpaya koyacak birisi olmazsa, ayaklarını sarkıtarak da kılar. Ayaklarını sehpaya koyabileninki caiz olmaz.
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
İşrak, Güneşin doğuşundan 30-45 dakikalık bir süre sonra başlar. Öğle namazına kadar devam eder. Bu zaman zarfında kılınan nafile namazlara işrak/duha veya kuşluk namazı denir. Peygamber efendimizin kıldığı bir namazdır.
Altı rekâtlık bir namaz olan evvâbîn namazı, tek selamla kılınabileceği gibi ikişer rekat halinde üç selamla da kılınabilir (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, I, 148).
Bu namazlardan biri de evvabin namazı olarak kabul edilir. Bu namazlar Allah Celle Celaluhu katına manevi olarak daha da yakınlaşmaya vesile olmaktadırlar. Tatavvu namazı da denen bu Nafile namazları on yedi adettir.
Başta İsrâ sûresindeki âyet (17/25) olmak üzere Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan evvâbîn kelimelerinin evvâbîn namazıyla doğrudan bir ilgisi bulunmamakla birlikte bu namazın övgüye değer vasıflara sahip insanlara izâfe edilmesi bir teşvik unsuru olarak görülmelidir.
Akşam ile yatsı ezanı arasında kılınan nafile namazlardan biri olan Evvabin namazı, çokça tövbe edenlerin ve Peygamberlerin yerine getirmiş olduğu bir ibadettir.
Tek seferde 6 rekat ya da 2şerli şekilde 3 seferden 6 rekat kılmak mümkündür. Evvabin namazı şu şekilde kılınır: 1.Rekat. : İlk olarak 'Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir.
Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır.
Teheccüd namazı, yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile bir namazdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan Mü'min ve Müslümanlar için kabir azabı vardır. Kabir, iman ve salih amel sahipleri için Cennet bahçelerinden bir bahçe, kâfirler için de Cehennem çukur- larından bir çukurdur.
- Kabir azabını aşağıdaki dua'yı 3 kez okuyarak kıyamete kadar kaldırılacağı söylenmekte. Kişi münafık ve kafir olmadığı müddeçte eğer mümin ise ve göreceği bir azap varsa , bu duayı birisi onun kabrinin başında 3 kez okursa kıyamete kadar azabının kaldırılacağı söyleniyor.
Ebülleys-i Semerkandî hazretleri buyuruyor ki: “Kabir azabından kurtulmak isteyen, namaza devam etmeli, sadaka vermeli, Kur'ân-ı kerim okumalı, Allahü teâlâyı çok tesbih etmeli; hainlikten, dedikodudan ve üzerine idrar sıçratmaktan kaçmalıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri