O.S.G.B. 'lerin işleyiş usul ve esaslarını belirlemek, yetkilendirmek ve denetlemek konusunda sorumlu ve yetkili olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'dür.
Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi olan firmalara bu hizmetleri vermek üzere Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.
g) Sorumlu müdür: İşyeri hekimliği veya iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, OSGB'lerde tam süreli istihdam edilen ve bu birimlerin iş ve işlemlerinden Bakanlığa karşı sorumlu olan kişiyi, ifade eder.
İş sağlığı ve güvenliği denetimi de, devlet adına esas itibariyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayı ve özellikte teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılır (İş K. m.91/1).
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ YÖNETMELİĞİ
İlgili 27 soru bulundu
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi. Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler. T.C.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi "ALO 170"
İş güvenliği uzmanı iş yerini; güvenlik, sağlık ve çevre ile ilgili düzenlemelere uygunluğu açısından denetler. Ayrıca çalışanlara hastalık ve yaralanmaları önlemek veya çevreye zarar verilmemesini sağlamak için eğitim verir.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Aynı şekilde işyerinizde kullanılan makina, araç, gereç, aygıt tesis vb. ile kullanılan hammadde ve işlenmiş olanlarını görmek ve iş sağlığı ve güvenliği açısından zararlı, tehlikeli ve mevzuata uygun olup olmadıklarını incelemek ve araştırmak yetkisi de bunmaktadır.
Yasal olarak (eğer işyerinde varsa) iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve İSİG Kurulu bu görevi yerine getirmelidir.
Osgb kurulması için tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan yani tam zamanlı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulunması zorunludur. İş güvenliği uzmanı sınıfı şart aranmamaktadır. Bu kişiler sadece kuruluşunda yer aldıkları osgb'de görev alabilirler.
OSGB, mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahip, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin “İşyeri Hekimi“, “İş Güvenliği Uzmanı” ve “Diğer Sağlık Personeli” nin oluşturduğu özel kuruluşlar şeklinde tanımlanmaktadır.
OSGB belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu Bakanlığın gerekli olan genel müdürlüğünce başvurular hazırlanan belgeler ve ödenen ücretler ile gerçekleştirilir. Gerçekleştiren bu başvurunun ardından müdürlük eğer gerekli görüyor ise başvuruyu kabul ederek firmanın yetkisini onaylar.
eleman.net verilerine göre, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 28.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu.
Türkiye genelinde bulunan 2152 OSGB'nin 588'i yani % 27'si İstanbul'da kuruludur.
REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI
Başkanlığımız; doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanına bağlı ve onun adına görev yapan, bir Başkan ile başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarından oluşan, kurum içi ve kurum dışı teftiş ve denetimlerini bir arada yapmak üzere görevlendirilmiş hizmet birimidir.
MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-15/4/2020-31100) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işyerlerinin denetim ve teftişi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş müfettişlerince yapılır.
SGK denetim elemanı, SGK'ya çalışması bildirilen ya da bildirilmeyen bir kişinin o iş yerinde gerçekten çalışıp çalışmadığını soruşturabilir. Bununla birlikte, bir olayın iş kazası olup olmadığı da araştırabilir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki denetimden sorumlu birimi İş Teftiş Kurulu'dur.
güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla yükümlüdür. Bunların yanı sıra işveren; işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamak zorundadır.
(2) İş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.
Alo 170 bu şikayeti Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna iletsin. Bu durumda önce bir müfettiş görevlendirilecektir. Bu görevlendirme, en erken bir sonraki ayın görev programında yer alabilir. Ardından müfettiş işyerine gidecek ve orada teftiş yapacaktır.
İşçiler, işyerinde görmüş oldukları kötü muamele, haksızlık ya da sigortasız çalıştırılma kapsamında ALO 170 hattını arayarak ya da CİMER'e başvuru yaparak haklarını talep edebilmektedirler. Şikâyet işleminin ardından yetkililer tarafından hukuki olarak inceleme başlatılacaktır.
ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri