Oturma hakkının miras yoluyla mirasçılara geçmesi mümkün değildir. Süresiz kurulmuş bir oturma hakkı varsa hak sahibinin ölümü ile oturma hakkı da sona erer.
Oturma Hakkı Süresinin Dolması: Oturma hakkı kurulurken bir süreyle sınırlı olarak kurulmuşsa sürenin dolması ile sona erer. Örneğin, kat mülkiyetine tabi bir daire üzerinde 10 yıllık bir süre için tesis edilen oturma hakkı 10 yıllık sürenin dolmasıyla kendiliğinden sona erer.
Uygulamada oturma hakkı kiraya benzemekle beraber aralarında temel farklılıklar bulunmaktadır. Her şeyden önce, oturma hakkı ayni bir haktır, bu nedenle irtifak hakları sütununa tescil edilir. Kira ise şahsi bir hak olduğu için tapu kütüğünde şerhler sütununa (talep olursa) şerh edilir.
Eğer bir süre sınırlaması yapılmamış ise oturma hakkına sahip kişinin bu hakkı yaşamı boyunca devam etmektedir. Hak sahibinin ölmesi durumunda oturma hakkı niteliği gereği mirasçılara geçmeyecektir.
Medeni Kanunun 823. maddesine göre, "Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır." hükmünü içermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Fakat oturma hakkı, taşınmazdan yararlanma imkanı ile sınırlı bir haktır. Bu hak, söz konusu taşınmaz üzerinde tasarruf yapma hakkını sağlamaz. Oturma hakkı sahibinin ya da sahiplerinin taşınmazı satma veya kiralama gibi işlemleri yapma yetkisi yoktur.
İntifa Hakkı Satışa Engel mi? Kişinin sahip olduğu yani intifa sahibi mülkünü satabilir. Ancak devrettiği yani kuru mülkiyet sahibi için bu durum geçerli değildir. İntifa hakkının satışı ise bazı durumlarda gerçekleşir örneğin bir dairenin çekişmeli olarak mahkemeye taşınmış olmaması gerekir.
En önemli sorulardan olan Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir Mi nin cevabı, mülk sahibinin bu eve ya da iş yerine gerçekten ihtiyacı olduğu takdirde kiracıyı çıkarabilir.
Bu hak, genellikle taşınmazın mülkiyet sahibine aittir ve sükna hakkı sahibine belirli bir süre boyunca oturma hakkı verir. Sükna hakkı olan bir ev, genellikle mülkiyet sahibi tarafından satılabilir.
(3678 sayılı ve 14.11.1990 tarihli Kanunun 18. maddesiyle eklenen madde) 1 Üst hakkının süresi sona erince mevcut yapılar gayrimenkulün mütemmim cüzü olur ve malikine kalır. Üst hakkı tapu kütüğüne ayrı bir gayrimenkul olarak kaydedilmişse, sürenin sonunda bu sahife kapatılır.
Tapu sahibi ve emlak sektörü çalışanları tarafından merak edilen 2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6,83 olarak belirlenmiştir. Ancak kira bedeli ve mukavele müddeti gibi kriterler, tapu şerh bedelini belirleyen önemli faktörler arasında yer alır.
Anılan madde hükmü ile getirilen sınırlandırma, emredici niteliktedir. Bu nedenle, aile konutu şerhi konulmayan ev, diğer eşin açık rızası olmaksızın satılamaz veya devredilemez.
Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler sınırlanmamıştır, yani şerh koymaya sebep olan hakka sahip olan herkes şerh koyabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
İntifa hakkı sahibi olan kiraya veren veya kiralananı alt kiraya vermiş olan kiracı da ihtiyaç nedeniyler kira akdini sona erdirebilir. İhtiyaç sahibinin gerçek veya tüzel kişi olabilmesi hukuken mümkündür.
Kiraya verenin intifa hakkı sahibi olduğu ve kira sözleşmesi devam ederken intifa hakkının sona ermesi dolayısıyla malikin kullanma ve yararlanma yetkilerini elde etmesi durumunda, malik ile kiracı arasındaki hukukî ilişkileri düzenleyen bir hüküm BK'da bulunmamaktadır.
"İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir." Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.
Ayni haklardan biri olan Sükna hakkı irtifak hakları sütununa tescil edilirken, şahsi bir hak olan kira hakkı tapu kütüğü şerhler sütununa şerh edilir. Sükna hakkı tesisinde tapuda senet gibi şekil şartı aranırken, kira için noterde ya da taraflar arasındaki düzenlenen adi yazılı belgeler yeterlidir.
Sükna hakkı; halk arasında "oturma hakkı" olarak da bilinen ve Türk Medeni Kanunu'nun 823. maddesinde açıklanmış bir haktır. Bu hakka sahip kişiler bir evin belirli bir bölümünde ya da tamamında ikamet etme hakkına sahiptir.
Aile Konutu Şerhi Olan Ev Satılır Mı? Tapuda aile konutu şerhi olan bir evin satışı için diğer eşin rızası gerekir. Yani aile konutu şerhi satışa engel değildir; yalnızca her iki eşin rızasını gerektirir. Tapuda aile konutu şerhi olsa bile malik olmayan eşin rızası varsa taşınmaz satılabilir.
Ev Sahibi Kiracıyı Kendim Oturacağım Diye Çıkarabilir Mi? Kiraya veren kendi ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarabilir. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada ihtiyacının gerçek ve samimi olduğunu ispatlaması beklenmektedir.
Yeni ev sahibi, kiracıyı ancak, haklı nedenlerle tahliye edebilir. Haklı nedenler, kiracının kira bedelini ödememesi, kiralananı tahrip etmesi veya kiralananı başka amaçla kullanmak gibi nedenlerdir. Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek isterse, kiracıya en az 30 gün önce yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Ayrıca bu hak, süreye bağlı şekilde tesis edilir. Üst hakkı süresinin herhangi bir alt sınırı yoktur; fakat en az 30 yıl olacak şekilde düzenlenen irtifak hakları, bağımsız olarak nitelendirilir ve tapu siciline bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Ancak bu hakkın üst sınırı 100 yıl olarak belirtilmiştir.
Bir evin üzerinden intifa hakkı tesis edilmişse onun satılmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı vardır. Gayrimenkulün mülk sahibi satış yolu ile değişebilir. Ancak intifa hakkını kullanan kişinin kullanımını bu mülk değişimi etkilemez.
İntifa hakkı, birçok neden dolayısıyla kaldırılabilir. Ancak, genellikle, hak sahibinin vefat etmesi, tüzel kişiler için süresinin bitmesi veya mahkeme kararıyla intifa hakkı sona erer. Tapuda intifa hakkının kaldırılabilmesi için hak sahibinin tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ve gerekli harç tutarını ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri