Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.
“Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir.
Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda payın üçüncü kişiye satılması halinde, diğer paydaşlara o payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve payın üçüncü kişiye satılması ile kullanılabilir hale gelir.
Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer? Elbirliği halindeki mülkiyetin, müşterek mülkiyete davası ortalama 8-9 ay arasında sürmektedir.
Payın Devri Yoluyla: Payını devreden paydaş bakımından paylı mülkiyet sona erer. Bu devir, paydaşın kendi rızasıyla, mahkeme kararıyla veya cebri icra yoluyla gerçekleşebilir. Devir işleminin sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.
Arsa paylı mülkiyet haline geldikten sonra satış işlemini paylı mülkiyet satış usulüne uygun olarak gerçekleştirmek mümkün.
Paylı mülkiyette paydaşlardan her biri, kendi payları üzerinde tasarrufta bulunmak yetkisine sahip olduklarından, diğer paydaşların onayını almaya gerek olmaksızın paylarını devredebilir , rehnedilebilir veya her birinin payı alacaklılar tarafından haczettirilebilir.
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Paylı mülkiyet fiili olarak bölünmemiş tek bir mal üzerinde kurulur ve paylı mülkiyete konu olan mal bir bütün halinde tek bir mülkiyete tabi olur. Paylı mülkiyette her paydaş mülkiyet hakkını payı oranında kullanacak olup, her paydaş soyut bir pay üzerinde diğerlerinden bağımsız olarak tasarruf yetkisine sahiptir.
Görüldüğü üzere, paylı mülkiyette paydaşlardan her biri, diğer paydaş ya da paydaşlara karşı eşyanın elinden alınmasında istihkak davası, hakkının ihlali halinde el atmanın önlenmesi davası açabilir.
İster mirasın açılmasından sonra olsun ister önce olsun, miras payının devrinin bir diğer mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye yapılması mümkündür. Terekedeki bütün miras payının devri de şart değildir. Mirasçı dilerse terekenin bir kısmı üzerindeki miras payını devredebilir (TMK. m. 677/f.
Paylı mülkiyette paydaşlar malın tümüne birlikte sahiptirler. Mal paydaşların payları oranında maddi olarak ve, yer ve konumu belirli şekilde bölünmemiştir. Paylar soyut ve her bir paydaşın malın bütününü üzerindeki payıdır.
Mülkiyet hakkı, Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınan ve temel hak ve özgürlüklerden biridir. Bu hak, zaman ötesi niteliğinden ötürü zamanaşımına uğramamaktadır.
Peki ortaklığınızın bu iki türden hangisi olduğunu nasıl anlayacaksınız? Kolay, elinizdeki tapu senedine bakın, ortakların isimleri karşısında payları belirlenmiş ise bu ortaklık müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet)tir, öyleyse hissenizi satabilirsiniz.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Tapu Siciline kayıtlı bir taşınmaz üzerinde elbirliği mülkiyeti olması durumunda her bir malik aynı hakka sahiptir. Miras kalan ev üzerinde mirasçılar miras payları kadar değil eşit oranda hak sahibidir.
Taşınmazlardan başka bağımsız ve sürekli haklar da ipotek edilebilir. Paylı mülkiyette paydaş kendi payını ipotek verebilir; bir pay üzerinde ipotek kurulduktan sonra paydaşlar taşınmazın bütünü üzerinde ipotek kuramazlar.
Tapu müdürlüğünce belirlenen süre içerisinde, elbirliğine tabi olan taşınmaz malın/malların diğer ortaklarınca herhangi bir itiraz ileri sürülmez ve söz konusu taşınmaz mala/mallara yönelik davası açılmamış ise elbirliği mülkiyeti tapu müdürlüğünce paylı mülkiyete dönüştürülerek tapuya tescil edilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Paylı mülkiyet sona erdiğinde, ön alım hakkı da sona erer. Türk Medeni Kanunu'nun 731. Maddesi gereği, akdi ön alım hakkı ile yasal ön alım hakkı karşılaşırsa kanuni ön alım hakkının önceliği vardır. Kanuni ön alım hakkı, sadece payın üçüncü bir kişiye satışı halinde doğar.
Ortada bir mülkiyet yokken paylı mülkiyetten söz etmek mümkün değildir. Paylı mülkiyete konu eşya bölünmez ancak mülkiyetten doğan bazı hak ve yükümlülükler bölünebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri