İfa sonucunda borçlanılan edim tam ve gereği gibi yerine getirilmektedir. Alacaklı bu şekilde tatmin edilir ve borç sona ermiş olur. İfa, borcun en doğal sona erme şeklidir. Asıl borç ifa ya da diğer şekillerde sona erdiği taktirde, ona bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.
Usulüne uygun olarak yapılan ifa ile birlikte borç re'sen sona erer. İfa ile birlikte asıl borca bağlı olan fer'i haklar ve teminatlar da kural olarak sona erer. Borç ilişkisi kurulduktan sonra borcun konusu olan şey borçlunun kusuru olmaksızın imkânsız hale gelirse borçlunun borcu sona erer.
Böylece sözleşme ortadan kalkar. Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Borcun ifa veya diğer bir nedenle sona ermesiyle borçlu borcundan kurtulur ve ifa yükümlülüğü ve alacaklının ifayı talep hakkı sona erer. Asıl borç sona erdiğinde rehin, kefalet, faiz, ceza koşulu gibi asıl borca bağlı yan haklarda sona erer. Borç sona erdikten sonra yeni faiz işletilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nun 90.maddesi uyarınca “ifa zamanı taraflarca kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça her borç, doğumu anında muaccel olur”. Bununla birlikte borcun ifası için bir zaman belirlenmişse, borç kararlaştırılan zamanın gelmesi ile muaccel olur.
İlgili 29 soru bulundu
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Kişinin kredi kartı borcunun 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için geçen bu 10 yıllık süre zarfında borcunuza yönelik banka tarafından hiç bir işlemin uygulanmamış olması gerekmektedir.
Borçlar hukukunda zaman aşımı, borcun doğumundan sonra, belli bir sürenin geçmesi sonucunda borçluya borcu ödemekten kaçınma hakkı veren bir sebeptir. Örneğin, bir dava veya icra takibine maruz kalan borçlu, borcun zaman aşımına uğradığını ileri sürerek borcu ödemekten kaçınabilir.
İbra, borçluya borcu ifa etmeden borçtan kurtarmak hususunda alacaklı ile borçlunun anlaşmasıdır. Alacaklı alacağından vazgeçer ve bunu bir sözleşmeyle yapar. Aksi kararlaştırılmadıkça ibra borcun tamamı için yapılmıştır. Kısmi ibrada ise sadece kararlaştırılan kısım için borç sona ermektedir.
Borçlu temerrüdü, borçlunun borcunu ödemekte gecikmesini ifade etmektedir. Ancak borçlunun temerrüde düşmesi BORCU SONA ERDİRMEZ.
Kısacası bir borç, yalnızca ödeyerek kapatılır. Borcu, borçla kapatmaya çalışmak sizi bataklığa sürükler. Bir kereden bir şey olmaz diyerek bütçede açılacak bir delik, o bütçeyi çok kısa sürede deler geçer. Kredi kartı borcunuzu, tüketici kredisi alarak kapatmayın.
Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır. Edim, borçlu açısından bakıldığında borç, alacaklı açısından bakıldığında ise alacaktır. İki farklı kelime aynı davranışın iki farklı açıdan bakılması ile oluşturulmuş adlandırmalardır.
Elinizde hiçbir evrak olmadan da karşı taraftaki kişiye karşı icra takip yoluna başvurabilirsiniz. Bu icra yolunun ismi ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi yalnızca verdiğiniz borcun geri iadesi için açılan bir icra takibi değildir.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Bu noktada bankaların borca yönelik başlatacağı yasal takibin 10 yıllık süreyi sıfırlayacağını hatırlatmakta fayda var. Kısaca kredi kartı borcunuzun zaman aşımına uğraması için deyim yerindeyse bankanın bu borcu unutmuş olması gerekir.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Buna göre genel anlamda borçlu temerrüdün dört şartı bulunur: Borcun Muaccel Olması, Edimin İfasının Mümkün Olması, Alacaklının İhtarı ve İfa Edilmemenin Geçerli Hukuki Sebebe Dayanmaması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri