Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER) İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaktadır.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Havada, karada, denizde her türlü kaçakçılık ihbarınız için ALO 136'yı ülke genelinden ücretsiz olarak 7/24 süreyle arayabilirsiniz. Türkiye'nin her yerinden ALO 136 numarası arandığında Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı karşınızda. Yapacağınız ihbarlar ile kaçakçılara ve kaçakçılığa duyarsız kalmayın.
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
İlgili 45 soru bulundu
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl? Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
İkamet izni talebi reddedilen yabancı, ret kararının kendisine tebliğ olunmasını izleyen otuz gün içinde ilgili makama itirazda bulunabilir veya tebliğin ardından altmış gün içinde idare mahkemesine başvurmak suretiyle ret kararının iptalini isteyebilir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
En yakın karakola gidip ifade verebileceğiniz gibi cumhuriyet başsavcılığına dilekçe vererek de şikayetçi olabilirsiniz. Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir.
Birini Şikayet Etmek İçin Nereye Başvurulur? Birini şikayet etmek için iki farklı seçeneğe sahipsiniz. İsterseniz evinizin en yakını olan karakola doğrudan giderek buradan da yine şikayet dilekçesini oluşturabilir ve şikayetçi olabilirsiniz. Bir diğer şikayet edilecek seçenek ise doğrudan adliyeye gitmektir.
Suç Duyurusunu Nasıl Yapacağım? Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın (nüfus cüzdanınızın) yanınızda bulunması koşulu ile sözlü ya da yazılı olarak yukarıda açıklanan (karakol, jandarma, savcılık) makamlardan birine doğrudan ya da vekil aracılığıyla şikayette ya da ihbarda bulunabilirsiniz.
YİMER 157, acil yardım ve ihbar hattı olmasının yanı sıra yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma gibi Göç İdaresi Başkanlığı mevzuatı kapsamında sordukları tüm sorulara yanıt bulabilecekleri bir bilgilendirme merkezidir.
Deport Kararı Verilemeyecek Haller
Deport sebepleri ve bir kişiyi sınır dışı etme durumları hakkında konuştuk. Deport kararı verilemeyecek haller ise şöyle: Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar.
Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir. Meşruhatlı vize alabilmek için yabancının evlilik sebebi ile veya eğitim ve araştırma nedenine dayanarak başvuru yapması mümkündür.
Geçerli bir ikamet izni olmayan veya yurt dışında yaşayan yabancılar için; vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkedeki Türk konsoloslukları üzerinden çalışma izni başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
İkamet İzni Başvurusu Reddi Üzerine Yeniden Başvuru
Yabancı ikamet izni başvurusu reddi kararının kendisine tebliğinden sonraki 6 ay içinde yeniden bir başvuru yapmak isterse önceki başvurudan farklı bir türde ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Oturma izni başvurusu red kararı ile sonuçlanan yabancının ülkede ikamet etmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle verilen karara hukuka uygun bir şekilde itiraz etmek oldukça önemlidir. Bu süreçte avukattan destek alınması muhtemel hataları önleyecektir.
Kaçak durumuna düşen yabancıların ikamet izni harcına ek olarak ceza ücreti de ödemesi gerekmektedir. Söz konusu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Bazı ülke uyruklu yabancıların kaçak durumunda hesaplanan bu ücrete ek olarak vize harcı ödemeleri de istenmektedir.
2022 yılında doğu ve güney sınırlarımızda olmak üzere 197.482 kaçak göçmenin ülkemize girişi engellenmiştir. Böylece 2016 yılından bu yana ülkemize girişi engellenen kaçak göçmen sayısı 2 milyon 660 bin 903 olmuştur.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Kaçak işçi istihdam etmek göçmen kaçakçılığı suçu olarak kabul edilir ve yasal işlem yapılır. Bu nedenle işverenlerin yasal prosedürlere uygun şekilde çalışan istihdam etmeleri önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri