Kepek, hayvanlarda enerji verici yem olarak tercih edilir. Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Buğday kepeği, lif içeriği yüksek, ham protein oranı % 12-16 arasındadır. Zengin bir fosfor kaynağıdır. Laksatif bir yem olduğu için sığır rasyonlarında tercih edilir.
Aralıklar. Protein ve mineral yemlerle birlikte her türlü tahıl, çiftliğin kendi yüksek performanslı yem karışımlarının üretimi için uygundur. Bununla birlikte, daha büyük oranlarda buğday ve tahıl mısırının alınması faydalıdır, çünkü her bir kg süt verimi yem için yakl.
Kepek, hayvanlarda enerji verici yem maddesi olarak kullanılır. Rasyonda uygun miktarlarda diğer yemlerle karıştırılarak verilir. At yetiştiriciliği ve besicilikte tercih edilen gözde yem maddelerindendir. Buğday kepeği buğdaydan un üretimi esnasında yan ürünü olup, buğday danesinin koruyucu dış kısmını içermektedir.
Buğdayın kabuk kısmı olarak bilinen buğday kepeği ise; yüksek oranda lif içerir ve mide, bağırsak, kolesterol ve kolon kanseri gibi hastalıkların görülme riskini azaltmanın yanında özellikle de kabızlık sorununun giderilmesinde en doğal, en basit gıda.
İlgili 17 soru bulundu
Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur. Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Yüksek oranlarda tiamin, riboflavin, niasin ve folat içerir.
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içermektedir. Bu nedenle diyet yapan kişilere çok iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynayan kepekli ekmekler sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Beyaz ekmek ile aynı kaloriyi içerse de bağırsakları çalıştırıp iştah kesme özelliği bulunmaktadır.
Kepek, hayvanlarda enerji verici yem olarak tercih edilir. Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. At yetiştiriciliği ve besicilikte kullanılan buğday kepeği, hayvanlar için önemli bir yem maddesidir. Buğday kepeği ayrıca pelet kalitesini de iyileştirmektedir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Evcil hayvan kepeği; kediler, köpekler, kemirgenler ve kuşlar gibi kürklü veya tüylü hayvanlar tarafından dökülen küçük, hatta mikroskobik deri parçalarından oluşur. Bu parçalar, özellikle onlara alerjisi olan kişilerde reaksiyonlara neden olabilir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
- Ayçiçeği küspesi, Pamuk tohumu küspesi gibi yağlı to- hum küspeleri, - Muhtelif kepek, bongalit vb. gibi değirmen artıkları, - Et unu, balık unu, kemik unu gibi hayvansal yem maddeleri, - Melas ve kuru pancar posası gibi şeker fabrikası artıkları, - Vitaminler, tuz ve diğer mineral maddeler olarak sıra- layabiliriz.
Olaya tersten bakarsak besi yemleri de ekstra ham maddeler ve de yem katkı maddeleri de kullanılarak desteklenmek şartıyla süt sığır beslenmesinde kullanılabilir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Buğday kepeği yüksek diyet lif kaynağıdır. Diyet lifi; Hem tansiyonun, hem kolestrolün düşürülmesine yardımcı olur. Kabızlık tedavisinde önemli yer tutar.
Bunların dışında keten tohumu küspesi, soya küspesi, buğday kepeği, tahıl unları, mısır gluten unu, vb. yemler de kullanılmaktadır. Süt tozu %90, laktoz %20, peynir suyu %20, küspeler %25, kepek %30'a kadar kullanılabilmektedir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Kepek, saç derisinden dökülen ölü deri hücreleridir.
malesef bazı nedenlerden dolayı taşınıyoruz, bu gün tavuklarımıza kepek, mısır kırması, silindir ezmesi arpa ve buğday karışımından doğal yem hazırladık.
Her akşam 1 su bardağı yenilmelidir. Kepek çorba, yoğurt, süt, ayran veya herhangi bir sıvıya karıştırılarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri