06.06.2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” in 4. Maddesinin 2. Ve 3. Fıkralarına istinaden; Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından e-devlet üzerinden de müracaat edilebilmektedir.
Bir projenin inşasının belirli kanun ve hükümlere uygun bir şekilde çizildiğini belirten inşaat ruhsatını almak için yapı sahibi veya vekilinin yapı ruhsatı alma dilekçesi ve diğer gerekli evraklarla birlikte projenin dahil olduğu bölgenin bağlı olduğu belediyeye bizzat başvurmaları gerekmektedir.
Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Birincisi belediyeye giderek imar biriminden yapı kullanma izin belgesini sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız olan, oturduğunuz binaya ait bilgilerin tam olması ve o binada oturduğunuzu kanıtlayan evraklardır. İkinci seçenek ise e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla bu kontrollerin yapılması sağlanmaktadır. İnternet üzerinden farklı portallardan da sorgulama yapılmasına izin verilmektedir. Güvenilir şekilde yapı ruhsatı sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin tercihi e-devlet olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
6) Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi? Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) yerinene eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
Bu belgeler, arsanın bağlı olduğu belediyelerden veya valiliklerden alınan belgelerdir.
Mevzuata göre bina inşaat ruhsatı tapu sicilinde kayıtlı olan arsa sahibine verilir ve bu kişi adına düzenlenir. Arsa sahibinin müteahhit ile bu hususta yapılan sözleşmesinin varlığı durumunda müteahhit inşaat ruhsatını almaya yetkilidir.
Evet, yapı kullanma izin belgesi, binada oturmaya izin verilen bir belge olduğu için uygulamada “iskan izni” olarak adlandırılmıştır.
Yapı kayıt belgesi e-devlet sistemi üzerinden görüntülenerek kaydedilebilecektir.
İmar barışı hakkında detaylı bilgi almak için http://imarbarisi. csb.gov.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Başvuru esnasında sizden istenecek bilgiler, bu web sitesinde bulunan e-Devlet Kapısı Müracaat Kılavuzu'nda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Eksiklikler giderildikten sonra yapılacak başvurudan sonra 15 gün içinde ruhsat verilir.Verilen inşaat ruhsatının süresi 5 yıl olup, ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekmektedir. Ruhsat tarihinden itibaren 5 yıl içinde inşaatın bitirilmesi zorunludur.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
Bina, belediye tarafından her şeyiyle onaylanmış bir mülk olarak kaydedilmiş, yapıdaki her bir bölüm ayrı olarak belirlenmiştir. Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır. Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır.
Aynı zamanda proje, yapı sahibi ve yapı bilgilerini içerisinde barındırmalıdır. Yapının bulunduğu alanlar belediyelere bağlı ise ruhsat izni belediyeden alınır. Belediyelikler sınırı dışında ise valiliklerde yapı izni alınarak ruhsat edinilebilir.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
Yapı ruhsatı, bir inşaatın başlayabilmesi için belediye tarafından verilen onay belgesidir. Bir yapıya başlamak için alınması gereken ilk ve en önemli belge bu ruhsattır. 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri doğrultusunda verilen yapı ruhsatı, hukuki ve kanuni açıdan bağlayıcıdır.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluşu ile ilgili bölümünün, kuruluşu temsilen, ortakları veya kuruluşça yetkili kılınmış inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını sağlar.
Yapıların inşaatına başlanması için verilen izinlere ruhsat, kullanımları için verilen belgelere iskân denilir. İskân, ruhsatlı binalar yapının kullanıma hazır olduğunu gösteren belgelerdir. Bu belgeler, İmar Müdürlüğü tarafından verilir.
Yapı Ruhsatı Ne Zaman Çıkar? Yapı ruhsatı için gerekli belgeler yetkili birimlerle paylaşıldıktan sonra belgelerde hata veya eksik olmaması durumunda 30 gün içerisinde inşaat izni alınır.
Yapı kayıt belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilirken e-devlet uygulaması üzerinden bu belge alınabilir. Devletle vatandaş arasındaki imar mevzuatına aykırı olduğu halde fiilen kullanılan binaların kayıt altına alınmasına yardımcı olan çeşitli uygulamalardan yararlanılır.
Yapı kayıt belgesi alınmış ve kat mülkiyetine geçilmeksizin sadece yapının tapuya tescil edilmesi isteniyorsa mimari projeye gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri