Oy pusulası, seçimlerde oy verilmesine yarayan ve sayım işlemine kadar bunu muhafaza eden araçtır.
Yani üzerinde nokta işareti tespit edilen oy pusulaları kullanılmamış. Teyit, Yakupoğlu'na bu oy pusulaları kullanılsaydı geçersiz olur muydu sorusunu da yöneltti. Yakupoğlu, nokta işareti bir basım hatası olduğu için kullanılmaları durumunda da oyların geçerli sayılacağını aktardı.
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
Seçmenlere dört farklı renkte oy pusulası verilecek. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkte olacak.
Buna göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak: - Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları. - Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.
İlgili 24 soru bulundu
Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası beyaz olurken il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu olacak. Belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olacak.
Seçim sistemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
31 Mart 2024 Türkiye Yerel Seçimleri'nde toplam seçmen sayısı 61.430.934, kullanılan oy 48.256.541 iken geçerli oy sayısı ise 46.046.499'dur.
Yerel seçimlerde, tüm pusulaların tek zarfa konulacağı belirtiliyor ve toplamda 3 adet oy pusulası kullanılacak. Bu pusulaların renk ve amaçları şu şekilde belirlendi: Büyükşehir Belediye Başkanlığı için: Beyaz renkte bir oy pusulası kullanılacak. Belediye Başkanlığı için: Mavi renkte bir oy pusulası kullanılacak.
Seçim sandığı oylama ve gizli oy zamanı kullanılan, geçici olarak mühürlü bir kutudur. Oy pusulasının atılması için üstte dar bir girişi vardır ve oy verme süresinin sonuna kadar oylara ulaşılmasına engel olur.
Yerel seçimler için 31 Mart'ta 61 milyon 441 bin 882 seçmen sandık başına gidecek. 34 siyasi partinin katılacağı seçimde en uzun oy pusulası 97 santimetre , en kısa pusula ise 4,5 santimetre uzunluğunda olacak. 2024 seçiminde oy pusulasında birinci sırada AK Parti, ikinci sırada İYİ Parti, üçüncü sırada ise Sol Parti ...
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez.
Bu sebeple 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak dört adaydan biri olan İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ardından seçmenin önüne gelecek oy pusulasında değişiklik olmayacak.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde kullanılacak oy pusulalarında “EVET” veya “TERCİH” mühürlerinin basıldıkları yerlere göre oyun geçerli veya geçersiz sayılmasına ilişkin durumları gösteren örnek oy pusulası şablonları için tıklayınız...
Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır ve o yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür.
CHP, 2024 yerel seçimlerinde ise büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazandı.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
a) Kendi seçim çevresinde ve kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinde görev alan kişi, tüm seçim türleri için oyunu kullanır. b) Kendi seçim çevresinde ancak kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesi dışında görev alan kişi, belediye seçimleri için oy kullanır. Mahalle seçimi için oy kullanamaz.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
Aynı zamanda, bölge temelli çoğunluk sistemler arasında Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi bulunmaktadır. İki adayın yarıştığı durumda en çok oy alan aday çoğunluğa sahip olacaktır, ancak üç veya daha fazla adayın olduğu durumlarda genellikle hiçbir aday çoğunluğu alamaz (bkz. Çoğulluk (oylama)).
Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden(444 9 975) öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri