Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden(444 9 975) öğrenebilirsiniz.
NASIL DÜZENLENİR? DENETİMİ NASIL SAĞLANIR? www.ysk.gov.tr adresinden seçim sonuçları ve istatistiksel veriler yayınlanmaktadır.
31 Mart 2024 yerel seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Bir yandan partilerde aday belirleme çalışmaları sürerken diğer yandan da YSK seçim takvimini uygulamaya devam ediyor. 31 Mart'ta sandık başına gidecek olan seçmenlerin hangi merkezlerde oy kullanacakları ise seçmen kağıtlarının dağıtımı ile netleşecek.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
İlgili 34 soru bulundu
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
OY VERİRKEN SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU MU? YSK'ya göre seçimlerde oy kullanmak için seçmen kağıdı zorunlu değildir.
Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden(444 9 975) öğrenebilirsiniz.
Bu hizmeti kullanarak, yurt içi seçmen kütüğündeki bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. Ayrıca seçim dönemlerinde oy kullanacağınız yer bilgileri Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandığında bu hizmet ile görüntülenir.
kayıtları 6 Şubat 2024 Salı günü saat: 17.00'ye kadar, SEC_003 ekranından, ilçe seçim kurulu başkanının kararı ile ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından uygun seçenek kullanılmak suretiyle dondurulur.
Bir önceki Türkiye genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimi, 24 Haziran 2018'de gerçekleştirildi.
2023 seçimleri
Bir önceki Türkiye genel seçimleri 14 Mayıs 2023'te, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ise 28 Mayıs 2023'te gerçekleştirildi. 2014'ten beri görevde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023'teki seçimde yeniden cumhurbaşkanı seçildi.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Yüksek Seçim Kurulu BaşkanlığıYurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama.
SEÇSİS, yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin güncel olarak tutulduğu, seçimle ilgili her türlü veri, bilgi ve belgenin üretildiği, güvenli bir şekilde yedekli olarak saklandığı, vatandaşlar ve siyasi partiler ile paylaşıldığı kesintisiz bir bilgi sistemidir.
Tramer sorgulama işlemi için araca ait plaka bilgilerini girmeniz yeterlidir. SMS ile Tramer sorgulamak için ise size ya da başkasına ait herhangi bir aracın plaka numarasını boşluksuz bir şekilde 5664'e göndermeniz yeterli. Sorguladığınız araca dair Tramer bilgileri, kısa sürede size iletilir.
Seçmen listeleri 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de askıdan indirilecek. 27 Ocak'ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek. 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat'ta tamamlanacak.
Bu sorgulama işlemini gerçekleştirebileceğiniz numara tüm operatörler için 5664'tür. SMS ile tramer sorgusu ücretlidir ve tramer kaydı sorgulama hizmeti ücreti 2024 yılı için 95 TL olarak belirlenmiştir.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
Cep telefonuyla oy kullanmak yasak mı? Cep telefonu ile oy kabinine girilir mi? SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre seçmen olma niteliğine sahip olan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile kimlik ve adres bilgilerinden oluşturulan kütüğe “Seçmen Kütüğü” denilir.
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri