Genel olarak sözcük sayısı 1.000 ile 7.500 arasında olan anlatıya “kısa öykü” diyoruz. “Roman sayıyla kazanır, kısa öykü nakavtla,” diyor Julio Cortazar.
Öykü tasarlanmış veya gerçek olayları ilgi çekici bir şekilde anlatan ve genellikle 5-10 sayfadan oluşan düzyazı türüdür.
Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.
en düşük 102 en yüksek 290 sayfa ( yeni başlık atıldığında sayfanın yarısından başlanıyor romanda ve hesaplarsak 172 civarı geliyor) ya ulaşırız.
Kısa bir yazı türü olan öyküler genellikle 5-10 sayfadan oluşuyor. Daha da kısa olan mikro öyküler konusunda edebiyatçılar fikir birliğine varamamış ve 2000 sözcükten daha az olduğunu savunanlar olduğu gibi 100 ile 1000 sözcük arasında olabileceğini söyleyenler de var.
İlgili 38 soru bulundu
Küçürek öykülerin diğer ismi minimal öykülerdir. Bu tür edebi yazıların en belirgin özelliği anlatılmak istenilen olay örgüsünü kısa şekilde ifade etmesidir. Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür.
Eğer kısa bir hikayeyse en fazla 50 sayfa. Ortalama bir hikaye bence 100-150 sayfa arası olmalı.
Bu kanuna göre, bir A4 kağıda 12 karakter büyüklüğünde yazılmış 20 (yirmi) satır bir sayfa olarak kabul edilmektedir. Bu da bilgisayar ortamında yazıldığında takribi olarak boşluksuz 1000 karaktere veya 150 -200 kelimeye karşılık gelmektedir.
Satırlar 14 kelime 100 karakterden oluşur. Beş satırdan oluşan bölüme paragraf denir. Bu sayfa 8 paragraf, 40 satır, 580 kelime ve 3360 harften oluşmuştur.
Öykü, düş ürünü ya da gerçek olan şeyleri düz yazı tekniğiyle kısa ve öz bri biçimde anlatma şeklidir. Roman gibi diğer yazı türlerine nazaran daha az kelime ve daha az kişi yer alır. Öyküde olayın geçtiği yer ve mekanlar sınırlıdır. Anlatım yoğunluk ile dolu ve özdür.
Öyküler masallar gibi tekerleme ile başlamaz. Öyküler direk olayı anlatmaya başlar.
Ona göre hikâye (örneğin halk hikâyeleri) ağırlıklı olarak sözlü geleneğin içinde köklü bir ürünken, öykü ise sözlü anlatıdan ziyâde bir tasarımın söz konusu olduğu modern edebiyatın bir ürünüdür. Bunun dışında birçok edebiyat araştırmacısı aynı görüşü savunmuştur.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Netlik ve akış açısından kısa hikâyeyi gözden geçir.
Çoğu kısa hikâye 1.000 ila 7.000 kelime arasında ya da bir ila on sayfa uzunluğundadır.
1 Sayfada olan kelime sayısı 140 ile 200 kelime arasında değişkenlik göstermektedir. Bu sayının değişkenlik göstermesinin sebebi kitabın türüne, konusuna, hitap ettiği yaş grubuna göre anlatımın ve kelime yazım sıklığının değişmesidir.
12 punto büyüklüğünde yazılmış 1000 yazı karakteri ise tercüme dillerine göre değişiklik göstermekle beraber 140 ile 180 kelimeye (sözcük) karşılık gelmektedir.
Sayfa başı ortalama, 12 pt esas alarak konuşuyorum, 350-400 kelime olacaktır.
A2 – Temel (700-1000 kelime) – Temel seviyede iletişim kurabilecek kadar etkin sözcük bilgisi veya okuma yapabilecek kadar edilgen sözcük bilgisi.
İlk adım olan A1 seviyesinde bir kişinin en temel 500 kelimeyi bilmesi yeterli olmakta. Fakat A2'ye geçtiğimiz zaman bu sayı 1000-1500'e ulaşıyor. B1 seviyesinde ise artık sosyal olarak aktif konuşabilmeye başlandığı için 2000-2500 kelimeye kadar çıkıyoruz.
Türkçe A1 Söz Varlığı toplam 1632 unsurdan (1552 kelime, 45 kalıp ifade, 35 kişi adı) oluşmaktadır.
Hikâye kısa ve orta uzunlukta bir yazı türüdür. Roman ise uzundur. Hikâyede kişi sayısı azdır.
Başka bir deyişle kısa öykü, bir haberde ya da anekdotta olduğu gibi, olayların yalnızca birbirine bağlanmasından değil, olaylar aracılığıyla anlamın kuvvetlendirilmesinden oluşan bir düzyazıdır. “Örgüsü”, tamamen içedönük olabilir: görünüşte durağan, bir karakterin düşüncesinin devinimlerinden oluşan bir örgü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri