Çiğ fındık birçok vitamin ve mineral bakımından zengin kuruyemişler arasındadır. Fındık içi Kaju gibi D vitamini yönünden zengin olan fındığın birçok faydası vardır. Sahip olduğu D vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar ve ciltte oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.
D vitamini eksikliği durumunda tüm vücut etkilenmektedir. Güneş ışınları, D vitamininin ciltte sentezlenmesini sağlamaktadır. Bunun dışında D vitamini içeren kuruyemiş çeşitleri ve besin çeşitlerinden de alınabilmektedir. D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur. D 3 formu: Kolekalsiferol denen D3 vitamini, takviyeli gıdalar, hayvansal gıdalar ve vitamin takviyelerinden alınır, ultraviyole ışınları etkisiyle deride sentez edilebilir.
Kaju kuruyemiş faydaları içerisinde özellikle cilt sağlığı, ağız ve diş sağlığı ile damar sağlığı öne çıkar. D vitamini açısından zengin olan az sayıdaki besinden biri olduğu da bilinmektedir.
Karaciğerde ve yağ dokuda depolanan D vitaminin, D2 ve D3 olarak iki çeşidi bulunur. Doğal olarak güneşten alınabilen D vitamini için en iyi besin kaynakları yağlı balık eti ve balık karaciğeri yağlarıdır. Aynı zamanda yumurta sarısı ve peynirde az miktarda bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Kakao ve kakao içeren gıdalarda D2 vitamini bulunmaktadır. En yüksek D2 vitamini ise siyah çikolatada tespit edilmiştir. İki tür D vitamini vardır; D2 ve D3.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Yeşillikler arasında D vitamini açısından en zengin olanların başında maydanoz gelir. Kahvaltılarınıza ve salatalarınıza ekleyeceğiniz çiğ maydanoz, hayvansal gıdalar tüketmeksizin D vitamini almanın bir başka yoludur.
Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir.
Kuruyemişler; folik asit, niyasin, E vitamini, B6 vitamini, bakır, magnezyum, potasyum, çinko, selenyum, bakır ve kalsiyum minerallerinden zengindir. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir bağışıklığın devamlılığını sağlayan birçok enzimin çalışmasını sağlamaktadır.
B vitaminleri bakımından zengin olduğu için depresyon, stres azaltıcı özelliği vardır. Mutluluk verir. D vitamini zengindir ve özellikle çocukluk ve hamilelik döneminde tüketilmesi faydalıdır. İçeridiği mineraller sayesinde kalp, böbrek ve kaslarımıza çok iyi gelir.
A vitamini eksikliği yaşamamak için sağlıksız atıştırmalıkları bırakarak sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Çantanızda ve evinizde bulunduracağınız kuru kayısı ve kurutulmuş bal kabağı ile bitkisel gıdalardan ihtiyacınız olan A vitaminini alabilirsiniz.
Çerezlerde daha birçok yararlı bileşenlerin bulunduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Yeni yapılan araştırmalarla da kuruyemiş tüketmenin insan sağlığına olan faydaları daha da gün yüzüne çıkmaktadır. Siz de günlük düzenli kuruyemiş tüketerek çerezlerin bu faydalarından istifade etme şansına sahip olabilirsiniz.
D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
Papatyagillerden karahindibanın en önemli faydalarından biri karaciğeri temizlemesidir. Kansızlığa iyi gelir, çünkü D vitamini içeriyor.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri