Bunlardan en sık kullanılanları betimleyici, öyküleyici, betimleyici, destansı ve mizahi anlatımdır. Öyküleyici anlatımlar giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluştuğu için daha çok kurgusal yazılarda tercih edilir.
Öyküleyici anlatım
Olayları bir akış halinde; yer, zaman, kişi ögeleri üzerine kurulmuş bir anlatım biçimidir. Bu anlatımda amaç okuyucuyu olay içinde yaşatmaktır.Olaylar birbiri üzerinden gelişir ve zaman hızlı akar. Daha çok roman, hikâye, anı, gezi, biyografi, otobiyografi, tiyatro...
Tasarlanan ve gerçekte yaşanan olayların belli bir kurgu içerisinde aktarılmasına öyküleme adı verilir. 1- O gün hava kapalıydı. İsmet, gün ağarmadan evden dışarı çıktı. Bir süre amaçsızca sokaklarda dolaştı.
Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
ANLATIMIN ÖGELERİ Anlatımda; ses, dil, söz varlığı ve düşünsel etkinlik kullanılır. Bunlara anlatımın ögeleri denir.
Öyküleyici Anlatım (Öyküleme)
Bir olayın yer, zaman ve kişiye bağlı anlatıldığı yazılardır. Genellikle olaylar oluş sırasıyla anlatılır. Amaç okuyucuyu olayın içine almaktır. Varlıklar hareket halindedir.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.
Öyküleme anlatım türü, daha çok olayların bir araya getirilmesi ve birbirine bağlanarak kronolojik bir yapı oluşturulmasıdır. Betimleyici anlatımda ise daha çok çevre ve ortam merkez rol oynar. Öyküleyici anlatımda olayların akış sırası önemliyken betimleyici anlatımda olayların geçtiği yerler, mekanlar önemlidir.
Öyküleme nasıl anlaşılır? Bir olayı anlatan metinlerde olayın dışında kişi, yer, zaman ve anlatıcı gibi unsurlar da bulunur. Bu, metinde öyküleme anlatım biçiminin olduğunu gösterir.
Öyküleyici anlatım türünde olaylar merkezde yer alır. Destan, roman, hikaye gibi metinlerde çoğunlukla bu anlatım türü kullanılmaktadır. Bu anlatım türünde çoğunlukla mecazlı anlatım kullanılır. Öyküleyici anlatımın temelinde zaman, mekan ve kişi bulunmaktadır.
Öyküleyici anlatım, yaşanması mümkün olan ya da yaşanmış olan olayların yazar tarafından değil de bir hikaye anlatıcısı tarafından anlatılıyormuş hissi vererek anlatılmasıdır. Öyküleyici anlatımda bir olay bulunabileceği gibi birden fazla olaylar da yaşanabilir.
Chung'a (2006) göre, dijital öyküleme metin, görsel, video ve ses gibi dijital ögelerin bilgisayar ortamında çoklu ortam olarak sunulmasıdır. Ohler'e (2013) göre, dijital öykü, çok sayıda medyayı birleştirerek, uygun bir öykü ile kişisel bir dijital teknoloji kullanmaktır.
Öyküleme zamanı ise, öykü- nün anlatılması için belirlenen zamandır. Bir anlatıda, zaman aynı biçimde ve tek- düze geçmez. Anlatıcı olayları özetleyebilir, anlatının ritmini/hızını düşürebilir ya da yükseltebilir. Yazar anlatısında ritmi gerçekleştirmek için, dört değişik anlatısal yol kullanılır.
Tasarlanmış veya yaşanmış bir olayın başkalarına sözle ya da yazıyla anlatıldığı anlatım biçimine öyküleme (hikâye etme) denir. Öykülemede ise zaman akış halindedir ve olaylar bu akış içinde verilir. Buna fotoğraf ve film örneğini verebiliriz: Fotoğrafta zaman, olay ve varlıklar donmuş durumdadır.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir.
Roman akışı içinde karakterlerin birbiriyle yaptıkları konuşmalara diyalog denir. Bu teknikte karakterlerin birbirleriyle konuşmaları verilir. Karakterler arası çatışmalar ve karakterlerin birbirleri hakkındaki düşünceleri bu teknik yardımıyla algılanır.
Öyküleyici anlatım ile anlatılmak istenen konu okuyuculara olaylar aracılığıyla aktarılmaktadır. Bu yolla okuyucuya bireyin hayatının bir bölümünde başına gelen herhangi bir olay ya da hayatı boyunca devam eden olaylar dizisi sunulmaktadır.
Betimleme, yani betimleyici anlatım kendi içerisinde toplamda 4 türe ayrılmaktadır. Betimleme türleri; açıklayıcı betimleme, sanatsal betimleme, ruhsal betimleme ve fiziksel betimlemedir.
Birinci kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar kendi başlarından geçen, veya gördükleri olayları anlatırlar. Birinci kişili anlatım genellikle anı, gezi yazısı, günlük gibi yazı türlerinde kullanılır. Bir gün yolda gidiyordum, bir köpek gördüm.
Anlatımın temel nitelikleri; özlülük (yoğunluk), yalınlık (sadelik), duruluk, akıcılık, açıklık, sürükleyicilik, özgünlük, etkileyicilik, doğallık (içtenlik), tutarlılık, inandırıcılık, kalıcılık, çağdaşlık, evrensellik, ulusallık ele alınmıştır.
Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanmasına tanımlama denir. Genelde açıklayıcı ve tartışmacı anlatım tekniklerinde tanımlamadan yararlanılır. Varlık ya da kavramın okuyucunun zihninde daha belirginleşmesi amaçlanır. Tanım, “Bu nedir?” sorusuna cevap verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri