Oy pusulasının üzerine imza atmak, yazı yazmak, resim çizmek veya işaret koymak oyun geçersiz olmasına sebep olmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu'nun karıyla 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerde oy verme saatleri 32 ilde farklılık gösterecek.
Oy kullanma işlemi sona erdikten sonra seçmen listesi imzalanarak kimlik teslim alınmalıdır. OY HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR? Mührün oy kullanma yerinin dışında zarf, pusulanın arka tarafı, aday fotoğrafının üzeri gibi durumlarda oy geçersiz sayılır.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir.
Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Kullanılan oylara göre bir oranlama yapıldığında cumhurbaşkanlığı seçiminde her kullanılan oyun %1,89'u geçersiz olurken bu oran milletvekili seçimlerinde %2,5. Seçimin ilk haftası içinde geçersiz oylarla ilgili itirazlar karara bağlanacağından bu oranlarda ufak değişmeler olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği haller dışında kullanılan oylar geçersiz olarak kabul edilir. Seçmenlerin kullandıkları oylar Evet/Tercih mührünün yanlış yerlere basılması veya farklı iki adayda da mühür bulunması oyun geçersiz sayıldığı durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 28 Mayıs'ta gerçekleşecek. 14 Mayıs'taki ilk turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,52 ile seçimi önde tamamlarken Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 oy almıştı.
Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
(...) [5] nüfusu milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin artık nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulur ve ilk hesapta iller arasında bölüştürülmemiş bulunan milletvekillikleri bu sıraya göre dağıtılır.
Seçmen bilgi kağıdı, seçim takviminde belirlenen tarihler arasında, ilçe seçim kurulları tarafından seçmenlere dağıtılır.
Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır. Diğer seçim türleri için kullanılan oylar geçerli olacaktır. Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının “Seçme seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” başlıklı 67. maddesinde, “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK, KAÇTA BİTECEK? Türkiye, 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler için sandık başına gidecek. Ülke genelinde saat 08.00'de başlayacak olan oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek. Sabah saatlerinden itibaren seçim günü yasakları uygulanmaya başlanacak.
Anayasa Mahkemesi kararlarında serbest seçme hakkı “her türlü siyasal, ekonomik etki ve baskıdan uzak olarak oy kullanılmasını kapsar. Serbest oy ilkesine göre yapılan seçimde, seçmen oyunu açık ya da kapalı hiçbir baskıya ve bir müdahaleye uğramadan kullanır.” şeklinde tanımlanmıştır (E.1995/54 K.1995/59 18.11.1995).
SEÇİMLERDE GEREKLİ BELGELER NELER? Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak. 24 Mart'ta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
Cep telefonuyla oy kullanmak yasak mı? Cep telefonu ile oy kabinine girilir mi? SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
Kısıtlı olanlar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), Askeri öğrenciler, Taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.
2023 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
Erdoğan 27,13 milyon oy alırken Kılıçdaroğlu 24,6 milyonda kalmıştı. İkinci turda Erdoğan 27,73 milyon; Kılıçdaroğlu ise 25,43 milyon oy aldı.
Olağanüstü Büyük Kongrede, kurucusu olduğu AK Parti'nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.
Bu değişiklik sonrasındaki ilk cumhurbaşkanlığı seçimi 10 Ağustos 2014'te gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koyan Erdoğan, seçimlerin ilk turunda aldığı %51,79'luk oy oranıyla ikinci tura gerek kalmadan ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçildi.
Gizli oy, seçmen tercihlerinin gizli tutulduğu bir oy verme yöntemidir. Asıl amaç, seçmenin göz korkutma ya da rüşvet gibi yöntemlerle karşı karşıya kalmaksızın içten bir seçim yapmasını sağlamaktır. Sistem, politik gizlilik kavramının da güvencesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri