Bunlar; İdeolojik (inanç), uygulama (ibadet), duygusal (tecrübi), bilgi (ideolojik) ve etki boyutlarıdır.
Yani maneviyat (spi- rituality) kelimesiyle bir kişinin manevi hayatının veya manevi olarak algıla- dığı şeyin yaşanmış gerçekliği ifade edilmektedir. Bununla birlikte bir kişinin ruhsal yaşamında neler yapabileceğini anlama açısından, maneviyatın daha fazla açıklanmaya ihtiyacı vardır.
Mutasavvıfların dünya nimetlerinden ve zahiri olan her şeyden el çekmesi, sadece Allah ve ahiret için yaşamasına maneviyat denir. Dervişlere mahsus sırlar da maneviyat olarak nitelendirilir.
Manevî Bilimler
Kapsamına teknoloji, lisan, sanat, edebiyat, felsefe gibi insan ürünlerinin yanında din kapsamında ahlâk, tasavvuf gibi sosyal ve ilahî konular girmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Eserin on bi- rinci bölümü manevi danışmanlık ve rehberliğin ilkeleri üzerinedir. Bu kapsamda “insana saygı”, “danışan merkezli yaklaşım”, “yeni fikirlere açıklık”, “mahremiyete özen gösterme”, “kurum çalışanlarıyla koordinasyon”, “uzmana, ku- ruma yönlendirme” ve “kendini koruma” ilkelerine değinilmiştir.
Manevi danışmanlık danışanların inanç dünyalarının hayatlarına etkilerini fark etmelerine destek olan ve onların din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkmalarında modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri birlikte kullanan bir meslek alanıdır.
Beş duyu ile algılanmayan şeyler, duygular ve erdem, dostluk gibi soyut kavramlar ise manevi olarak nitelendirilir.
Maneviyat, kişinin içsel kaynaklarına erişmesine ve hayatındaki güçlüklere karşı direncini artırmasına yardımcı olur. Ayrıca, maneviyat, kişiler arasındaki ilişkileri güçlendirebilir. Manevi değerler, sevgi, hoşgörü, saygı ve dayanışma gibi evrensel insan değerleridir.
Maneviyat/tinsellik, bireyin kendisinin ve varoluşu- nun ötesindeki güçtür (8). Bireyin, kendisi ve diğer insanlarla ilişkilerini, evrendeki yerini, yaşamın anla- mını anlama ve kabul etme çabasıdır. Bu tanımla maneviyat, insanın varlığına içkin bir değer olarak ortaya çıkmaktadır.
Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
ve aşkın bir varlık ile olan ilişkisini ifade eder. Din ile maneviyat aynı şey değildir. deneyimlemelerinin bir yolu olsa da maneviyatın kendisi ile aynı şey değildir.
Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzak, materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır. Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm'i, tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
Artık o insanın birinci derecede önem verdiği şey, dünyası olur. Bunun için her gün bir miktar da olsa maneviyatınızı güçlendirecek Kur'an, tefsir, hadis gibi imanı eserler okumak, dini sohbetlere katılmak, bu konuda birilerine bir şey anlatmak veya dinlemek maneviyatınızı besleyecektir.
Türk kültür evreninde, gaipten haber vermek, hastaları iyileştirmek, doğaya, eşyaya ve hayvanlara hükmedebilmek gibi çeşitli insanüstü yetiler, manevi güç göstergesi olarak değerlendirilir.
İnsanların bireysel dini davranışlarını, –bu davranışların psikolojik nedenlerini ve sonuçlarını bilimsel ilkelerden hareket ederek bilimsel yöntemlerle araştıran bilim dalıdır.
Genel olarak maneviyatın, bireysel inanç ve uygulamalar; kutsal olana ve evrene bağlı olma hissi; benliğin ve kişisel potansiyellerin gelişimi; anlam arayışı ve hayat memnuniyeti gibi konularla ilişkilendirildiği söylenebilir. Ancak maneviyatın tanımı noktasında bir uzlaşma olduğundan bahsetmek mümkün değildir.
Nur Penceresi » Dört Manevi Hastalık Ümitsizlik, Amele Güvenmek, Gurur ve Su i Zan - YouTube.
Manevi bakım ise; temeli ruhsal deneyimlere dayalı, bireylerin hayatları boyunca hastalık ve sağlıkta kendilerini daha iyi hissetmeleri için göstermiş oldukları kişisel davranışlar olarak belirtilmektedir.
Sevgi, saygı, merhamet, cömertlik, sorumluluk gibi değerler manevi değerler olarak ifade edilebilir. Nesilden nesile aktarılan manevi değerler; sevme, sevilme, ait olma, kendini gerçekleştirme gibi bireyin ruhî gereksinimlerini karşılayan en başat ihtiyaçlardandır.
Çünkü insanda “rûh” adı verilen mânevî yapı, dâimâ mânevî bir doyum arayışı içindedir. Rûhanî hayat, insanın Rabbına karşı kulluk görevleri sırasında yaşadığı rûhî derinlik ve engin mânevî hâldir. “Mânevi hazz” ve “zevk” diye de ifâde edilebilecek bu yapı İslâmî hayatta tasavvuf adıyla şekillenmiş bulunmaktadır.
1.) Bakıma muhtaç kişinin, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olmak. 2.) Hayatını gözden geçirebilmesi için cesaret verici telkinlerde bulunmak. 3.) Sabırla ve dikkatle dinlemek. 4.) Kişinin, inanç ihtiyaçlarını desteklemek ve ibadetlerini yerine getirmede yardımcı olmak.
Manevî İnsan Modeli, insanın ruha (nefse) bağlı manevî kaynaklara (hasletlere) sahip olduğu temelinden hareketle insanın Yaratan tarafından yaratılmış en şerefli yaratık (eşrefi mahlûk) olduğu tezine dayanan bir modeldir.
Manevi destek, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir kişinin sağladığı yardım veya desteği ifade eder. Manevi destek, bir kişinin zor zamanlarda güçlü kalmalarına, umutlarını korumalarına ve hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans programına ilgili fakültelerin ilahiyat, islami ilimler, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik bölümlerinden mezun olanlar başvurabileceklerdir. Manevi Danışmanlık ve Rehberlik (MDR) tezli ve tezsiz yüksek lisans programına başvuruda yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri