Oyun oynanan ortam (mekan), oyunun kalitesini ve seviyesini belirler: Oyunu bire bir etkileyen en önemli faktör mekandır, yani oyunun oynandığı ortamdır.
televizyon, telefon, tablet çocukların en iyi oyun arkadaşı olmuştur. Bu araçlarla vakit geçirmek çocuğun oyun sürecini etkiler. Oyunlarını sınırlandırıp, tamamen yerine geçebilir. Bunun birlikte çocuğun genel özellikleri, kişisel tercihleri, materyal seçimi ve oyun ortamı çocuğun oyun tercihini etkileyebilir.
Empati becerisini pekiştirir. Farklı bakış açılarını keşfetmesine fırsat tanır. Yeni bilişsel yeteneklerini geliştirmesine ve üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Gerçek hayattaki bir çok farklı sosyal rolü deneyimleyebilir. • -mış oyunlarında hayatı kontrol edilebilir olduğunu hisseder, rahatlar.
Zihinsel gelişiminde oyunun etkisi: Oyun, çocuğa çevresini araştırma, objeleri tanıma ve problem çözme imkânı sağlamaktadır. Büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, sayma, zaman, mekân gibi pek çok kavramı eşleştirme, sınıflandırma, sıralama ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri öğrenmesini de sağlamaktadır.
OYUNUN ÖNEMİ
Motor becerilerini, sosyal ve duygusal gelişimini ve zihinsel gelişimini etkilemektedir. Oyunun sosyal boyutu kişilerarası ilişkilerdeki gelişimi, bilişsel boyutu ise nesnelerle temas ve nesne kullanımındaki gelişimi ele almaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi ile gerçekleşir. İç salgı bezlerinin ve hormonların salgılanması kişinin büyümesini, fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır.
Büyümeyi etkileyen faktörler arasında genetik, beslenme, hormonlar, metabolik ve psikososyal durum, kronik hastalıklar sayılabilir. Genetik faktörler hem doğum öncesi hem de doğum sonrası büyümeyi etkiler.
Eğitimcinin oyun için gereken planlamayı yaptıktan sonra oyun etkinliğini uygulamaya geçmesindeki ilk adım oyun oynanacak yerin hazırlanmasıdır. Seçilen oyunun planda belirlenen mekânı önceden gözden geçirilmelidir. Oyunda çocuk için tehlike yaratabilecek nesne ya da durum olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Piaget'ye göre oyun “kendi içinde bir bütündür, doğaçlamadır, eğlenceli bir etkinliktir, belli bir sıra ve mantık gerektirmez, çatışmalardan uzak, özgür bir ortamdır, içten güdümlüdür”. Oyun, çevredeki nesneleri ve olayları keşfetme, araştırma ve deneme etkinliğidir.
Büyümeyi etkileyen ana salgı bezi hipofiz bezidir. Salgıladığı büyüme hormonu ve ergenliği uyarıcı hormonlar yetişkinlikteki boy seviyesine ulaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tiroid bezi, böbreküstü bezi ve kızlarda yumurtalıklar, erkeklerde testislerden salgılanan hormonlar da büyümeden sorumlu diğer hormonlardır.
İnsanlarda büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler genetik, çevresel ve beslenme olarak üç gruba ayrılır. Bu faktörler insanların fiziksel, psikolojik ve zihinsel arak gelişmesini sağlar.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
Gelişimde iç ve dış faktörler sol oynar. Kalıtım, sağlık durumu ve duygusal durum gibi iç faktörler ve iklim koşulları gibi dış faktörler. İnsan gelişimi çok yönlü ve karmaşıktır. Tüm süreçler birbirini etkiler ve iç içe geçmiş durumdadır.
Sosyal becerilerin gelişiminde aile yapısı ve genişliği, sosyo ekonomik ve kültürel düzey, anne baba tutumları ve değerleri, akranlar, oyun, cinsiyet, yaş ve çocuğun engelli olup olmaması gibi faktör- lerin etkili olduğu söylenebilir (Akman ve Gülay, 2006; Karabulut Demir ve Şendil, 2008; Durualp ve Aral, 2009; ...
Büyüme üzerine en çok etki eden iki hormondan biri büyüme, diğeri tiroit hormonudur. Büyüme hormonu beyin bölgesinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır.
Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlardan (fındık, ceviz, badem vb.) oluşur. Bu gruptaki besinler, temel olarak protein ve ek olarak büyümede oldukça önemli olan demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinden zengindir.
Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler ise aşağıdaki gibidir: Kalıtım faktörü: Çocuklar ebeveynlerinin fiziksel özelliklerini taşırlar. Örneğin uzun boylu kişilerin uzun, kısa boylu kişilerin kısa çocukları olabilir. Benzer şekilde göz bozuklukları ve çeşitli hastalıklar da kalıtım yolu ile çocuklara geçebilir.
Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılan başlıca ölçütler: vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut bölümlerinin birbirine oranıdır (4). Bu ölçümlerle geliştirilen standartlar, herhangi bir çocuğun büyüme durumunu saptamada örnek olarak kullanılır.
Büyüme, hücre ve organın boyut ve hacmindeki artıştır. Gelişme ise büyüyen hücre ve organın fonksiyon kazanmasıdır. Büyümeyi izlerken kullanılan yöntemler; boy, kilo, baş çevresi ve vücut bölümlerinin birbirine oranlarıdır. Bu ölçümler düzenli olarak takip edilir ve büyüme hızı değerlendirilir.
Gelişim dönemlerindeki yaşlar, değişik kaynaklara göre farklılık göstermektedir. Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Bütün oyunlarda bulunan, olmazsa olmaz olan altı temel oyun öğesi: Aksiyon, Hedef, Kurallar, Nesne, Oyun Alanı ve Oyunculardır.
Çocuğun çevresini tanıması, düşünmeyi öğrenmesi, ilişkiler kurma becerisini kazanması, yeteneklerini geliştirmesi oyun ile olur. Çocuk gerçek yaşamını oyun ile sembolleştirir. Çocuğun bu uygulaması, zihinsel gelişimini, kişilik gelişimini, sosyal gelişimini kısaca yaşama uyumunu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri