Viskiler oda sıcaklığında saklanmalı (18-24°C) ve yüksek ısı değişimlerine maruz bırakılmamalı. Ortam çok nemli ya da çok kuru olmamalı. Viskiler direkt güneş ışığı alan yerlere koyulmamalı. Mantar kapaklı şişeler mutlaka dik olarak muhafaza edilmeli.
Viskinin direk gün ışığı almayan bir noktada ve oda ısısında olması öneriliyor. Bu yüzden viskilerinizi buzdolabında saklamaktan kaçının. Mantarın hızla soğuması sertleşmesine yol açabiliyor ve şişe hava alabiliyor. En iyisi ısısı çok değişmeyen bir ortamda bulundurmak.
Viskinizi tüm karakteristik özelliklerini koruyarak, yıllarca saklamak istiyorsanız, kapağı sıkıca kapalı bir şişede, serin ve gölge bir yerde tutmanız yeterli. Ne çok serin ne de çok sıcak bir yer seçin, maksimum 19 derece diyebileceğimiz oda sıcaklığı ideal.
Viski içimini kolaylaştırmanın en direkt yolu viski soğutmaktır. Viskiyi soğuturken bol buz koymak ya da şişeyi çok uzun süre buzdolabında bekletmek yerine, içimden 10-15 dakika önce soğutmaya başlamak, aromaları belli bir ölçüde muhafaza etmenize olanak sağlayacaktır.
Evet. Viskiye buz attığınız takdirde önce sulanma meydana gelir, bu sulanma sebebiyle alkolün derecesi aşağıya iner ve içim biraz daha rahatlamış olur. Tabii ki soğuma da alkolün daha rahat bir şekilde aşağı inmesine müsaade eder.
İlgili 34 soru bulundu
Malt viskiye asla buz konmaz. Sadece birkaç damla iyi su ekleyebilirsiniz. Bu su, aromaların belirginleşmesini sağlayacaktır.
Özetle, Yazının başında da söylediğim gibi viskiyi ister buzlu, ister buzsuz, ister birkaç damla su ile, ya da isterseniz kola ile tercih edebilirsiniz. Burada doğru ya da yanlış yoktur. Viski bir keyif içkisidir ve önemli olan viskiden en çok nasıl keyif alıyorsanız o şekilde içmenizdir!
Bu yüzden viskinin tadını olumsuz etkileyebilir. Viskiyi kesinlikle buzdolabına koymamanız gerekiyor. Çünkü, bir zaman sonra viskinin içindeki gözle görünemez partiküllerin görünür hale gelmesine ve viskinin bulanmasına yol açıyor. Bu nedenle viskiyi soğuk içmek istediğinizde, içine birkaç küp buz atabilirsiniz.
Viski bozulur mu? Viski yüksek alkollü bir içki türü olduğu için bozulması mümkün değildir. Bunu hem açılmış hem de açılmamış viskiler için söyleyebiliriz.
Sek içeceğiniz viskinin aynı zamanda oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Özellikle alkol oranı yüksek olan viskileri su ile seyreltmeyi deneyebilirsiniz. İçimini daha yumuşak bir hale getirecektir. Bunun en sağlıklı yolu, viskiye pipet ile su eklemektir.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
En kolay çözümlerden biri ağzını streç folyo ile kapatmak. İçine hava giremeyeceği için seneyi bile geçebilen sürelerde saklayabilirsiniz. Ben genel prensip olarak açtığım bir viskiyi 6-8 ay içinde bitirmeye çalışıyorum.
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Sek İçim. Viskiyi keyif için içiyorsanız dilediğiniz gibi içebilirsiniz fakat eğer tatmak ve kadehinizdeki viskinin tüm kokularını, aromalarını maksimum miktarda almak istiyorsanız en ideali viskiyi sek bir şekilde ve oda sıcaklığında içmenizdir.
Gigapat. Alkol alışkanlığınız yoksa Max 3. bardakça viski çarpar.
Viski Ne Zaman Karafa Konur
Bazı viskiler havalanınca farklı aromalar sunabiliyor ama şarap gibi mutlaka havalandırılması gereken bir içki değil. Direkt şişeden koymak yerine önce karafa koymak ve onunla servis yapmak çok daha şık ve özel bir deneyim yaratıyor.
Viskinizden alacağınız ilk yudum algınızı tanımlamaya yardımcı olur. Alkol içeriği ne olursa olsun, viskiyi denerken ağızda herhangi bir tahriş ya da yanma hissetmemeliyiz. Eğer içtiğiniz viskinin alkol oranı ağzınızı uyuşturacak kadar fazlaysa, viskinin tadını çıkartmayı başaramayacaksınız demektir.
Sebebi sadece buz değildir, sek içseniz dahi bardağın yarısı boş bırakılır, bu konyak içerken de böyledir, aslında şarap içerken de. Sebebi buharının bir miktar bardağın içinde kalması, böylece içkinizi içerken kokusuna da maruz kalmanızdır.
Viskinin en güzel içildiği saatler akşam yemeğinden önceki saatlerdir. Viskiyi bu saatlerde içmek günün yorgunluğunu atmanıza yardım eder. Akşam yemeğinden önce akşam yemeğinden sonra birer kadeh içilen viski ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Bunun aşırıya kaçırırsanız uykunuzu getirir.
Viskiye buz konur mu? - YouTube. Tek malt viskilere buz konulması tadını bozduğu için çok tercih edilmez ve önerilmez.
Viski, limon suyu ve şeker şurubunu buz dolu Highball bardağınıza koyun ve soda ile tamamlayın. Pipet veya karıştırma çubuğu ile hafifçe karıştırın. Son olarak portakal veya limon dilimi ile süsleyebilirsiniz.
Eğer amacınız evde tadım yapmak ise Glencairn ve Copita bardakları bence en ideal viski bardaklarıdır. Fakat, eğer amacınız tadım değil de günlük içim ise “geleneksel viski kadehi” tumbler her zaman doğru bir tercih olacaktır.
aç karnına içmekten kaçınmaya özenin, özellikle malt viskileri. hem aç karnına midenizi yakabilir, zarar verebilir; hem de hatırı sayılır miktarda tükettikten sonra daha siz farkına varmadan kontrolü elden kaybetmenize sebep olabilir. yok illa içcem diyosanız, içtikten sonra birşeyler tüketin. ama unutmayın, malt viski ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri