O tanıma göre “Tefsir, Kur'an'ın anlaşılması, manalarının beyan edilmesi, hüküm ve hikmetlerinin istihraç edilmesiyle uğraşan; bunun için nahiv, sarf, beyân, usûl-i fıkıh, kıraat, esbâb-ı nüzul, nâsih ve mensûh gibi ilimlerden yardım alan bir ilimdir.” (Suyûtî 1996: II/1191).
Tefsir: Açıklayan, kapalılığı gideren, haber veren, fısıltı yapan anlamındadır. Kur'an ayetlerinin yazıldığı döneme ait Arapça dilbilgisi (belağat, bedii, beyan), varsa ilgili hadis rivayetleri ve kontekst (konu, bağlam, İslami literatürde esbab-ı nüzul) özelliklerini kullanarak açıklamaya çalışan bilim dalıdır.
Yine bir takım sorunlar içermekle birlikte, tefsir ilminin belli bir terminolojisi ve tefsire ilişkin çeşitli tasnifler vardır. Bu durumda bunların yerindeliğini sorgulayan faaliyetler, tefsir ilminin bir nevi üst dilini oluşturmaya yönelik çalışmalar olarak nitelendirilebilir.
Tanım: Kur'an-ı Kerim'de yer alan bazı âyetlerin bir takım bilimsel keşif ve teoriler esas alınarak yapılan tefsirlere bilimsel/ilmî tefsir/yorum denir.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
İlgili 17 soru bulundu
Bu dönemde yazılan tefsirlerde, rivayetle beraber dirayet tefsiri de kendini göstermiştir. Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
Tefsir, doğrudan Kur'ân'ın anlaşılmasını konu edinen bir ilimdir. Kur'ân'ın anlaşılması ise Müslümanlar için son derece önemlidir. Bu yüzden Kur'ân'ı doğrudan konu edinen tefsir, tarihi boyunca yakından izlenmiş ve çeşitli tenkitlere uğramıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan meal kelimesi, bir metnin ya da olgunun anlamı demektir. Fesr kökünden türetilmiş olan tefsir sözcüğü ise bir şeyi açıklığa kavuşturmak, detaylı bir şekilde açıklamak ve yorumlamak anlamına gelir. Dinimizde her iki kelime de sözlük değil terim anlamında kullanılır.
Tefsir kitabı okumak için de muhakkak Kur'an ilimleri diye bilinen hazırlık kitaplarından biri okunmalıdır. Daha sonra da tefsir kitapları okunmalıdır.
Tefsir yüksek lisans programı, Kur'an-ı Kerim'in anlam ve yorumunu inceleyen bir programdır. Bu program, Kur'an'ın ayetlerinin anlamını ve anlamlarını keşfetmeyi amaçlayarak, Müslümanların İslam dinine daha iyi anlayış kazanmalarını hedefler.
Tefsir, diğer din bilimleri arasında İslam dininin temel kaynağı Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasında ilk aşamayı oluşturan ve Kur'an-ı Kerim'in açıklanmasını amaçlayan bilim dalıdır. Kur'an'ı kaynak edinen diğer dinî bilim dallarına da Kur'an-ı Kerim'in anlaşılması konusunda sağlıklı bir zemin hazırlar.
Halkımız, eğitim seviyeleri ne olursa olsun tefsirleri bilgi kaynakları olarak görmelidirler. Bu takdirde Fahreddin er-Râzî'nin, Kurtubî'nin, Şevkânî'nin, Elmalılı Hamdi Efendi'nin, Seyyid Kutub'un, Mevdûdî'nin ve Süleyman Ateş'in tefsirleri bizi Kur'ân'ın âyetlerini açıklama bakımından mutlak doğrulara götürmez.
Kur'an'ın Hz. Peygambere nazil olması ve Kur'an'ı açıklamak için bizzat Allah tarafından görevlendirilmiş olamsı onun tefsirini önemli kılmaktadır. Hz. Peygamber Kur'an'ı farklı şekillerde tefsir etmiştir.
Tefsirlerin farklı farklı olması Kur'an ve Sünnetin yapı ve tanzim olarak buna elverişli olmasından ileri gelir. Yani Allah ve Resulü (asv) kasti olarak farklı yorumlara sebep olacak kapıyı açmışlardır.
İslam alemi ve Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olan Camiul Beyan ve Tarihu'l Ümem Ve'l Mülük adlı eserleriyle bilinen büyük tefsir, hadis, tarih ve fıkıh alimidir İmam Taberi. Asıl adı Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî et-Taberî el-Bağdâdî'dir.
Herkes seviyesine göre dilediği kitap ya da kitapları seçebilir. İslami açıdan kendini geliştirmek isteyenler için önemli kaynaklar olduğunu belirtebiliriz. İslami açıdan aklınızdaki tüm soruların cevaplarına yanıt bulabilirsiniz. İslami açıdan tam donanıma sahip olmak için tefsir kitapları okuyabilirsiniz.
İmam-ı Azam, İmam-ı Şafii, İmam-ı Malik ve Ahmed bin Hanbel, İmam-ı Gazali, Süyuti, Necmeddin Ömer-i Nesefi, Fahreddin er-Râzî, Kadı Beydavi, Seyyid Şerif Cürcani, İbn Kesir.
Farz-ı ayn olan fıkıh kitaplarını okumayıp, tefsir okumak, caiz değildir. Zaten, bizim gibi mukallidlerin, tefsirden fıkıh bilgisi öğrenmesi imkansızdır. Cehenneme gidecekleri bildirilen 72 fırkanın âlimleri, tefsirlerden yanlış mana anladıkları için, sapıttılar.
Tefsir ilminin amacı, Kur'an lafız ve ibarelerindeki murad-ı ilâhîyi en nesnel şekilde keşif ve beyan etmektir.
Bir dinî ilim olan tefsirin amacı; insanı dünya ve ahirette mutluluğa ulaştırmaktır. Allah'ın kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i Cenab-ı Hakk'ın maksat ve isteğine uygun bir şekilde anlayıp açıklamak, ondan hükümler çıkarma kudretini kazandırmaktır.
Neşredilmis bir çok kıymetli eseri bulunan İbn Kesir'in, bu asırlar boyunca büyük istifadelere vesile olan tefsiri değerli ilim adamı, pek çok ilmî ve İslâmî eseri bulunan Doç. Dr. Abdülvehhab Öztürk Türkçeye tercüme etti. 10 büyük boy cilt olan ve 6 bin sayfadan oluşan eser, tam metin ve eksiksiz tercümedir.
Tercüme, tefsir ve meal
Tercüme bir metnin hiçbir yorum katmadan diğer dile aktarılmasıdır. Kur'an'ın tercüme edilebilir olup olmadığı uzun tartışmaların konusu olmuştur. Uygulamada ise meal denilen yarı tercüme anlatımlar tercih edilmiştir. Meâl Kur'an ayetlerinin yorumlu tercümesi, tefsir ise ayrıntılı açıklamasıdır.
Abbas gibi önde gelen müfessir sahâbîlerin Resûl-i Ekrem (asm)'den intikal eden yorumları kullanarak, Kur'an'ın tamamına yakınını tefsir ettikleri (Taberi, I, 75) bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri