Oyunların hobi olması hakkında Evet, video oyunları oynamak bir hobi olarak kabul edilebilir. Oyun oynamak bir tutkudur ve eğlencelidir de.
Genel tanımıyla oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir (tdk: 2017).
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
Oyun çocukların gelişim gösteren beyinlerinin yapısını önemli şekilde etkiler. Duyguları düzenleme, plan yapma ve sorun çözme gibi işlevlerin yerine getirilmesinden sorumlu olan prefrontal korteksteki sinir hücrelerinin bağlantılarını güçlendirir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu sorunun cevabı : Evet. Oyun oynamak zekayı geliştirir. Oyun ortamları çocukların bilişsel, sosyal, dilsel ve duygusal gelişimlerinin sağlanması bakımından oldukça önemli alanlardır. Çocuklar oyunlar ile dünyayı keşfetmeye çalışırlar, ve yeni beceriler öğrenirler.
toplumsal kuralları, haklarını ve mücadele etmeyi oyun içerisinde algılar, sonra anlar, sonra da öğrenir ve geliştirir. Oyun, fiziksel, sosyal, zihinsel, psikolojik ve duygusal yönden çocuğu etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
Eğlenceli ve neşeli bir oyunla salgılanan endorfin stresinizi azaltırken, kendinizi psikolojik olarak iyi ve keyifli his etmenizi sağlayarak depresif duygulanımın azalmasına yardımcı olabilir. Bilişsel becerilere dayanan oyunları çocuğunuzla oynamak sadece onun değil sizin de dikkatinizi ve belleğiniz güçlendirir.
Bu bağlamda, çocukların en temel ihtiyaçlarından biri oyundur. Bu ihtiyaca bağlı olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, çocuğun olduğu her yerde oyun vardır. Oyun, âdeta çocuğun hayatının gayesidir.
Oyun, çocuğun motor ve zihinsel gelişiminde önemli rol oynar. Oyun sırasında ve oyuncaklarıyla oynarken kas kontrolünü, el-göz koordinasyonunu sağlamayı öğrenirken, plan yapma, sorun çözme, sonuca ulaşma gibi bilişsel yetenekleri geliştirme fırsatını da yakalar.
Oyun oynamak çocuğun zekasını, insanlarla iletişim kurma yeteneğini, hayal gücünü, kelime hazinesini, dikkat toplama – konsantre olma becerisini, yaşam enerjisini olumlu etkiler ve ayrıca enerjisini boşaltmasını sağlar.
Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel oyun oynarlar. Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, motor, sosyal- duygusal gelişim alanlarını destekleyici rolü vardır. Oyun; çocuğa araştırma, gözlem yapma, keşfetme, yeni beceriler geliştirme ve başarısızlık endişesi duymadan istediği kadar deneme yapma fırsatı sunar.
Oyun; çocuğun kendinin başlattığı, doğal olarak güdülendiği, belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen, zevk unsuru taşıyan, enerjisini boşaltmasına yarayan ve kendine özgü davranışlardan/kurallardan oluşan bir etkinliktir.
Oyun alanı çocukların dünyasıdır. Çocuklar oyun oynarken hem duygusal hem zihinsel hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılar. Oyun çocukların, hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal becerilerini geliştirirken yaratıcılıklarını kullanmalarını da sağlar.
Çocuk oyuna kendi yaşantısından bir şeyler katar ve oyunla yaratıcığını geliştirir. Kendine olan özgüveni artar, duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğrenir. İşte oyun, bilinenin ve görünenin aksine çocuğu hayata hazırlayan önemli bir etkinliktir. Eğitimci oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde tanıma fırsatı bulur.
Oyun oynamanın çocuk için hak olarak tanımlandığı çerçeve sözleşmeyi dile getirelim. 1990 yılında yürürlüğe giren ve 196 ülkenin imzacı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinin 31. maddesi oyun hakkını tanımlayarak, seksek oyunumuzun ilk üç karesinde belirttiğimiz gerçekliğe işaret eder.
İSTANBUL, (DHA) - 'Oyuna Genç Bakış' başlıklı panel öncesi çocuklar için oyunun önemine değinen İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
Yapılan birçok araştırma ise , oyun bağımlılığının anksiyete, depresyon, obezite, uyku bozuklukları ve stresle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Video oyunuyla ilgili sağlık sorunları, sürekli zorlanma yaralanmalarına, cilt bozukluklarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
İnsanlar, stresli ve yoğun iş hayatlarından uzaklaşmak ve rahatlamak için dijital oyunları tercih ederler. Aynı zamanda, dijital oyunlar bir sosyalleşme aracıdır ve birçok insan, arkadaşları ve aileleri ile birlikte oyun oynarlar. Birçok kişi için bir iş fırsatı da sunar.
Çocukların oyun oynamasını bir hak, bir sorumluluk olarak kabul etmek, toplumun tüm bireylerine benimsetmek ancak bu konuda uygun ulusal ve uluslararası sosyal politikalar üretmek ve bu durumu yasal düzenlemelerle hayata geçirmekle olur.
Oyun oynamak çocuğun beslenme, sağlık, barınma ve eğitim gibi en temel ihtiyaçları arasında yer alan yasalarla da güvence altına alınmış bir çocuk hakkı. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nin 31. maddesi çocuğun oyun hakkını tanımlıyor.
Çocuk oyunlarının büyük çoğunluğunda kurallar vardır, dramanın kuralları önceden belirlense de tartışılabilirliği, hatta değiştirilebilirliği daha fazladır. Çocuk oyununda sonuç önemlidir, kazanmak ve kaybetmek (yanmak, oyun dışı kalmak) söz konusudur.
Beyin egzersizleri yapmak
Sudoku, yapboz, kart oyunları, zeka geliştiren bilgisayar oyunları gibi aktiviteler beyin egzersizleri için ideal. Bu tip egzersizler nöronlar arasında yeni köprüler kurar ve yeni sinopsisler oluşturur.
Uzmanlar, uzun süre telefonla ve bilgisayarla uğraşmanın beyne zarar verdiğini söylüyor. Başta fiziksel anlamda zararlı olan bu davranışlar göz bozukluğu ve zeka geriliğine kadar gidebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri