Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Oyun terapisi 2-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir. Çocuklar genellikle 2-2.5 yaşlarında sembolik oyun (-mış gibi oyunlar, örneğin evcilik, doktorculuk gibi) oynamaya başlarlar. Oyun terapisi de çocukların sembolik oyun oynamaya başlamasıyla birlikte uygulanabilir.
Oyun terapisi en çok 2-8 yaş arasındaki çocuklar için önerilir. Bazı durumlarda, 9-12 yaş arasındaki çocuklar için de kullanılır. Oyun terapisi, aşağıdaki belirtileri gösteren çocukların tedavisinde kullanılan etkili terapötik bir yaklaşımdır: Kaygı bozukluğu, stres, korku.
Ders çalışma ve okuma problemi olan çocuklara, Çekingen, Özgüveni düşük çocuklara, İçe çekilmiş ve sürekli mutsuz olan çocuklara, Uygunsuz davranışlar sergileyen çocuklara da, oyun terapisi uygulanmaktadır.
Uyku ve Yeme Bozuklukları, Kardeş Kıskançlığı, Anksiyete ve Takıntı Sorunları, Erken Yaşam Depresyonu, Saldırgan Davranışların Sürekliliği, İstismarcı Psikoz, Ölüm veya Boşanma Süreci, Hiperaktivite, Sosyal Beceri Bozukluğu gibi sorunların oyun terapisi yoluyla profesyonel olarak ele alınması amaçlanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
300 TL - 650 TL
Profesyonel ve güvenilir Oyun Terapisi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Oyun Terapisi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
Not: UZAKTAN ÇEVRİMİÇİ EĞİTİMLERDE GENEL KABUL OLARAK 1 DERS SAATİ MİNUMUM 15 DAKİKA VE MAKSİMUM 25 DAKİKADIR. Eğitim programımızın 75 saat uzaktan eğitim şeklinde Offline ve 25 saat süpervizyon eğitimi online olarak gerçekleşecektir.
Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar arasında bebekler, oyuncak arabalar, kuklalar, kukla evleri, bloklar, oyun hamurları, resimler, oyun setleri, oyunlar ve oyun alanları bulunur. Bu oyuncaklar, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için kullanılır.
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Oyun terapisi, çocuğun kişisel gelişimine fayda sağlayarak çocukların bilişsel ve sosyal yönlerinin gelişmesini, kendilerini ve duygularını rahat bir şekilde anlatabilmesini sağlar. İçe kapanıklığını ortadan kaldırır. Bu terapi çocuğa, oyun yolu ile özgüven ve cesaret sağlar.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Oyun terapisi seansları her çocukta değişebilmekle birlikte en az haftada bir olarak düzenlenir. Terapinin süresi yine çocuktan çocuğa değişebilir, sonlandırmaya terapist çocuğun geldiği düzeye göre karar verir.
Hastanemizde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde Oyun Terapi ve Bebek Gözlem Odası Açıldı.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Oyun terapisi; çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim alan uzman kişi tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir.
Genel olarak, oyun terapisi seansları en az 6 seans, en fazla 20 seans olabilir. Seanslar haftada bir kez yapılabilir ve her seans yaklaşık 45-60 dakika sürebilir. Çocuğun ihtiyacına göre seanslar arasındaki süre de farklılık gösterebilir.
Terapist çocukla aynı seviyede oturur ve önce oyunu anlatır. Terapist terapi uyguladığı çocuğun yaşında hissedilebilen duyguları kağıda yazar. Çocuk okumayı bilmiyorsa bu duyguları ifade eden semboller kullanır. Terapist duygu sembollerini veya duygunun adının yazılı olduğu kağıtları çocuğun önüne dizer.
İdeal bir oyun odası ses geçirmemeli, lavabosunun olması gerekiyor, kolay temizlenebilen, aydınlık, dolapların ulaşabileceği yükseklikte olduğu oda olmalıdır. Açık raf sistemi ile çocukların oyuncakları rahatça görebildikleri ve uzanıp alabilecekleri bir ortamları olmalıdır.
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
İlk seansta çözüm odaklı terapistler danışanın dikkatini sorunun yapısı içinde yer alan istisnalara da çekerler (Miller vd., 1996). Örneğin: "Kendini iyi hissettiğin ve senin için durumun daha iyiye gittiği zamanlardan söz eder misin bana?" sorusu bu duruma bir örnektir.
Oyun terapisti olmak için üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp ve çocuk gelişimi bölümlerini tamamlamak, istenen bir eğitim derecesidir. Türkiye'de oyun terapistliği mesleğini yerine getirmek için klinik psikoloji üzerine eğitim almak şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri