Huzursuz bacak sendromu özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteren bir nörolojik hastalıktır.
Huzursuz bacak sendromunun belirtileri, genelde bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla her iki bacak da etkilenmektedir. Nadir olarak kollarınızda da rahatsızlık veren hisler yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlık hissi genelde batma, yanma, karıncalanma, kaşınma ve elektriklenme şeklinde tarif edilmektedir.
Huzursuz bacak sendromu iki bacakta mı yoksa tek bacakta mı görülür? Semptomlar genellikle tek bacakta rahatsızlık hissi biçiminde başlar. Hastalığın şiddetli seyrettiği olgularda her iki bacak veya kalçalar, gövde, kollar hatta yüz gibi bedenin diğer bölümlerinde de rahatsızlık hissedilebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Kimlerde ve Ne Sıklıkla Görülür? Huzursuz bacak sendromu toplumun yaklaşık yüzde 3 ile 10'u arasında, erkekler ve kadınlarda eşit oranda görülür. Genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkar, ancak çocukluklarda da rastlanır.
D vitamini eksikliği: Huzursuz bacak sendromu birçok otorite tarafından dopamin salınımının bozulması ile ortaya çıkan bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla dopamin salınımında veya ileti sisteminde oluşacak bir bozukluk huzursuz bacak sendromu olarak ortaya çıkabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Aynı şekilde, semptomların şiddetinde dalgalanma görülmesi de yaygın bir durumdur. Huzursuz bacak sendromunun belirtileri aralıklarla belirli bir süre ortadan kaybolabilir, ancak hemen her vakada geri dönecektir.
Huzursuz bacak sendromu karbonat eklenen su ile de tedavi edilebilir. Alkali duruma gelen su ile bacak ağrıları dindiğinde, hastalar da rahatlar. Gün içinde içeceğiniz suya bir çay kaşığı karbonat ekleyerek, bu rahatsızlığı evinizde iyileştirebilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Fizik Tedavi
Hafif düzeyde huzursuz bacak sendromu semptomları olan hastalarda, çeşitli yan etkileri olabilecek ilaçları reçetelemeden önce, farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri denenmelidir. Uyumadan önce germe egzersizleri gibi hafif-orta dereceli fiziksel aktivite, sıcak banyo işe yarayabilmektedir.
Huzursuz bacak sendromlu hastaların üçte birinde nöropati (sinir kılıfı veya gövdesinde hasar) çıkması nedeniyle EMG yapılır. Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir.
İkincil Huzursuz Bacak Sendromunda neden olan etken bulunup tedavi edildiğinde (demir eksikliği gibi) hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir.
İçindekiler: Siyah Hardal Yağı, Alabalık Yağı, Hint Yağı, Isırgan Yağı, Kafur Yağı, Kapsaisin Yağı, Kara Biber Yağı, Kekik Yağı, Nane Yağı, Okaliptüs Yağı, Papatya Yağı, Susam Yağı Yağı. Düzenli kullanım ile huzursuz bacak sendromundan dolayı meydana gelen bacak ağrılarında kesin bir sonuç elde edilir.
Demir eksikliği veya demir eksikliği anemisinin belirtilerinden biri de, huzursuz bacak sendromudur.
Öz: Amaç: Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) antidepresan (AD) kullanımıyla sıklıkla ilişkilendirilmektedir.
Kan testleri sonucunda anemi, diyabet veya böbrek fonksiyonları incelenebilir. Çünkü bu üç etken huzursuz bacak sendromunun önemli tetikleyicilerinden olabilmektedir. Bazı durumlarda tiroid hormonunun düşüklüğü de huzursuz bacak sendromuna neden olabilir. Bu nedenle hormon testleri de uygulanabilir.
Huzursuz bacak sendromu, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sülük insan vücudunda kan akışını sağladığı için hastalığın neden olduğu sendromu ortadan kaldırır ve hastalığın oluşumunu engeller.
Kuyruk sokumu bölgesine yapılan hacamat prostat, basur, adet düzensizliği sorunlarına iyi gelir.
Yöntem olarak, hastaya kulak ve vücut akupunkturu birlikte uygulanır. Hasta daha ilk seansta rahatlamaya başlayarak tedaviye cevap verir. Ortalama 8 -10 seans sonunda tedavi tamamlanır.
Nörolojik ve psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk nörolojik veya psikiyatrik nedenlere bağlı olabilir. Psikiyatrik nedenler: Huzursuzluk; yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), şizofreni ve bipolar bozukluk gibi nazı psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanabilir.
İç sıkıntısı yaşayan bireylere kafa dağıtıcı etkinlikler ile uğraşması önerilmektedir. Spor yapmak, film izlemek, arkadaşlar ile vakit geçirmek, yürüyüş yapmak, internetten insanı mutlu eden videolar izlemek ve fotoğraflar ile ilgilenmek bu etkinlikler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri