Petibör; bir çeşit bisküvidir. Orijinali Fransızca "Petit Beurre" kelimesinden gelen bu bisküvi çeşidi, halk arasında petibör ve pötibör kelimelerine dönüşmüştür. Buğday unu, Şeker, Ayçiçeği yağı, Süt tozu, Tuz, Kabartma tozu.
Bisküvinin dört köşesindeki yuvarlak çıkıntılar 4 mevsimi, üzerinde bulunan 24 delik ise günün 24 saatini temsil ediyor. Günün her saati, her mevsim, yıl boyunca yenilebilir mesajı veriyor. Peki, Ülker Pötibör nasıl doğdu? Pötibör, Asım ve Sabri Berksan kardeşlerin, 'Ülker' markalı ilk ürünü.
İçindekiler; Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm), invert şeker şurubu, tam yağlı pastörize süt (%2,5), kabartıcılar (amonyum hidrojen karbonat, sodyum hidrojen karbonat, disodyum difosfat), peyniraltı suyu tozu (süt), tuz, aroma verici, un işlem maddesi (sodyum metabisülfit).
1870 civarında Belçikalı usta fırıncı Edouard de Beukelaer tarafından icat edildi ve başlangıçta le petit prince fourré ("küçük, dolu prens") olarak adlandırıldı.
1944 yılında Eminönü Nohutçu Han'da küçük bir atölyede Ülker markalı ilk ürün olan pötibör bisküvi üretildi ve kısa sürede tüketicinin beğenisini kazandı. Ülker Pötibör halen Türkiye'nin en sevilen bisküvi markalarından biri olma özelliğini taşıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Alerjen Uyarısı
Gluten,süt,sülfit içerir.Eser miktarda yumurta, fındık ve soya içerebilir.
Eti Petit Beurre bisküvi'de %6 olarak gördüğümüz süt oranı, Ülker Pötibör'de yaklaşık %50 oranında daha az olup %3,4 oranında bulunmaktadır.
Fransızca biscuit ""çifte kavrulmuş", iki kez pişmiş kurabiye" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bis "iki kez" ve Fransızca cuit "pişmiş" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Fransızca sözcük Fransızca cuire "pişirmek" fiilinden türetilmiştir. )
Fransızca petit-beurre "bir tür bisküvi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca petit "küçük" ve Fransızca beurre "tereyağı" sözcüklerinin bileşiğidir.
Sırlanmamış beyaz porselene “bisküvi porselen” ismi verilmektedir. Pürüzsüz mermere benzemesi sebebiyle özellikle Avrupa'da popülerdir. Mat bir yüzeyi ve dokusu vardır. Eski zamanlarda bebek ve biblo yapmak için sıkça kullanıldığı bilinmektedir.
Türkiye'de Ticari Üretim
Türkiye'de ilk petibör bisküvi Ülker tarafından 1944 yılında İstanbul Eminönü'nde kurulan Ülker Bisküvi fabrikasında üretilmiştir. Eti 1962 yılında petibör bisküviyi üretmeye başlamıştır.
Bisküvi. Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliğini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplarda saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın.
Bisküvileri oda sıcaklığında kapaklı bir kavanozda 2 hafta, dondurarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Ülker Pötibör Bisküvi olarak satılıyor. Koli şeklinde piyasada bulunuyor. İçinde ise tam 16 adet bisküvi paketi bulunmakta.
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.
Doğu kökene sahip şekerlemeci, fırıncı ve un üreticisi olan Roman Lefêvre ve eşi Utile ile birlikte Fransa'ya yerleşmişler ve Quai de la Fosse'de ilk 'petit beurre' bisküvisini üretmişlerdir.
“Diyette petibör bisküvi yenir mi?” sıklıkla sorulan bir soru. Petibör bisküvi kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle şeker hastalarına ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlere önerilmemektedir.
eğer üçüncü bisküvi de kırıksa dördüncü bisküviyi de senin kırıp atman gerekir. çünkü neden? çift sayı bozulur. işte o üçüncü bisküvi petibörün onurunu gururunu korur.
DUVAR - Bisküvi üreticisi Eti, bazı dillerde siyahlara yönelik ırkçı amaçlarla kullanılan 'Negro' ifadesinin yer aldığı bisküvisinin ismini 'Nero' olarak değiştirdi. Şirketten yapılan açıklamada "Bir kişinin dahi mutsuz olma ihtimalini marka ismi değişikliği için yeterli bir neden olarak görüyoruz" denildi.
Eti'den yapılan açıklamada "negro" kelimesinin bazı ülkelerde ayrımcılık ifadesi olarak kullanılabilmesi nedeniyle yıllardır Eti Negro olarak satılan ürünün Eti Nero ismiyle satışa çıkacağı belirtildi.
Negro da bu ürünlerden biri. Kakaolu olması nedeniyle siyah bir bisküviye sahip olan bu ürün adını, İspanyolca siyah anlamına gelen Negro kelimesinden aldı. Fakat Negro ismi zaman içinde ayrımcı bir anlam kazandı. İnsanları ten rengine göre sınıflandırmak amacıyla kullanıldığı için ETİ, bu ismi değiştirme kararı aldı.
İlk olarak petibörlerimizi kare borcama bir sıra yerleştiriyoruz. Üstünde iki çorba kepçesi puding dökerek pudingi bütün petibörlerin üzerine yayıyoruz bu işlemi her katta uyguluyoruz, tam 5 kat oluyor. Son katın üstüne de pudingimizi sürdükten sonra geri kalan petibör bisküvileri tatlımızın yanlarını çit yapıyoruz.
Eti Finger, farklı ve klasik bir lezzettir. Çayla birlikte tüketildiğinde lezzeti ikiye katlanır ve tatlı, pasta yapımında sık sık kullanılır. Acıktığınız her an imdadınıza yetişen ve ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri