NVIDIA'nın 2018'in son aylarında sunduğu GeForce RTX 20 serisi ekran kartlarıyla oyuncuların hayatına giren DLSS (Deep Learning Super Sampling-Derin Öğrenme Destekli Süper Örnekleme) teknolojisi de yapay zekâ/derin öğrenme ile oyun grafiklerini buluşturuyor, dahası, oyun grafiklerini iyileştiriyor.
DLSS görüntüyü bozar mı? DLSS'nin amacı, görüntü kalitesini koruyarak performansı artırmaktır. Ancak, bazı durumlarda DLSS'nin uygulandığı görüntülerde hafif bir bulanıklık veya detay kaybı olabilir. Bu, oyunun ve DLSS sürümünün optimizasyonuna bağlıdır.
Nvidia DLSS 3.5, oyun dünyasına ve görüntü teknolojilerine önemli bir adım olarak tanıtıldı. Ray Reconstruction özelliği sayesinde ışın izleme deneyimi daha da gelişecek ve oyunlardaki görsel kalite artacak. Bu yeniliklerin oyun tutkunları için heyecan verici olduğu şüphesiz.
DLSS, oyunlarınızda FPS'yi artırıp güzel ve keskin grafikler oluşturmak için derin öğrenme sinir ağının gücünden yararlanır.
Decipat. WuddledWaffle dedi: RTX'li kartların DLSS özelliğini kullanmak, kartı ekstradan daha fazla yorar mı? Aksine, daha fazla FPS vereceği için işlemciye yüklenir.
İlgili 24 soru bulundu
DLSS her türlü FPS arttırır. Quality ise daha kaliteli gösterir ama daha az FPS arttırır. Aradaki farkı gözünle görsen daha iyi olur.
DLSS ayarını ultra performansa moduna aldığımızda ise FPS oranı adeta şahlanıyor ve 130'lara kadar çıkıyor. Yine 4K çözünürlükte tüm ayarlar ultradayken oynanış 40 FPS veren oyun, DLSS kalite modunda 70, dengeli modda 80, performans modunda 90 ve ultra performans modunda ise 115 FPS'e kadar çıkıyor.
RTX ve DLSS teknolojisini bünyesinde bulunduran RTX 3060, Türkiye'de kullanıcıların daha şimdiden erişmek istediği ekran kartlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
DLSS teknolojisi ekran kartını yormadan işlemci üzerinden çalışarak ısınma ve donma gibi sorunları da engellemeyi hedefliyor. Daha düşük sistem gecikmesi sayesinde hassasiyet gerektiren oyunlarda bile fark yaratıyor.
DLSS ne işe yarar 🧐
DLSS, oyunu daha düşük çözünürlükte işledikten sonra daha yüksek çözünürlükte çalışıyormuş gibi görünen bir görüntü oluşturmak için süper çözünürlüklü görüntü eğitimi bilgi tabanından bilgi çıkarımı yapar. Örneğin; 1440p'de işlenen bir oyun 4K'da çalışıyormuş gibi görünür.
NVIDIA'nın geliştirdiği GeForce GTX serisi ekran kartlarında ise DLSS ve RTX teknolojileri çalıştırılamıyor.
Oyuna girmeden önce ayar kısmında DLSS mevcut.
Her şeyden önce DLSS 3.5 RTX 2060 dahil tüm RTX kartlarda çalışacak.
Derin Öğrenme Süper Örnekleme (DLSS) Teknolojisi | NVIDIA.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
4K film için APU sistem bile ziyadesiyle yeterli. Sizin ekran kartınız oyunlarda da 4K için gayet yeterli. İşlemciniz de rahat eder.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
RTX 3060 Ti GTA V'te 74-76 FPS veriyor.
Nvidia RTX 3060 ekran kartı alarak güçlü bir orta seviye GPU sahip olmuş olursunuz. Bu güç sayesinde çok ağır olmayan oyunlarda 1440p çözünürlükte oyun oynayabilirsiniz. Nvidia RTX 3060 8 GB GDDR6 VRAM ve 4864 CUDA çekirdekleri sayesinde fiyat / kalite oranı Turing neslinden önemli ölçüde daha iyidir.
Centipat. Bilgisayarınızın GTA V için FSR ya da DLSS gibi bir teknolojiye ihtiyacı yok.
DLSS NVDIA tarafından RTX serisi kartlar yani Ampere mimarisi ile ilk kez kullanıma sunulan bir yapay zeka görüntü işleme çözümü teknolojisidir. Kısaca AI ve önden tanımlı oyun optimizasyonu sayesinde DLSS yani derin süper öğrenme mekanizması oyun içi size daha fazla FPS verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri