B sınıfı ehliyet otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
F sınıfı ehliyet lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türüdür. Bu ehliyete sahip kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma iznine de sahiptir. Lakin bu araçlar haricinde kalan araçları F sınıfı ehliyet ile kullanmak mümkün değildir. F sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.
B sınıfı ehliyet alan sürücüler B1, M, F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar dört tekerlekli motosiklet, traktör otomobil, azami yüklü ağırlığı 4250 kg'a kadar olan araçları kullanabilirler. Ülkemizde kullanılan ve en fazla alınan ehliyet türü B sınıfı ehliyet türüdür.
İlgili 26 soru bulundu
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
B Sınıfı Ehliyet
Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16'dır.
F sınıfı ehliyet, traktör kullanmak isteyen kişilerin alacakları ehliyettir. 18 yaşına girmiş olan kişiler rahatlıkla F ehliyet sahibi olabilirler. F sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M sınıfı araçları da rahatlıkla kullanabilirler.
B1 İngilizce seviyesi, Avrupa Konseyi tarafından farklı dil seviyeleri için yazılmış bir tanımlama olan Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'nda (CEFR) üçüncü seviyedir. Bu seviye, günlük konuşma dilinde "orta seviye" olarak adlandırılabilir ve bu zaten CEFR'deki resmi seviye tanımlamasıdır.
Otomatik vites araba ehliyeti üzerinde “Sadece otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor. Bununla beraber yeni sistemde manuel ehliyet sınıfı B ve otomatik ehliyet sınıfı B1 olarak kabul ediliyor.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Yeni ehliyet kategorilerinden biri olan F sınıfı ehliyet, lastik tekerlekli traktörlerin kullanımına ilişkin izin sağlayan bir sürücü belgesidir.
Yeni sürücü belgelerinde yukarıda bahsettiğimiz gibi 4 numaralı alanda bu bilgiler bulunur. 4a ehliyet veriliş tarihi, 4b ise ehliyet bitiş tarihidir. Eski ehliyetlerde ise ehliyet belge numarasının hemen altında yer alan kısımda sürücü belgesinin verildiği ve belgenin geçerliliğinin dolacağı tarih yazmaktadır.
D1 sınıfı ehliyet, minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetin kapsamı sadece minibüsten oluşmasa da, aslen minibüs kullanmak isteyenlerin D1 ehliyeti alması zorunludur. D1 sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Motosikletten kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında son zamanlarda bir artış var. Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyetle 125 cc altındaki motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları çok önemli ve gerekli" dedi.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri