Özbakım becerileri (tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlığı vb.) doğuştan getirilmeyen sonradan öğrenilerek kazanılan davranışlardır. Özbakım becerileri , zihin engelli çocukların toplum içinde bağımsız birey\kişilik kazanabilmeleri amacıyla kazandırılan becerilerdir.
Bu temel becerileri, el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği, banyo yapma, tırnak ve cilt bakımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği izler. Elbise satın alma ve bakımı, havaya uygun giyinme ve ilaç kullanımı gibi beceriler ileri düzeyde özbakım becerileridir.
Öz bakım, stresi azaltmak, sağlığımızı ve refahımızı korumak ve geliştirmek için düzenli olarak gerçekleştirebileceğimiz faaliyetler ve uygulamalar anlamına gelir.
Özbakım becerileri, çocuğun temel ihtiyaçlarını (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vb.) yetişkin desteği olmaksızın yapabilme becerisidir. Özbakım becerilerini kazanan çocuk bağımsızlığını kazanır. Dolayısıyla bu beceriler, çocuğun kendi başına karar vermesini kolaylaştırır.
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Öz-bakım Becerisi Nedir? Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere öz-bakım becerileri denir. Okulöncesi dönem öz-bakım becerilerinin öğrenimi için kritik bir dönemdir. Öz bakım becerileri, okula hazırlıkla ilgili öncü becerilerdendir.
Çocuklarda temizlik alışkanlığı, 2 yaşından itibaren başlayan, çocuğun sosyalleşmeye başlamasıyla davranışlara dönüşen bir süreçtir. 2 yaşında kendi bedenini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlayan çocuk, sıcak-soğuk, kirli-temiz, çabuk-yavaş gibi kavramları da öğrenir.
Öz bakım becerileri neden önemlidir? Öz bakım becerileri, çocukların görev performansını planlama ve sıralama, gerekli materyalleri organize etme ve diğer günlük işleri yapma becerileridir. Öz bakım becerileri, yaşam becerilerinin yanı sıra okulla ilgili birçok görev için öncü görevi görür.
Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Öz bakım uygulamaları uyku, egzersiz, sosyal destek, duygu düzenleme stratejilerinin kullanımı ve farkındalık uygulamaları gibi birçok faktörü içerebilmektedir (4). Öz bakımın ne olduğunu bilmek kadar ne olmadığını bilmek de önemlidir.
Bireyle direkt temastan önce ve sonra, bireyin kontamine vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken eller yıkanmalıdır. Bireyin vücut sıvılarıyla temas etme riskimiz olduğunda eldiven giyilmelidir. Hijyen uygulamalarıyla ilgili kültürel ve dinsel uygulamalara özen gösterilmelidir.
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
Tuvalet eğitimi, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu becerileri el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği ve banyo yapma becerileri izler. Bu sürekliliğin sonunda tırnak bakımı, cilt bakımı, kozmetik ürünlerin kullanımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği gelir.
Öz-bakım gücü (self-care agency) kavramı Dorothea E. Orem tarafindan geliştirilen "Genel Hemşirelik Kuramı yada Hemşirelikte Öz-bakım Yetersizliği Kuramı'nın” ana kavramlarından olup, sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi ile ilgili bireyin öz-bakım performansını belirleyen eylem ve güç öğelerinin bileşimidir.
Öz düzenleme duygu, düşünce ve davranışlarımızı belirli yollarla yönetme ve izleme becerisine denir. Bu şekilde bir beceriye sahip olmanın yeni deneyimlere ve öğrenmeye açıklık, iyi oluş ve ilişkilerimizde sevgi dengesini bulabilme gibi bazı getirileri de vardır.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
Kolburan ve Tosun (2011) yaşam becerileri eğitimlerini, “kimlik oluşturma eğitimleri” olarak ifade etmekte ve birer gelişim programları olarak bu eğitimlerin amacını, bireylerin kişisel, sosyal, akademik, mesleki ve ahlaki anlamda gelişmelerine yardımcı olma olarak ele almaktadırlar.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
Günlük Yaşam Becerileri Nelerdir? Temel yaşam becerileri, kişisel bakım aktiviteleri, yemek pişirme, para yönetimi, alışveriş, oda organizasyonu ve ulaşımdır. Bu beceriler zamanla öğrenilir, evde çok genç yaşta başlar ve ergenlik ve yetişkinlik boyunca daha da gelişir.
Geliştiren Bakım (GB); Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF ve diğer paydaşlarca önerilen, ulusal ve küresel düzeyde ulaşılması hedeflenen, sağlık ve insani potansiyeli dönüştürmek için çocukların hayatta kalması ve gelişmesine destek olacak bir politika çerçevesidir.
•Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam becerileri; problem çözme ve karar verme, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim ve kişilerarası iletişim becerileri, özfarkındalık ve empati becerileri ve duygularla ve stresle başa çıkma becerileri olmak üzere beş ana yaşam becerisi şeklinde sıralanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri