Ancak çok sık bir şekilde yıkamak da doğru değildir. Bir yılda dört ya da beş sefer yıkamak sizin için en uygun olandır. Ancak siz perdenizi daha sık yıkarsanız o zaman kullanım ömrünü kısaltmış olursunuz. Tül perde yıkanma işlemi sırasında suyun ısısının otuz ila kırk derece olması gerekmektedir.
Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Eğer bulaşık makinesinin perde yıkama programı yoksa 30 derecede yıkama moduna alarak tül perdelerin beyazlamasını sağlayın. Bu yıkama işleminin ardından tüllerinizi nemli şekilde asabilirsiniz. Yıkanan tüllerin, eskisine göre daha beyaz ve parlak olduğunu gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Çamaşır Makinesinde
Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir. Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız. Ayı şekilde makineden çıkar çıkmaz da bekletmeden asmalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Ancak siz perdenizi daha sık yıkarsanız o zaman kullanım ömrünü kısaltmış olursunuz. Tül perde yıkanma işlemi sırasında suyun ısısının otuz ila kırk derece olması gerekmektedir. Bu sıcaklığın kullanılması tüllerin daha fazla kırışmasının önüne geçer.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Her derde deva sirkeyi perdelerinizi beyazlatırken de kullanabilirsiniz. Deterjan gözüne bir ölçü sirke ekleyerek perdelerinizi makinede yıkayabilirsiniz. Sirke sayesinde hem perdelerinizi beyazlatabilir hem yumuşacık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken çamaşır makinenizin deterjan kısmına bir ölçü sirke ekleyin. Bu yöntem, perdelerinizi beyazlatmanın yanı sıra yumuşak kalmasını da sağlayacaktır. Farklı amaçlarla kullanılan karbonat, perde temizliğinde de etkilidir.
Tül Perde Beyazlatma
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın. Pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı ayırmadan bu programda yıkayabilirsiniz. Pamuklu/sentetik karışımı örgü giysiler veya çoraplar gibi hassas çamaşırlarınızı bu programda yıkayabilirsiniz. Bu programın yıkama hareketleri daha narindir.
Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir. Makine bu programda çalıştırıldığında çamaşırlar, kumaşları zarar görmeyecek şekilde yıkanır. Su sıcaklığından sıkmaya kadar yıkamanın her aşaması, sentetik çamaşırlara göre programlanır.
Tül perdelerin yıkanması için çamaşır makinesinde doğru program seçilmelidir, sıcaklık ayarının az ya da aşırı olmadığından emin olunmalıdır. Yıkanan tül perdelerin zarar görmemesi için en doğru kurutma yöntemi doğal kurutmadır. Yıkanan tül perdeler ıslak şekilde kornişe asılarak kendi kendine kurumaya bırakılmalıdır.
Tül perde yıkama aralığı normal şartlarda yılda 2 kere olarak değerlendirilir. Özellikle yaz mevsimine girerken yapılan yaz temizliklerinde ve kış mevsimine girerken yapılan kış temizliklerinde yıkamak yeterli olacaktır. Ama bazı durumlarda perdelerin daha sık yıkanması gerekebilir.
Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve 5-6 yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.
Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir. Kumaş cinsine göre değişiklik gösteren bu konuda genel geçer perdeler kaç derecede yıkanır sorusuna cevap olarak derece 30'dur.
Sabah kalktığınızda klozeti fırça yardımı ile ovun tüm leke ve kirlerin yok olduğunu ve klozetin parladığını göreceksiniz. Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz.
Her şeyden önce çamaşır makinesinde tül perde yıkanırken, sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur.
Çamaşır Makinesinde
Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir. Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız. Ayı şekilde makineden çıkar çıkmaz da bekletmeden asmalısınız.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri